Hovedinnhold

Aktivister raser mot fangenskap:

Hvalhaien «Sammy» innestengt i Dubai-hotell

FANGET ELLER REDDET? Hvalhaien Sammy ble hentet fra frihet til gigantakvariet i Palm Atlantis-hotellet i Dubai. Foto: AP.
FANGET ELLER REDDET? Hvalhaien Sammy ble hentet fra frihet til gigantakvariet i Palm Atlantis-hotellet i Dubai. Foto: AP.
(VG Nett) Mens luksushotellet Atlantis hevder de reddet hvalhaien, sier tidligere ansatte at hun ble fanget for å bli en turistattraksjon i Dubai-hotellet.

Denne saken handler om:


I ren «Slipp Willy fri»-stil krever nå både dyrevernorganisasjoner, miljøministeren og en rekke andre at hvalhaien må settes fri fra hotellets gigantakvarium.

- Jeg har blitt fortalt at hun skal settes fri, og jeg blir veldig skuffet om det ikke skjer, sier Al Zu'bi som tidligere var involvert i et hvalhai-merkingsprogram i Det indiske hav.

VG Nett har tidligere omtalt akvariet som vil romme 65.000 fisker og sjødyr.

VGTV:Omvisning i Palm Atlantis Hotel

Massivt engasjement

Avisen Gulf News sin nettside er nå arena for en massiv kampanje, og «Sammy» har både fått sin egen sang og en egen tegneseriestripe. Jakkemerker kan lastes ned fra internett, og på biler i Dubai kan du se klistremerker til støtte for «Sammy».

- «Sammy» hører hjemme i sjøen, sier Savio Fernandes, mannen bak den nye tegneserien om hvalhaien.

POPULÆRT: Akvariet i nyåpnede Palm Atlantis Hotel. Foto: AFP.
POPULÆRT: Akvariet i nyåpnede Palm Atlantis Hotel. Foto: AFP.

En egen aksjonsside er satt opp, og på nettsamfunnet Facebook er det også opprettet flere grupper for å få sluppet fri «Sammy». På den ene gruppen er det registrert mer enn 9000 medlemmer.

Reddet - ikke fanget

Talsmenn for det nyåpnede giganthotellet Atlantis hevder de reddet «Sammy» ved å fange ham og plassere ham i hotellets kjempeakvarium da de fant ham desorientert kjempende på grunt vann.

Les også:Blodbad i akvarium i Dubai-kjøpesenter

Direktøren ved Atlantis, Alan Leibman, skal allerede i begynnelsen av september ha sagt at «Sammy» skal merkes og settes fri, men noe tidspunkt er ikke fastsatt. Siden den ble fanget har hvalhaien blitt observert 24 timer i døgnet. Direktøren mener «Sammy» gir en unik mulighet for å lære mer om det sjeldne dyret.

- Hvalhaien er et dyr vi vet lite om og vi håper at vi kan tilføre noe gjennom researchen og dataene som er tilgjengelige, sa Leibman til Gulf News.

- Hotellet lyver

Hotellets versjon tilbakevises av tidligere ansatte. Å ha en sjelden hvalhai i akvariumet var en del av planen, hevder Gulf News sin kilde som jobbet ved hotellet frem til juli i år.

- Da jeg begynte på hotellet var delfinene allerede der, men selskapet reiste ut hver dag for å samle fisk og hai. De lette over alt etter en hvalhai. Det irriterer meg å lese om saken og vite at de lyver. «Sammy» ble ikke reddet, sier den tidligere ansatte til avisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise