Hovedinnhold

Strand-rally i sanddynene

SPREK JOBB: Sjåfør Marco lever av å kjøre beach-buggy på Brasils atlanterhavsstrender. Foto: Dag Fonbæk
SPREK JOBB: Sjåfør Marco lever av å kjøre beach-buggy på Brasils atlanterhavsstrender. Foto: Dag Fonbæk
Med beach-buggy i de brasilianske sanddynene er det liten fare for å frontkollidere.

Denne saken handler om:

FAKTA BRASIL

Reise: Enkleste vei til «Sand-rally-Brasil» er å fly med TAP Portugal fra Oslo via Lisboa til en av de tre byene Salvador, Recife eller Fortaleza. Priser fra ca. 7900 kroner. Du kan også fly reise med charterfly via Sverige til f.eks. Fortaleza, der den største norske kolonien i Brasil hodler til. Da er du midt i «sanddyneland». Priser ca. 8000 kroner for et 14 dagers oppholds m/hotell. Mer på www.braziltourism.org
Her ute i ørkensanden, med Atlanteren like der ute til høyre, har du «vidda» for deg selv. En eneste stor og kritthvit sanddyne med slake hellinger og ett og annet brattheng.

Hele verden ligger foran oss. Det er som å innta snaufjellet med snøscooter. Med caps, solbriller og shorts i stedet for termodress og hjelm.

Så får vi heller tåle at lunkne sandkorn pisker oss i ansiktet når sjåfør Marco drar på oppover sandskavlen for å ta igjen buggy'en foran oss, slik at vi skal få fotografert hverandre til julekortet, som han sier.

Havørken

PÅ LAND: En havskilpadde har endt sine dager på land. Foto: Dag Fonbæk
PÅ LAND: En havskilpadde har endt sine dager på land. Foto: Dag Fonbæk
Ved siden av sanddynene rundt Jericoacoara og Cumbuco litt lenger nord på Brasil-kysten er «havørkenen» ved den gamle hippiebyen Canoa Quebrada Brasils beste for rally med firehjulsdrevne strandbuggy'er.

Noen tar'n helt ut og kjører alle de 76 milene fra Natal til Fortaleza langs stranden. Turen tar fem dager, og du får se 92 av Brasils hvite strender.

Marco gjør et fotostopp i sanddynene. Et sted ute i det hvite intet har noen tatt seg bryet med å lage en bar for turistene.

I en bratt bakke litt lenger bort kan turistene ake på en trefjøl, bare for å bli trukket behagelig opp igjen av en vindkraftdrevet heis.

Loddrett stup

Marco starter buggy'en og lar den trille langsomt mot kanten av stupet. Vi aner ikke hva som skjuler seg bak kanten og skriker «staaaans!!!».

Men Marco lar glisende buggy'en tippe utfor kanten og stupe nesten loddrett nedover bratthenget, trygg på at firehjulstrekkeren har så lavt tyngdepunkt at den knapt kan velte.

«More!» roper vi i kor. Og Marco spinner opp igjen. Ny tur utfor stupet, før han legger buggy'en i sladd gjennom neste vindformede sandbanke.

AKER I SANDEN: Midt ute i sanddynene finner vi en akebakke - med heis. Foto: Dag Fonbæk
AKER I SANDEN: Midt ute i sanddynene finner vi en akebakke - med heis. Foto: Dag Fonbæk

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise