Hovedinnhold

Kroatia-ferie er stjernenes favoritt

MIDDELALDERBY: Dubrovnik pryder den kroatiske Adriaterhavskysten og konkurrerer med Venezia i skjønnhet. Foto: Mona Langset
MIDDELALDERBY: Dubrovnik pryder den kroatiske Adriaterhavskysten og konkurrerer med Venezia i skjønnhet. Foto: Mona Langset
Hollywood går mann av huse for å nyte Adriaterhavets gleder.

Denne saken handler om:

Gwyneth Paltrow, Steven Spielberg, Caroline av Monaco, Bernie Ecclestone, Bill Gates, Brad Pitt, Angelina Jolie, Tom Cruise og Katie Holmes er alle sammen Kroatia-fans, ifølge den tyske avisen Bild.

Filmbyens drømmepar Catherine Zeta-Jones og Michael Douglas er ofte å se på shopping i Dubrovnik, den lille byen med ringmuren, som konkurrerer med Venezia om å være Adriaterhavets by-skjønnheter, vel så fornem som Monaco og mer verdensborgerlig enn Paris.

DISKUTER: Reisetips!

Kroatia er allerede det deiligste feriemålet stjernene fra Hollywood kan tenke seg. Flere av dem reiser oftere hit enn til Italia og Hellas.

Stjernekikking

STJERNEPAR: Angelina Jolie og Brad Pitt hører til stjernene som er Kroatia fans. Foto: Reuters
STJERNEPAR: Angelina Jolie og Brad Pitt hører til stjernene som er Kroatia fans. Foto: Reuters

Om dagen nyter man strender eller by, reiser i det asurblå mellom øyene, om kvelden vandrer man i skumringstimen over flere hundreår gammel blankslitt brolegning, nyter en kaffe, ser på folket og hverandre.

Eller har mer appetitt og bestemmer seg for noe nyfanget i Prijeko, en trang gate der restaurantene ligger tett i tett på begge sider. Man smetter kanskje innom «Hemingway Bar» nede ved katedralen for en forfriskning, mens man kikker og kikker etter stjerner på himmelen eller i gaten.....

Hollywoods gromme sees helst om dagen under shopping i byen. Jetsetterne setter sin ære i å ikke menge seg i for stor grad på kveldstid. Man må jo holde markedsprisen oppe.
Stort sett hensleper de sine dager under Adriaterhavets sol ute på øyene i luksuriøs ensomhet eller om bord på fartøy som har lite med våre hjemlige snekker å gjøre.

Fine øyer

Kroatene hevder hardnakket at det var fra øyene Marco Polo kom. Blant dem er Korcula en «edens have» der det dyrkes vindruer og granatepler. Prøv gjerne den røde Plavac, besøk øyas gamleby med minner tilbake til den tiden Venetianerne hersket her.

Øya Hvar er storfavoritten i skjærgården. I blomstringstiden ligger hele lavendelfelt over landskapet som et lillefarget, duftende teppe. Øya Brac ved siden av har den fineste stranda i Kroatia, «det gylne Horn». Romantikerne besøker gjerne Vis og «den blå grotten» som fullt ut måler seg med den på Capri.

På fastlandet er det særlig Dalmatien i sør - der de berømte hundene, dalmatinerne, egentlig kommer fra - er yndet mål for berømthetene fra USA. Her finner de vakre bukter og små idylliske landsbyer.

Men selvfølgelig er også Split, landets nest største by, noe av et must med trendkafé ved den romerske keiserens mausoleum og det 1700 år gamle palasset til Diokletian, som det fortsatt bor folk i.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise