Hovedinnhold

Slik skal du oppføre deg i utlandet

Her er «skikk og bruk»-reglene for en vellykket ferietur

FRISTELSER I FLENG: Dette bildet er fra Ayia Napa på Kypros, der ungdom fra Skandinavia hver sommer tilbys billig børst i partygatene. Foto: Rune Thomas Ege
FRISTELSER I FLENG: Dette bildet er fra Ayia Napa på Kypros, der ungdom fra Skandinavia hver sommer tilbys billig børst i partygatene. Foto: Rune Thomas Ege
(VG Nett)- Husk at du er gjest. Vær blid, grei og raus. Da kommer du lengst, sier Vagabonds Helge Baardseth til nordmenn som skal feriere i utlandet.

Denne saken handler om:

Som en liten tsunami har leserinnleggene skylt innover VGs redaksjon etter at reisebransjedirektør Rolf Forsdahl i HSH i forrige uke langet ut mot Ola og Kari på tur og ba dem skjerpe oppførselen sin:

- Vi oppfører oss i økende grad som uhøflige, selvgode og kunnskapsløse turister. Adferdsendringen sliter ut gjestfriheten i landene vi reiser til, sa Forsdahl blant annet.

- Flaut å være norsk

Og responsen lot ikke vente på seg: Et overveldende flertall av alle dem som responderte på VG Nett sa seg enig med reisebransjedirektøren. Mange er regelrett flaue over nordmenns oppførsel på ferie i utlandet - «fulle, feite og fordomsfulle» som vi er, ifølge en oppgitt innsender.

Vagabonds Helge Baardseth har gjennom et langt reiseliv besøkt flust av land med annerledes kultur og verdisett. Reise-veteranen har selv skrevet bok om å reise langt, der han også la ved en skikk-og-bruk-liste.

Bruk hodet

- Det viktigste å huske når man besøker et fremmed land, er at man er på besøk, sier Baardseth.

DEL DENNE SAKEN MED DINE VENNER PÅ FACEBOOK

- Da er det ikke så farlig om du bryter en del av landets etikette og sosiale regler som å klappe en thai på hodet, vise føttene, glemme å ta av deg skoene når du går inn i et japansk hjem etc. Slike brudd på sosiale regler vil du alltid møte forståelse for, mener han.

- Ikke vær gjerrig

Verre er det når du framstår som gjerrig (forskjellen på 60 og 70 bath er 2 kroner...), blir sint, utålmodig, selvsentrert og vurderer alt opp mot hjemlig standard. Da går det lett galt, sier Baardseth.

PARTYGATE: Her starter slalåmløypa mellom utestedene på kypriotiske Ayia Napa - partybyen som har magnetisk kraft på feststemt ungdom sommerstid. Foto: Mads A. Andersen
PARTYGATE: Her starter slalåmløypa mellom utestedene på kypriotiske Ayia Napa - partybyen som har magnetisk kraft på feststemt ungdom sommerstid. Foto: Mads A. Andersen

- Å bli sint i Østen er det samme som å miste ansikt, noe av det verste man kan gjøre. En annen vanlig tabbe er å sette for store krav til punktlighet i land der tid ikke betyr så mye.

LES OGSÅ: Norske pakketurister truet med visumnekt

- Så senk skuldrene, bruk vanlige sosiale antenner, vær blid, grei, og raus så vil du bli hedret i alle land du besøker, lyder reiseveteranens råd.

Skikk-og-bruk-reglene

Her er et knippe nyttige reisevettregler - utarbeidet av VG med hjelp fra bl.a UD, turoperatørene og erfarne reiselivsfolk.

GRATIS!Last ned VG-guide til 80 storbyer her

Lær deg rådene - den beste garanti for en fin ferieopplevelse:

** Høflighet og tålmodighet åpner døren til positive opplevelser og vennskap. I mange kulturer anses hastverk som dårlig manerer.

- Lær deg lokale manerer

** Ta hensyn til lokal skikk og bruk. Mange land tolererer for eksempel ikke synlig beruselse.

** Vis respekt for andre mennesker uansett alder og utseende. Unngå å fremprovosere sinne. I de fleste kulturer mister man da ansikt.

VGTV: Slik fester norske ungdommer i Syden

** Sett deg inn i kleskoder og alkohollovgivning, som kan være annerledes enn du er vant med hjemmefra.

Sjekk lovreglene

** I enkelte land, som Dubai, er det forbud mot fysisk kontakt mellom kjønnene i det offentlige rom. Kun gifte par kan leie hverandre.

** Mange land har totalforbud mot røyking i offentlige bygg.

** Orienter deg på internett, f.eks. på UDs landsider eller i reisehåndbøker om stedene du vil besøke.

** Husk at begge parter skal tjene på en handel. Utnytt ikke motpartens fattigdom. Prisen er ikke alltid viktigst.

Ikke gi til tiggere

** Gi ikke penger til tiggende barn. Gi heller til foreldre, lærere eller lokale humanitære organisasjoner.

LES OGSÅ:Charterselskaper advarer mot sprit-cruise

** Lær den lokale måten å hilse på - og lær gjerne litt av språket. Vis respekt i ditt valg av bekledning når du besøker et hellig sted. Benytt gjerne en lokal guide.

** Spør om lov før du tar bilder. Vis respekt for andre mennesker, uansett alder og utseende.

- Vis miljøvett

** Vis respekt for den lokale natur- og kulturarven. Ofte er kulturen og miljøet det mest verdifulle lokalbefolkningen har å dele med deg.

** Handel med ulovlige antikviteter eller souvernirer som kommer fra truede dyrearter og planter er straffbart, både for selger og for kjøper.

LES OGSÅ: Er du stolt nå, mamma?

** Kjøp lokale produkter. Du støtter den lokale økonomien, slik at tradisjoner og håndverk holdes i live.

- Ha kontanter

** Det er alltid lurt å ha litt lokal valuta i lommen, til driks, taxipenger etc. Et ekstra kredittkort kan også være smart.

** Mange land har strømmangel. Bruk dusj i stedet for badekar, og begrens bruken av aircondition.

Har du vært mange ganger på samme sted? Tips VG Nett

** Reis gjerne i lavsesongen. Da er du med på å begrense miljø- og kulturbelastningen i området du besøker. Ofte har de innfødte mer tid og er mer imøtekommende også.

** Husk at en velforberedt reise oftest gir de beste opplevelsene!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise