Hovedinnhold

Sykler fra kapp til kapp

20.000 kilometers tur fra Nordkapp til Sør-Afrika

BERLIN/KIEV (VG) De trosser slaps og snø, hete og sandstorm. Jørn, Øyvind og Andreas er på vei fra kapp til kapp.

Denne saken handler om:

Fakta

  • Ekspedisjonen startet på Nordkapp og har fortsatt sørover gjennom Finland, Russland og Ukraina.
  • Videre har det båret gjennom Tyrkia, Syria, Jordan, Israel og Egypt, mens Jørn, Øyvind og Andreas nå følger Afrikas østkyst.
  • Ved Zambia legger de inn en kraftig sving vestover. Reisen skal så gå gjennom Botswana og Namibia før de skal ender opp på Afrikas sørligste punkt innen jul.
  • Følg sykkelguttene på deres egen hjemmeside, Twitter og Facebook.

Men de tre guttene kjører ikke bil, tar ikke båt og tenker ikke engang på fly på sin ferd fra Nordkapp til Kapp det gode håp i Sør-Afrika.

Jørn Wichne Pedersen (24), Øyvind Handberg (23) og Andreas Doppelmayr (23) har nemlig tatt pedalene fatt og trår seg over kontinentene.

BILDESERIE:Se bildene fra sykkeleventyret her!

Underveis har trioen blitt matforgiftet på Russlands verste hotell, og pisket i en ukrainsk badstue. De har feiret jul i en tyrkisk stall, og fått stein kastet etter seg i bratte etiopiske bakker.

Likevel er de tre unge mennene fast bestemt på å fullføre den 20 000 kilometer lange ferden gjennom 20 land.

Pause før studier

- Vi ville ha en pause før vi begynner på masterstudier, sier Jørn, som nå befinner seg i Etiopia. Da VG møtte ham sist, kjempet han for ikke å bli smittet av svineinfluensa i Ukraina.
24-åringen ble kjent med Øyvind og Andreas da de gikk sammen på utviklingsstudier ved Universitetet i Oslo for fire år siden.

REISER DU PÅ BUDSJETT:Last ned GRATIS reiseguider fra VG Reise her!

- Pensum var tørt, så vi satt i kantinen på Blindern og begynte å snakke om å reise litt, sier Øyvind.

Da planleggingen kom i gang, ble ideer om backpacking i Sør-Amerika og biltur i Europa raskt forkastet.

- Selv om ingen av oss hadde spesiell peiling på sykkel, gikk vi for dét, flirer Jørn - som er rask med å legge til at alle tre har erfaring med å leve i villmarken og både kan sette opp telt og lage mat på primus.

KAPP TIL KAPP: - Etiopia er et av turens mest utfordrende land. Ikke bare er det bakker overalt, men også en hel haug meget entusiastiske barn. Her er Andreas omringet av sistnevnte, mener guttene. Foto: Jørn Wichne Pedersen
KAPP TIL KAPP: - Etiopia er et av turens mest utfordrende land. Ikke bare er det bakker overalt, men også en hel haug meget entusiastiske barn. Her er Andreas omringet av sistnevnte, mener guttene. Foto: Jørn Wichne Pedersen

Før de satte av sted fra Nordkapp 25. august i fjor, skisserte trioen noen grove ruter.

- Tankegangen vår var slik: Vi skal sørover, og vi tar det skritt for skritt.

Møter gjestfrie folk

De ble raskt klare over at det kan være tungt å sykle, særlig i oppoverbakker, og reduserte dermed bagasjemengden allerede før de nådde den finske grensen.

VGTV:Slik haiket Matias og Espen fra kapp til kapp

Underveis har de kommet i kontakt med mange gjestfrie personer og blitt invitert inn til en rekke familier.

I Etiopia har guttene den siste uken både rukket å legge inn noen feriedager og besøke et kristent sykehus med norske ansatte.

- Vi får se hvordan folk lever. Selv med gebrokkent engelsk klarer man etter en kveld å finne ut hva familier egentlig mener om ting, for eksempel den politiske situasjonen, sier Jørn.

- Unngår risiko

Underveis har de krysset flere konfliktområder, deriblant Transnistria og Vestbredden.

SYKKEL-GAL:Her krysser han Australia på etthjulssykkel

- Vi unngår å ta unødvendige risiko, og endrer planene våre hvis lokalbefolkningen ber oss om det. Familiene deres har likevel ikke vært bare positive til det spesielle prosjektet.

- Da jeg nevnte planene for dem, jattet de bare med. De trodde vel aldri at det ville bli alvor av noe sånt. Men da jeg begynte å kjøpe utstyr, skjønte de at jeg kom til å dra, sier Jørn.

- Jeg tror de der hjemme innbiller seg at det er farligere enn hva det egentlig er. Det er jo ikke krig overalt utenfor Norge, legger Øyvind til.

Å være borte fra de nærmeste i halvannet år er imidlertid en utfordring.

- Julen var spesiell, vedgår Øyvind.

ANNERLEDES SYKKELTUR:Vil gjøre nasjonalparker til sykkeleldorado

På ferden sørover samler guttene inn penger til UNICEF-prosjektet Schools for Africa. Målet er å få på plass 500 000 kroner for å styrke utdannelsen for barn i det sørlige Afrika. De oppfordrer norske bedrifter til å hjelpe dem og overføre en liten slant.

- Målet er ambisiøst, men vi håper vi skal klare det, fastslår Jørn.

På sykkelsetet har de god tid til å beundre landskapet, filosofere - og grue seg til neste tunge bakke...

- Ingenting kommer gratis på sykkeltur. Man opplever det beste, men samtidig også det verste, sier Jørn.

PS! Kompisgjengen er ikke de første nordmennene som tar seg fra kapp til kapp på utradisjonelt vis. VG Nett har flere ganger skrevet om Matias Nordahl Carlsen og Espen Aarsvold som haiket seg fra Nordkapp til Sør-Afrika.

Tips, nyheter og inspirasjon - bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise