Hovedinnhold

Her spiser du aller best i europeiske storbyer

STJERNEKOKK: Franske Yannick Alleno er tre Mishelin-stjerners sjefskokk på restauranten Le Maurice i Paris Foto: AFP
STJERNEKOKK: Franske Yannick Alleno er tre Mishelin-stjerners sjefskokk på restauranten Le Maurice i Paris Foto: AFP
(VG Nett) Er du sulten på Michelin-restauranter er Frankrike et hett reisetips.

Denne saken handler om:

De høythengende Michelin-stjernene er igjen drysset ut over restaurantene som ansees for å være de aller beste.

I den nyutgitte Michelin-guiden «Main Cities of Europe 2011» er det 15 restauranter i Europa som er kronet med tre stjerner - den aller høyeste utmerkelsen som indikerer at restauranten er verdt en reise i seg selv. 11 av disse restaurantene ligger i Frankrike, to i Italia og to i Storbritannia - her er lista:

Paul Bocuse, Lyon, Frankrike
Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris, Frankrike
Arpège, Paris, Frankrike
Astrance, Paris, Frankrike
Guy Savoy, Paris, Frankrike
L'Ambroisie, Paris, Frankrike
Le Bristol, Paris, Frankrike
Le Meurice, Paris, Frankrike
Le Pré Catelan, Paris, Frankrike
Ledoyen, Paris, Frankrike
Pierre Gagnaire, Paris, Frankrike
Enoteca Pinchiorri, Firenze, Italia
La Pergola, Roma, Italia
Alain Ducasse at The Dorchester, London, Storbritannia
Gordon Ramsay, London, Storbritannia

Ikke komplett

Listen over trestjerners restauranter i Europa er likevel lengre enn dette:

- Flere av de store landene har sine egne guider hvor det er en større oversikt over restaurantene i hvert enkelt land. Dette betyr at det er flere trestjerners-restauranter i Europa enn det som er listet opp i «Main Cities of Europe 2011». Dette er en guide som kun har tatt for seg hovedstedene og de store byene hvor folk oftest reiser på helgeweekender og liknende, opplyser Lotta Wrangle, informasjonsrådgiver for Michelin Nordic.

LES OGSÅ: Derfor blåser Michelin-guiden i Norden

Bent Stiansen, sjefskokk hos Statholdergaarden, er ikke overrasket over at Frankrike er så sterkt representert i Michelin-guiden.

- Det var jo i Frankrike det hele startet, og det er nok lettere å score høyt i Michelin-guiden når man lager fransk mat enn for eksempel thaimat, sier Bent Stiansen. Restauranten hans har i flere år hatt en høythengende stjerne i guiden.

- Vi er veldig ydmyke og takknemlige for det. Men vårt fokus er ikke å få en stjerne, det er å ha fornøyde gjester, sier Stiansen.

LES OGSÅ: Verdens beste restaurant stenger - sjefen vil ha pause

Fire norske

Bare fire norske restauranter er funnet verdige en stjerne i årets Michelin-guide; Statholdergaarden, Oscarsgate, Feinschmecker og Le Canard.

Eyvind Hellstrøm, som tidligere hadde to stjerner som sjefskokk på Bagatelle, mener vi nok aldri vil få mange norske restauranter med i Michelin-guiden.

- Michelin-guiden skal selges. I Norge selger man kanskje 50 eksemplarer. I Asia en halv million. Det er vanskelig for alle nordiske land. Michelin-guiden vil bare ha med restauranter i de store byene her, som Oslo, København, Stockholm og Helsinki. Steder utenfor Oslo vil ikke bli vurdert i Norge, sier Hellstrøm til VG.

Hvilken restaurant mener du er verdt en reise? Del dine beste restaurant-tips med VG Nett-leserne i kommentar-feltet under!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise