Hovedinnhold

Fjellfolket tordner: Feil værvarsel skremmer bort turistene

FINT TURVÆR: Trollheimshytta med Snota (1669 moh) i bakgrunnen. Foto: Arkivfoto: GEIR OTTO JOHANSEN
FINT TURVÆR: Trollheimshytta med Snota (1669 moh) i bakgrunnen. Foto: Arkivfoto: GEIR OTTO JOHANSEN
Dystre værvarslinger om plaskregn og snø gjør at turistene går glipp av solfylte dager i fjellheimen, ifølge turistnæringen.

Denne saken handler om:

- Værmeldingene for fjellregionene er fortvilende, for de stemmer som oftest overhodet ikke. Vi opplever gang på gang at dager det er meldt øsregn blir det i stedet strålende solskinn. Dette er et stort problem for oss som lever av fjellturisme, fordi folk blir skremt av værmeldingen og dropper turen til fjells, forteller fjellvert Ole Jacob Grindvoll på turisthytta Leirvassbu i Lom til VG.

Grindvoll tror mange fjellgjester tar det for gitt at været blir slik meteorologene har spådd.

- De som stoler på værmeldingen går helt klart glipp av mange solskinnsdager i fjellet, sier han.

- Frustrert og oppgitt

Daglig leder Bente Sulheim Ovesen ved Spiterstulen turisthytte i Jotunheimen opplever at folk avbestiller fjelloppholdene sine på grunn av feilspådde værmeldinger.

- Langtidsvarselet er verst. Jeg blir både frustrert og oppgitt på vegne av fjellturistene som går glipp av flotte fjellturer fordi værmeldingene forteller dem at det blir regn og snø. Meteorologene melder konstant dårligere vær enn det faktisk blir, sier hun.

Hun forteller eksempelvis at det i går var meldt øsende regn i området.

- Klokken halv ni om morgenen hadde vi sol på hele tunet her, og solskinn langt utover dagen, sier hun.

Kommunikasjonssjef Merete Habberstad i Den Norske Turistforening er godt kjent med værmeldingsproblematikken.

-Vi får ofte tilbakemeldinger fra folk som først vurderte å bli hjemme på grunn av dårlige værmeldinger, men som likevel kunne sole seg inntil hytteveggen når de kom til fjells, sier hun.

Færre målestasjoner

Ifølge statsmeteorolog Mariann Foss i Meteorologisk institutt gjør store lokale forskjeller i fjellheimen det vanskeligere å gi nøyaktige værvarsler.

- Det er vanskeligere å forutsi været der enn ellers i landet, på grunn av fjell, daler og ulendt terreng. Særlig vanskelig er det å tid- og stedfeste regnbygene, spesielt om sommeren, sier Foss - som påpeker at det også er færre målestasjoner i fjellet, særlig i områder uten vei eller tilgang på strøm.

Meteorologen mener folk må bli flinkere til å dobbeltsjekke værvarslingen, og ikke bare kikke på værikonene.

- For å få et nøyaktig bilde av værsituasjonen bør man lese tekstvarslene, i tillegg til å kikke på værradarene på nettet, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise