Hovedinnhold

Her er åtte sikre restaurant-valg i Venezia

Slik unngår du restaurant-tabbene

VIN, FINERE, FINEST: Prisbelønte Ristorante Linea D'ombra har en av verdens råeste vinkjellere. Foto: Rune Thomas Ege
VIN, FINERE, FINEST: Prisbelønte Ristorante Linea D'ombra har en av verdens råeste vinkjellere. Foto: Rune Thomas Ege
VENEZIA (VG Nett) Ferien i Venezia kan bli ødelagt av elendig mat til overpris. Her er guiden som hjelper deg gjennom kanalbyens restaurantjungel.

Denne saken handler om:

- Nei, det er ikke mulig.

Vi har akkurat gått på en real turistsmell. Vi har latt oss blende av kanalen, av den koselige restauranten, rutete duker og lysten på et kjapt pizzamåltid.

Skal du til Venezia?Her får du gratis reiseguide

Vinen viste seg å være halvparten så stor som lovet, pizzaen var dyr, og nå nekter kelneren oss å bestille en pizza på deling.

VI TRENGER DITT BESTE SPISE-TIPS FRA VENEZIA! BRUK REISETIPSBOKSEN NEDERST I SAKEN!

- Her har vi en minimum på to pizzaer per bord, insisterer han.

- Jaha? Hva anbefaler du da?

- Velg selv, sier kelneren og snur ryggen til.

Her bør du spise

Venezia har 22 millioner besøkende hvert eneste år. Den enorme turisttilstrømningen har gjort at mange restauranter nærmest har glemt hva service er, og masseproduserer kjedelig mat til blodpris. Kundene kommer uansett.

Reisepanelet:Spør oss om reise!

Men legger du litt innsats i restaurantvalget, kan du få den ekstra opplevelsen som løfter ferien fra bra til fantastisk.

Regel én: Styr unna restauranter med egen turistmeny, eller store bilder av matrettene de serverer. Kelnere som headhunter kunder utenfor restaurantene i ekte sydenstil, bør du også være forsiktig med. Og tenk på beliggenheten. Rundt Markusplassen og langs Grand Canal koster både mat og kaffe skjorta - og vel så det.

Prisbelønt vinkjeller

- Her forklarer vi alt før du får maten - ikke etterpå. Vi er langt unna Markusplassen, sier Alberto Cristante, hovmester ved Ristorante Linea D'ombra.

Utenfor vinduet er det en fantastisk utsikt over Canale de Giudecca, innenfor blafrer stearinlys og foran oss på bordet ligger det som ifølge bransjebladet Wine Spectator er en av verdens aller råeste vinlister.

- I begynnelsen av sesongen hadde vi 22.000 vinflasker, nå har vi dessverre bare 13.000 igjen, beklager hovmesteren høflig, som i løpet av sommeren har fjernet mer enn 15 sider (!) fra vinlisten etter hvert som godbitene ble utsolgt.

REISEBLOGGEN:Er dette noe for Gardermoen, Giske?

Venezia er en av Italias mest populære byer. Og for mange turister forbindes Venezia med en tur i gondolen. Men vil du virkelig kjenne smaken av byen, bør du sjekke ut noen av byens beste restauranter. Foto: JAN OVIND
Venezia er en av Italias mest populære byer. Og for mange turister forbindes Venezia med en tur i gondolen. Men vil du virkelig kjenne smaken av byen, bør du sjekke ut noen av byens beste restauranter. Foto: JAN OVIND

Menyen forandres fra kveld til kveld, alt etter hva slags fangst fiskerne har levert til restauranten. Det så langt unna Grand Canals "menu turistico"-mas det er mulig å komme. Og prisen er det heller ingenting å si på.

Ristorante Linea D'ombra, Ponte dell'Umilta, Venezia
Telefon: +39 412411881
www.ristorantelineadombra.com

Venezias "veikro"

Vil du ha en annerledes matopplevelse, kan du stikke innom Venezias svar på veikro. Her fins det ingen lastebiler, tyske bobilturister eller kjøttkaker med ertestuing. Osteria Vexiana er stedet der gondolførerne spiser frokost og utveksler røverhistorier, og ligger på kanalbredden ikke langt fra busstasjonen.

Osteria Vexiana, Fondam Deltre Ponti, Venezia

Lonely Planet anbefaler disse restaurantene:

Alle Testiere, Calle Mondo Novo, Venezia
Telefon: +39 415227220
Intimt, koselig og trangt med svart-hvittbilder på veggene og en kokk som gjerne slår av en prat ved bordet. Fersk fisk er anbefalingen.

Antiche Carampane, Rio Tera delle Carampane, Venezia
Telefon: +39 415240165
Det håndskrevne skiltet utenfor er ikke til å ta feil av: Ingen lasagne, ingen pizza, ingen turistmeny. I stedet har restauranten hauger av hjemmelaget mat og koselig atmosfære. Ligger i det tidligere horestrøket, like ved Ponte delle Tette ("puppebroen").

Enoiteca Mascareta, Calle Lunga Santa Maria Formosa, Venezia
Telefon: +39 415230744
Bra sted å sippe god vin til en liten, gjennomført meny. Drevet av Mauro Lorenzon, en slags byoriginal. Anbefalingen til reisebokgiganten Lonely Planet er taier misto - et fat med rikelige mengder kjøtt og ost.

Hostaria da Franz, Fondamente San Giuseppe 754, Venezia
Telefon: +39 415220861
Serverer visstnok en av verdens aller beste tiramisuer. Velkjent for sjømat, spesielt for grillet ål, tilberedt etter "bestemors hemmelige oppskrift". Overraskende godt, ifølge de som har prøvd den.

Naranzaria, Camp San Giacometto, Venezia
Telefon: +39, 417241035
Bra sted å nyte cicheti, den klassiske, venetianske tapasvarianten. Bitte lite lokale med kul musikk, i det som tidligere var byens appelsinmarked. Sushien skal også være bra.

Ristorante La Bitta, Calle Lunga San Barnaba 2753, Venezia
Telefon: +39 415230531
Annerledes på mange måter, spesielt siden de ikke serverer så mye som en fiskefinne i det som ellers er sjømatelskeres mekka. Men hva med kaninstuing? Eller et realt kjøttmåltid? Husk å spare plass til dessert, og husk at de ikke tar kredittkort.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise