Hovedinnhold

Her er årets beste skisenternyheter

** Snøproduksjon i varmegrader og supertilbud på sesongkort

<p>HAFJELL: Her investeres det 80 millioner kroner i vinter, blant annet i ny fullskala skicrossløype. Foto: HAFJELL<br/></p>

HAFJELL: Her investeres det 80 millioner kroner i vinter, blant annet i ny fullskala skicrossløype. Foto: HAFJELL

På Voss blir det byggestart for ny gondol, på Sjusjøen og Geilo produksjon av kunstsnø i mange varmegrader, og i Oslo Vinterpark salg av sesongkort til nesten halv pris.

Denne saken handler om:

Dette er noen av årets gode nyheter for skibakke-entusiaster, og her er flere:

Oslo vinterpark

Oslos største skisenter går inn i vinteren med landets største kutt i sesongkort-prisen: Den settes ned med 44 prosent.

<p>BILLIGERE: Sesongkort blir svært mye billigere i Oslo vinterpark. Samtidig øker prisen på dagskort noe, og vil koste 400 kroner i år. Foto: MONA LANGSET<br/></p>

BILLIGERE: Sesongkort blir svært mye billigere i Oslo vinterpark. Samtidig øker prisen på dagskort noe, og vil koste 400 kroner i år. Foto: MONA LANGSET

Sist vinter måtte en voksen betale 4450 kroner for et sesongkort i skisenteret ved Tryvann. I år blir prisen 2500.

Les også: Ny app skal friste folk ut i alpinbakkene

For en skiglad familie blir priskuttet formidabelt. I fjor måtte mor, far og to barn mellom syv og 15 år betale til sammen 16.560 kroner for sesongkort. I år kan de kjøpe et familiekort til 7000 kroner. Det gjelder for to voksne og tre barn.

  – Tanken bak er at hvis familiene kommer seg i bakken, blir det flere ski- og snowboardkjørere over tid, sier daglig leder i Oslo Vinterpark, Espen Bengston.

Bakgrunnen for priskuttet er også det at svært mange nordmenn har alpint skiutsyr stående på loft og kjellere uten at det brukes. Bransjen regner med at 1,7 millioner nordmenn har slikt utsyr, mens bare 1,1 millioner bruker det mer enn en gang i året.

  – Vi tror det ligger et potensiale i å gjøre det enklere å besøke oss. Derfor både setter vi ned prisen og gjør det vesentlig enklere å kjøpe skipass på nett.

Vi har selvfølgelig også et ønske om å øke omsetningen og få vist oss frem til en større del av befolkningen. Det er lett å glemme at vi ikke trenger å gå over fjellet for å finne snø, sier Bengston.

Les også: - Oslo det perfekte ski-helg-reisemålet

Blant andre nyheter i vinter nevner han fast afterski på fredager og et nytt snøproduksjonssystem som vil gjøre snøleggingsperioden kortere når det blir kaldt.

Ellers blir Skicrossløypa flyttet til der den gamle blåparken i Hyttli lå før, mens blåparken flyttes over til en egen arena i Tårnbakken.

I tillegg skal Oslo Vinterpark arrangere X-Games og en del av Ungdoms-OL.

Les også: Slik blir X-games i Oslo

Voss resort

<p>NY GONDOLBANE: Slik skal de se ut ved jernbanestasjonen i Voss når den nye Hangurbanen er på plass. Den blir 1867 meter lang, med en høydeforskjell på 754. Illustrasjon: NORDIC ARCHITECTS</p>

NY GONDOLBANE: Slik skal de se ut ved jernbanestasjonen i Voss når den nye Hangurbanen er på plass. Den blir 1867 meter lang, med en høydeforskjell på 754. Illustrasjon: NORDIC ARCHITECTS

På Voss jubles det over klarsignal til første byggetrinn på den Nye Hangursbanen i begynnelsen av 2016.

  – Dette blir et stort løft for Voss og hele regionen. Gondolen kan ta med seg skiturister om vinteren og turister som vil sykle, gå tur, se på utsikten eller drive med luftsport om sommeren, sier markedssjef Synva Vinje ved Voss Resort.

Den nye gondolbanen skal erstatte dagens Hangurbane. Nedre stasjon kommer ved togstasjonen, hvor det skal bygges et nytt signalbygg.

Den nye gondolbanen får 13 kabiner med plass til 35 personer i hver. Turen fra Voss sentrum til toppen 810 meter over havet, vil ta snaue syv minutter.

Ved toppen av gondolen blir det en restaurant med 450 sitteplasser. Her blir det også et barneområde med skibånd, skiskole og afterski om vinteren.

Estimert byggeperiode er to år.

Av nyheter i skianlegget denne i vinteren, nevner Synva Vinje blant annet «selftimer» på Slettafjellet, som gir skikjørerne mulighet til å ta tiden på seg selv. Og morgenskikjøring hver lørdag fra januar.

  – I tillegg blir Vetlebakken ved Bavallstunet enda mer barnevennlig. Det kommr også en ny grønn løype for de minste.

Gratis-skibussen får flere avganger, Bavallstunet åpner for servering og Hangursrestauranten får ny og utvidet meny, oppsummerer markedssjef Synva Vinje ved Voss Resort.

Rekordtidlig vinter: Ta frem skiene - nå er vinteren her

Hafjell

<p>NY SKICROSSLØYPE: Gravemaskinene er godt i gang med den nye løypen på nordsiden av Hafjells Main Park. Foto: CHRISTIAN BRÅTEBEKKEN, ALPINCO</p>

NY SKICROSSLØYPE: Gravemaskinene er godt i gang med den nye løypen på nordsiden av Hafjells Main Park. Foto: CHRISTIAN BRÅTEBEKKEN, ALPINCO

–  I år gjør vi storinvesteringer. Bruker 80 millioner på blant annet et enormt snøanlegg og park med ny skicrossløype. Dette kommer i forbindelse med ungdoms-OL som arrangeres i Hafjell til vinteren, forteller informasjnsansvarlig Christian Bråtebekken.

Ungdoms-OL skal gjennomføres i de samme løypene som OL i 1994. Her bygges det nå ut et nytt snøanlegg som vil føre til at mer av bakken åpner raskere.

I februar fikk Hafjell status som nasjonalanlegg for de tekniske alpindisiplinene, slik Kvitfjell har for fartsdisiplinene. Oppgraderingen av Hafjell Main Park er en følge av dette. Der kommer det nå en ny fullskala skicrossløype som skal formes i terrenget, og en slopestyle-løype av internasjonal klasse.

I tillegg vil kuleløypa Bukkespranget som har ligget upreparert i mange år, nå tas i bruk som en transportløype til Olympialøypa.

Kvitfjell

<p>PUDDERLØYPER: Forholdene skal bli enda bedre for pudderkjøring på Kvitfjell denne vinteren. Foto: VEGARD BREIE, KVITFJELL ALPINANLEGG</p>

PUDDERLØYPER: Forholdene skal bli enda bedre for pudderkjøring på Kvitfjell denne vinteren. Foto: VEGARD BREIE, KVITFJELL ALPINANLEGG

I Kvitfjell legges mer til rette for barn og pudderentusiaster denne vinteren.

Barnesenteret ved velkomstsenteret på vestsiden blir flere ganger større enn tidligere. Her vil det også komme en ny 80 meter lang båndheis.

På slutten av sesongen i fjor fikk Kvitfjell også sin egen Barnas World Cup-løype, der små og store verdensmestere kan kjøre porter på tid.

Men Kvitfjell er nok mer kjent som et skisenter for voksne skientusiaster. Og i fjor startet et omfattende prosjekt for å tynne ut skog og legge bedre til rette for skikjøring utenfor løypene.

  – Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på den tynningen vi gjorde i fjor, og dette fortsetter i år, forteller direktør Odd Stensrud.

Norefjell

<p>NOREFJELL: Snart kommer vinteren tilbake til Norefjell. Foto: Norefjell Skisenter.</p>

NOREFJELL: Snart kommer vinteren tilbake til Norefjell. Foto: Norefjell Skisenter.

– Denne sesongen har vi mye nytt som vil gjøre skisenteret mer attraktivt, sier Geir Bottolfs på Norefjell.

I bakkene:

* Ny transportheis i Bøeseter gjør området enda mer egnet for barn

* 2,2 kilometer nytt snøkanonanlegg i den mest populære familieløypen, Gamleveien.

* Ny terrengpark i Bøeseterområdet som skal kunne åpne tidlig på sesongen. Parken har elementer i alle vanskelighetsgrader.

* Nye elementer i barnebakkene

* «Selftimer» som gjør det mulig å konkurrere mot andre eller prøve å forbedre sin egen tid.

* Flere spisesteder i bakkene. Nå er det syv i alt.

Utenfor bakkene:

* Enklere nettsider, blant annet med onlinebooking av heiskort.

* Elbilparkering i bunn av skisenteret.

  – Vi har også fått nye eiere i år. Den 16. september overtok Norefjell Prosjekt Utvikling, NPU, som består av sterke finanskrefter som Arne og Marianne Blystad samt Brødrene Roger og Kristian Adolfsen. Med dette eierskapet kan vi se frem til mange investeringer i fremtiden, sier Geir Bottolfs på Norefjell.

Beitostølen

<p>FJELLKØRLING: Direktør Atle Hovi lanserer ny sport på Beitostølen i vinter.<br/></p>

FJELLKØRLING: Direktør Atle Hovi lanserer ny sport på Beitostølen i vinter.

Rett utenfor Radisson Blu Resort på Beitostølen lanseres en norgesnyhet denne vinteren:

Fjellkørling, eller «eisstocshiessen» som det kalles i Østerrike, der dette er hentet fra.

  – Banen blir 40 meter lang og 4.5 meter bred, og fylles med is. Denne sporten er stor i Østerrike med en million spillere, forteller direktør på Beitostølen Resort, Atle Hovi

Han fremhever at Beitostølen investerer i opplevelser til skigjestene. En av de andre nye opplevelsene i år, blir en egen slalåmløype med tidtaking og storskjerm i mål som viser tidene.

Les også: 10 eventyrlige vinteropplevelser

Hemsedal

I selve skibakkene blir det ikke så mye nytt i år, men det skjer mye rundt:

* SkiStarHemsedal har startet byggingen av ny alpinlodge nederst i skisenter. Skal stå klar våren 2017.

* Mesterkokk Geir Skeie tar over ansvaret for mat og drikke på Skarsnuten Hotell, og lover å løfte mattilbudet der til nye høyder. Skarsnuten ble kåret til «Norway’s Best Ski Boutique Hotel» av World Ski Awards i fjor, og er nominert til den samme prisen i år.

* Fjorårets nyhet, Sentrumsløypa fra Hemsedal Skisenter til sentrum, var en stor suksess. Derfor økes nå frekvensen på gratis skibuss fra sentrum til skisententeret. Avgang hvert 20. minutt.

Trysil

  – Skogsløypene i Vihammerskogen ved Fageråsen ble en stor suksess sist vinter. Kommende sesong fortsetter vi utviklingen der, forteller markedskoordinator Lise Mette Moen i Skistar Trysil.

Hun er også glad for at veien fra Oslo til Trysil har blitt kortere, i og med at arbeidene med firefelts E6 ved Kolomoen nå er ferdig. I tillegg endres rutene på Trysilbussen slik at det blir lettere å komme seg til skibakken uten bil.

I Trysil er det også nytt i år at de har lagret store mengder snø fra forrige vinter. Dette skal brukes til ekstra tidlig åpning av langrennsløypene.

  – Rundt seks kilometer spor for klassisk og skøyting åpner den 29. oktober, forteller daglig leder ved Destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne

Den største nyheten som er på trappene i Trysil, kommer imidlertid til neste vinter: En seksseters ekspress-stolheis fra Skihytta til toppen av Trysilfjellet. Dette blir samme type heis som Toppekspressen med vindbobler og varme i setene Den nye Ekspressheisen blir 1.302 meter lang og får en høydeforskjell på 286 meter.

Trysil aktuell hele året: Satser på sykkel i løypene

Sjusjøen

<p>VINTERFORSMAK: Sjusjøen har hatt åpent park allerede i to uker i høstferien. Foto: SJUSJØEN SKISENTER</p>

VINTERFORSMAK: Sjusjøen har hatt åpent park allerede i to uker i høstferien. Foto: SJUSJØEN SKISENTER

– Vi fikk en bra kickstart på vintersesongen, siden vi allerede har hatt åpen park i to uker i høstferien, forteller Ingvild H. Vestheim ved Sjusjøen Skisenter.

En 100 meter lang park med mange elementet ble bygget med snø som var lagret fra i fjor,blandet med nyprodusert kunstsnø fra «snøfabrikk.»

  – Tilbudet ble svært godt motatt i ski- og snowboardmiljøet, og vi gleder oss allerede til å kunne gjenta dette neste år, sier Vestheim.

Nå har parken stengt, men den åpner igjen for vintersesongen den 14. november.

  – Denne vinteren vil vi satse enda mer på park, med bygging av flere spennende og utfordrende elementer.

Barneområdet skal også oppdateres med nye, barnevennlige rails, morsomme figurer og slalomløyper. Barneområdet er gratis for alle, og vi håper dette skal friste til å ta med de minste ut på ski i bakken, sier Ingvild H. Vestheim ved Sjusjøen Skisenter.

Geilo

<p>HØSTFERIESKI: Geilo startet skisesongen rekordtidlig, allerede i høstferien. FOTO: Helen Møgster / Geilo Holiday</p>

HØSTFERIESKI: Geilo startet skisesongen rekordtidlig, allerede i høstferien. FOTO: Helen Møgster / Geilo Holiday

Det nye snøproduksjonssystemet som kan lage kunstsnø i 15 varmegrader, gjorde at også GeiloSkisenter kunne starte sesongen rekordtidlig i år.

Også her ble kunstsnøen ble blandet med store mengder snø som var lagret fra forrige vinter, og kjørt ut i Havsdalen.

Dermed kunne gjestene som var på høstferie i september stå på ski eller snowboard den enedagen og gå fottur eller sykle den neste.

Og forholdene i bakken er gode nok til å kjøre OL-slalåm på, hevder turistsjef Pål Knutsson-Medhus.

Han er også stolt av å kunne fortelle at Nordens største parkevent, MegaPark, skal arrangeres på Geilo i år, etter flere år på Hafjell.

Og bygdas egne store stjerne, twintip-kjøreren Tiril Sjåstad Christiansen, skal ha sin egen camp i Tirilparken helt på slutten av sesongen.

Turistsjefen forteller at Geilo også fortsetter med å satse på et bredt tilbud til absolutt alle som vil ut på ski, blant annet med aktivitetsuke for personer med down syndrom og et eget program for funksjonhemmede.

Gaustablikk

  – I år har vi investert 20 millioner kroner i oppgradering av skianlegg og hotell, sier direktør på Gaustablikk Høyfjellshotell, Ane Johnsen.

I selve skianalegget på Gaustablikk er traseene utvidet, det har også kommet flere rails og hopp i Gaustaparken, samt et nytt parkområde for de aller minste. Det har også kommet nytt lysanlegg i løypene

I tillegg er Gaustablikk hotell nyoppusset til sesongstart, og det har kommet ny Sport1 og ny dagligvarebutikk ved skianlegget.

Narvikfjellet

<p>STORE PLANER: Narvikfjellet står foran store investeringer de kommende årene. Bilde fra Øvre Fjellheisrestuarant. Foto: NARVIKFJELLET</p>

STORE PLANER: Narvikfjellet står foran store investeringer de kommende årene. Bilde fra Øvre Fjellheisrestuarant. Foto: NARVIKFJELLET

I Narvikfjellet skal det investeres i alt 213 millioner kroner de neste årene.

Akkurat nå etableres et helautomatisert snøproduksjonsanlegg til over 20 millioner. Dette vil gi tidligere og bedre snø helt fra bunnen og opp til Øvre Fjellheisrestaurant allerede nå i vinter.

Neste år kommer en ny seks-seters stolheis.

Til sommeren skal det bygges et nytt sentralområde med egen feriepark, og allerede nå er det solgt både bolig- og hyttetomter her.

Videre er det planer om en ny gondolbane som skal starte nede i sentrum av Narvik og gå opp til Øvre Fjellheisrestaurant. Byheisen skal stå ferdig i 2018 – 2020.

– Dette er den største reguleringsplanen i Narvik kommunes historie. Den omfatter 4000 dekar, mer enn selve Narvikhalvøya der byen ligger. Det blir nesten en ny bydel med rundt 80 nye boligtomter og 600 hyttetomter, forteller administrerende direktør i Narvikfjellet, Harald Kuraas.

Rauland

RaulandSkisenter får to nye nedfarter og et nytt skitrekk i Holtardalen.

I tillegg blir «Telemark Wintertour» et nytt arrangement med barneskirenn, ski-rebus og kjente barnefigurer, hver helg i alle de åtte skisentrene som har felles heiskort gjennom Telemark SuperSki: Rauland, Vierli, Raulandsfjell, Gaustablikk, Haukelifjell, Vrådal, Lifjell og Gautefall.

På telemark Wintertour blir det mulig å vinne flotte premier som skibokser, weekendkort, sesongkort , skiferieweekender, skiferieuker og mye annet.

Myrkdalen

  – I år er det barnas år i Myrkdalen. Vi bygger ny barneheis og har mange nye aktiviteter på programmet, sier markedsdirektør Kaia Finne.

Hun nevner spesielt barnerenn, Reveklubb, Lørdagsklubb, show med Mikkel og Mikeline og en helt ny barnefestival i februar.

Den nye barneheisen er et 319 meter langt tallerkentrekk som ligger parallelt med det andre barnetrekket. Dermed får barneområdet kapasitet på 2000 personer i timen.

Myrkdalen bygger også en ny 2400 meter lang skicrossløype i tilknytning til Storhaugekspressen. Løypa får en høydeforskjell på 440 meter. Det blir også tilrettelagt for en større park på oversiden av Myrkdalen hotell.

Skeikampen

Utvider tilbudet til barna, og bygger en ny nedfart for de minste alpinistene i terrengparken.

I tillegg utbedres langrennsløypenettet slik at det nå er 120 kilometer med skøyte- og klassiske spor på Skeikampen.

Strandafjellet

Stranda Skisenter har kjøpt ny parkmaskin for å kunne satse enda mer på terrengpark.

– Vi har også montert mer lys og lagt ned mange maskintimer i grunnpreparering for å sikre tidligere start, opplyser Stian Græsdal på Strandafjellet.

Valdres alpinsenter

Valdres Alpinsenter, Aurdal Fjellpark og Danebu Kongsgaard ønsker nå å presentere seg samlet gjennom en egen felles destinasjonsportal, Aurdal.no.

Også alpinsentrene i Valdres står nå samlet. Valdres Alpinsenter, Stavadalen, Tyin-Filefjell, Vaset, Raudalen og Beitostølen har fått felles heiskort.

  – Vi har også gjort store utbedringer i snøproduksjonsystemet i løpet av høsten. Dette, i tillegg til en ny tråkkemaskin, vil være til stor hjelp for å skape optimale forhold til vinteren, opplyser markedskoordinator i Valdres Alpinsenter, Olav André Melan

Av andre nyheter denne vinteren nevner han «Koja» på toppstasjonen, 1060 meter over havet. Dette skal bli Valdres’ koseligste afterski med panoramautsikt over Aurdal, Golsfjellet, Hemsedalsfjellene og Skogshorn.

Valdres Alpinsenter har også fått montert nytt webkamera i oppvarmet kamerahus. Så nå er det bare å speide etter snøen her. 

Uvdal

Satser på supertidlig sesongstart allerede den første helgen i november, ved hjelp av det nye snøkanonanlegget som Nore og Uvdal kommune har bidratt til. Alle løypene i anlegget er også pusset helt ned, slik at det er klart til åpning så fort det blir kaldt.

– Vi videreutvikler terrengparken som var ny i fjor og som også ble benyttet i NorgesCup i BoarderCross. I tillegg satser vi på Superspeed-arenaen, som er østlandets beste fartstrase for å trene utfor og Super G. Her blir det sikkerhetsnett fra topp til bunn. Vi har også noe av det beste som kan oppdrives av frikjøring i Norge, sier styreleder i Uvdal skisenter, Bjørn Solheim.

Oppdal

Oppdal Skisenter har fått nytt snøanlegg i utforløypa.

Det jobbes hardt for å lage gode skiforhold, og i løpet av de tre siste sesongene er det satt i drift 87 nye snøkanoner, og planert og utvidet løypetraseer.

I Utforløypa står det nå 20 snøkanoner klare til å tas i bruk. Jobben fortsetter med å sette opp fem til seks kanoner i overgangen fra Rauhaugen og ned til Midtløypa.Videre skal to nye snøtårn inn i Hovden og fem i Stølen.

Storefjell

Satser også stort på barna, blant annet med å utvidet snøkanon-anlegget i barnebakken fra fire til ti kanoner. Dermed kan de legge mye mer snø på kort tid også der.

I tillegg er nedfarten ved heis 2 planert bedre, og det er satt opp 200 meter med snøgjerder.

Storefjell har også fått nytt billettsystem i år.

Alpin-nytt utenfor Norge: Her er vinterens alpe-nyheter

Hovden

Også i Hovden alpinsenter skjer den største nyheten i år utenfor selve alpinbakken: Fjellstoga kommer til å bygge flere nye iglooer som skal brukes til kafe for langrennsfolket i helger og ferier, arrangementsarena for grupper og overnatting på bestilling.

Iglooene skal være klare til bruk i månedsskiftet januar-februar.

Bjorli

Når frosten kommer, blir det mer og bedre kunstsnø i bakken, etter at Bjorli skisenter har lagt 800 meter nye vannrør og satt opp 16 nye tårn for å øke kapasiteten på snøproduksjonen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise