Hovedinnhold

Gunnar (37) har vært i alle verdens land - sjekk hans favoritter

(VG Nett) Her står Gunnar Garfors (37) på stranden i Kapp Verde - landet som utgjør nummer 198 på lista.

Denne saken handler om:

GUNNARS TI FAVORITTLAND

  • Kirgisistan: - Fantastiske fjell og imøtekommende folk.
  • Norge: - Må med på en slik liste på grunn av naturen på Vestlandet og i Nord-Norge.
  • Island: - Råheten i både natur og folk er unik.
  • Irland: - Må være verdens mest gjestfrie land.
  • Madagaskar: - Det kalles ikke verdens åttende kontinent uten grunn, genialt dyre- og planteliv samt svært variert natur.
  • Japan: - Hypermoderne, store kontraster, herlig sjømat.
  • Marshalløyene: - Dykkingen er fantastisk, landet med flest fiskesorter, den ferskeste og billigste tunfisk-sashimien jeg har spist.
  • Argentina: - Verdens beste biff, natur, folkeferd.
  • Storbritannia: - Det er mitt hjemland nummer to etter å ha studert der. Jeg elsker ironien og humoren.
  • Georgia: - Geniale fjell, god mat og vin, selvironi.

Forrige uke landet den reiseglade 37-åringen på Kapp Verde, en øygruppe vest i Afrika. Øygruppen utgjør siste land på lista. Nå har han nådd det noe uvanlige målet han satte seg en dag i 2008: Besøke alle verdens land.

- Jeg har bare en ting å si: 198! Dette føles helt fantastisk og helt jævlig! Jeg hadde gåsehud da jeg landet, det har jeg aldri opplevd før i et fly, forteller Gunnar Garfors til VG Nett.

Når det gjelder tallet på land, regner han han 198 fordi det er 193 FN-land, to FN-observatører (Vatikanet og Palestina), samt tre andre land (Kosovo, Vest-Sahara og Taiwan) som blir sett på som uavhengige av så mange av de andre landene at Garfors regner dem med.

- Skottland, Wales, Færøyane og noen andre er godkjent for eksempel av den internasjonale fotballorganisasjonen FIFA, men ikke av veldig mange andre, så de teller jeg ikke.

- Idioterklært

Garfors har blitt «idioterklært» av flere på grunn av sine mange reiser. For mens andre reiser til syden i ferien, har Gunnars elleville mål om å besøke alle verdens land ført han til steder de færreste turister har vært i, slik som Somalia og Afghanistan.

Globetrotteren er oppvokst i Naustdal i Sogn og Fjordane. Nå bor han i Oslo og jobber som leder for selskapet Norges Mobil-TV. Men det var altså hjemme i Naustdal at reisegalskapen startet for alvor en høstdag i 2004. Garfors og broren Øystein kom over en artikkel om Kirgisistan i lokalavisa Firda. Da var det bare å finne frem atlaset og leksikon, dette landet ville de lære mer om.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Gunnar Garfors og broren Øystein har besøkt alle de syv stan`ene. Her er Garfors avbildet i Uzbekistan. Foto: Privat
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Gunnar Garfors og broren Øystein har besøkt alle de syv stan`ene. Her er Garfors avbildet i Uzbekistan. Foto: Privat

Tilfeldighetene ville ha det til at Garfors et par dager senere fikk en invitasjon til en konferanse i Kazakhstan. Gutta dro ut på tur, og det ble en opplevelse de sent vil glemme.

- Det var ingen turister der og vi ble så godt tatt i mot av folk. Det var en helt annen atmosfære. Vi tenkte at dette hadde vi lyst til å gjøre mer av så vi bestemte oss for å besøke alle stan`ene, forteller han, og sikter til land som ender på «stan».

Den dag i dag er Kirgisistan fortsatt blant Garfors favorittreisemål.

Bitt av basillen

Etter at alle stan`ene var besøkt var det på tiden å sette ett nytt mål, mente Gunnar, og det ble altså å besøke alle verdens land.

Året var 2008. Da hadde han «bare» vært i 80 land og kompisene lo da de fikk vite om Garfors nye plan.

Men den som ler sist, ler best, heter det. Og ganske riktig. Nå, knapt fem år og 118 land senere, er Garfors blant få som har vært i alle verdens land som turist.

Men det var med blandede følelser han satte sine bein på Kapp Verde.

- Jeg er omsider i mål, men aldri skal jeg igjen få oppleve adrenalinkicket det er å komme til et helt nytt land, sier han.

Borte bra, hjemme best

Selv om Garfors nå har besøkt alle verdens land, er det få steder som slår hjemplassen Naustdal.

- Jeg er veldig glad i fjord og fjell. Slik er det litt i Kirgisistan, men der har du ikke fjordene som går ut i havet - den friheten, sier han.

Et annet sted som står hans hjerte nært er Skjomen, en fjord som ligger sør for Narvik, hvor faren er født og oppvokst.

- Vi har vært der hver sommer siden vi var små. Det er den friheten og fjell, vi vet dessuten om alle de beste fiskeplassene, sier han.

For Skjomen er det eneste stedet Garfors kan fiske, der er han sikker på at han får fisk. Garfors er nemlig en rastløs type, så skal han fiske må han få napp etter kort tid.

FISKELYKKE: Skjomen - det eneste stedet i verden hvor Garfors kan fiske. Foto: Privat
FISKELYKKE: Skjomen - det eneste stedet i verden hvor Garfors kan fiske. Foto: Privat


Til tross for at han nå har vært i alle verdens land, vil han aldri slutte å reise.

- Det er et virus jeg har fått som jeg aldri kommer til eller har lyst til å bli kvitt, ler Gunnar Garfors.

- Det er jo mange steder jeg ikke har vært. Det er mange stier jeg ikke har gått i Naustdal for eksempel, fortsetter han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise