Hovedinnhold

Kjøttmeis ville fly Widerøe

GRATISPASSASJER: Selv om den sikkert har flere flytimer enn pilotene hos Widerøe, fikk kjøttmeisen - her fotografert inne i kabinen - nei til å sitte på fra Gardrermoen til Sogndal i morges. Foto: Tone Helen Klevan Paulsen
GRATISPASSASJER: Selv om den sikkert har flere flytimer enn pilotene hos Widerøe, fikk kjøttmeisen - her fotografert inne i kabinen - nei til å sitte på fra Gardrermoen til Sogndal i morges. Foto: Tone Helen Klevan Paulsen
(VG Nett) Kanskje den hadde tenkt seg til varmere strøk, kjøttmeisen som tok plass på sete 2A hos Widerøe på Gardermoen i morges.

Denne saken handler om:

Fly vs. fugl

KJØTTMEIS
Lengde: 13-15cm
Vekt: ca. 20 gram
Vingespenn: 15-20cm
Marsjfart: 40-50km/t
Farge: Gult bryst med svart stripe på midten. Gulgrønn rygg, blåaktig vinge og stjert, svart hode med hvite kinn.

DASH 8 Q400
Lengde: 25,7m
Vekt: ca. 19.500kg
Vingespenn: 27,4m
Marsjfart: 501km/t
Farge: Widerøe-varianten har hvit kropp, med striper i ulike grønn-nyanser langs halepartiet. Hvite vinger, med svart stripe i forkant. Enkelte individer har også grønnskjær på motorene.

Kilde: Store Norske leksikon, Norsk ornotologisk forening, Widerøe

Fuglen tenkte nok det var tid for pre-boarding da den så sitt snitt til å smette inn gjennom flydøren før de øvrige passasjerene på rute WF 162 ved 06.30-tiden.

Trolig uvitende om at flyet skulle til Sogndal, satte kjøttmeisen seg ned på seteryggen og betraktet kabinansatte
Tone Helen Klevan Paulsen, som sjekket nødutstyret og begynte å klargjøre Dash 8-100-maskinen for boarding.

LES OGSÅ: Widerøe får tilbake flyruter i Lofoten

Morgenfugl

Klevan Paulsen sperret øynene opp da hun fikk øye på den eksotiske tidlig-ankomne passasjeren.

- Fuglen fløy rundt i kabinen da de første passasjerene begynte å ankomme - og kapteinen måtte komme for å berolige et par av dem, forteller Klevan Paulsen til VG Nett.

Måtte ut

Etter en kort rådslagning med sine to kolleger i cockpit, ble det klart at besetningen ikke kunne se gjennom fingrene med gratispassasjerens tilstedeværelse.

Vennen fra matbrettet måtte anbringes på et tryggere sted - selv om kvikksølvet ute viste ned mot 15 minus på morgenkvisten.

Fuglen sa ikke et pip da folk fra Widerøes tekniske stab ba den flytte seg. Etter spede forsøk på overtalelse ble den bevingede blindpassasjer anbrakt i et teppe, og deretter sluppet fri ute på Gardermoen-asfalten.

Så en åpen dør

På natten står Widerøes morgenfly inne i en hangar. Etter det VG Nett får opplyst ble Sogndal-maskinen rullet fram til enden av innenrikspiren på Gardermoen på morgenkvisten, for å bli klargjort til vestlandsavgangen 06.30.

HAR SKJEDD FØR: Hva er det med Widerøe og kjøttmeiser? I 2010 tok denne co-piloten tilhold i cockpiten under en mellomlanding på Flesland. Foto: Yngve Rossing
HAR SKJEDD FØR: Hva er det med Widerøe og kjøttmeiser? I 2010 tok denne co-piloten tilhold i cockpiten under en mellomlanding på Flesland. Foto: Yngve Rossing

Det var mens flydøren sto på gløtt, at kjøttmeisen så sitt snitt til å søke inn i varmen.

Men noen tur over fjellet til Vestlandet ble det altså ikke på småkaren i dag.

Har skjedd før

Det er forøvrig ikke første gang en kjøttmeis rammer Widerøe med en noe anerledes birdstrike:

I 2010 tok en kjøttmeis plass oppe på instrumentpaneletinne i cockpit - trolig lei av å fly for egen maskin - under en mellomlanding på Flesland lufthavn ved Bergen.

- Det er hyggelig at selv fugler vil fly med oss, var kaptein Yngve Rossings kommentar til VG den gang.

Men også i 2010 måtte blindpassasjeren vises på dør før flyet kunne lette.

Blir i Norge

Hos Norsk ornitologisk forening får VG opplyst at kjøttmeisene er disponert for trekk. Noen drar sørover, mens andre blir i Norge om vinteren.

Og noen er åpenbart i villrede om hvor de skal dra.

Men hvorfor de alltid velger seg Widerøe, må bli en sak for forskningen.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise