Hovedinnhold

Slik bygger du snøhule

Tren på forhånd - før du drar på tur i fjellheimen

Illustrasjon: Iver Gaasø
Illustrasjon: Iver Gaasø
Snøhuler redder liv, men er ikke for nybegynnere. Når uværet er over deg, er det lovlig sent å grave seg inn i snøen.

Denne saken handler om:

SNØSPADE OBLIGATORISK

Snøspade er obligatorisk i vinterfjellet.

Den vil du trenge både om du må grave deg inn i en vanskelig situasjon, og hvis du vil lage leskjerm når du skal ha en rast.

l en redningsaksjon ved snøskred er spaden uunnværlig.

En god snøspade bør ha et dobbelt krummet blad, da det er lettere å stikke ut blokker med den under graving. Det finnes mange snøspademerker på markedet. Rottefella Snøspade er en av dem.

Den er lett, av høy kvalitet, norskprodusert og laget i samarbeid med Røde Kors og Skiforeningen. Pris på spade ligger i underkant av 500 kroner.

Når du trenger å komme i ly på fjellet, bør det ikke være første gang du forsøker deg på å grave deg inn i snøen.

Fjellvettregel nummer 9 sier: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.

Det kan være lettere sagt enn gjort. Men vanskelig er det heller ikke om du har innsett nødvendigheten, har utstyret og begynner i tide. Men det er ikke like lett å vite hvor du skal søke råd. Røde Kors arbeider nå med en forklarende brosjyre, men allerede nå har adjunkt Asbjørn Brevad (62) liggende ute en hjemmeside på nettet med råd og tips for hvordan du gjør det.

Fjellråd

Den tidligere læreren i naturfag og kroppsøving laget siden for å gi andre lærere et gelender å støtte seg på når de var i fjellet med skoleelever. Her er hans råd:

* Se deg stadig om etter egnet sted for snøhule på turen, og merk deg beliggenheten. Etter at det har blåst opp eller er blitt tåke, kan det bli vanskelig å finne passende sted.

* Grav deg inn i tide hvis situasjonen tilsier det.

* Gå om nødvendig tilbake til siste brukbare sted og grav hule der.

* Unngå å bli våt under gravingen, av snø så vel som svette.

* Legg arbeid i å få en god snøhule. Natten er lang, og du trenger hvile.

* Begynn alltid gravingen før du er sliten.

* Vått tøy, f.eks. anorakk, vindbukse og lignende, kan en henge utenfor i kulden hvis været ikke er for hardt. Om morgenen vil det da kanskje være stivfrosset, og fuktigheten som da er blitt til is, lar seg kryste av. Vått tøy tørker dårlig i soveposen, men holder seg iallfall varmt der. Har en for mye vått tøy i soveposen, vil det lett bli kaldt fordi kroppen avgir mye varme til de rå plaggene.

Illustrasjon: Iver Gaasø
Illustrasjon: Iver Gaasø

- En prøveovernatting i snøhule under hyggelige og gunstige omstendigheter, gir god erfaring dersom man en gang virkelig skulle ha bruk for det i fjellet en uværsdag, sier Asbjørn Brevad.

Inne i en snøhule er det helt stille, lunt og forholdsvis varmt, vanligvis fra minus to til fire grader pluss.

En robust snøspade er en forutsetning. Er man flere om det, så skift på gravingen slik at man holder seg tørr og unngår svette.

Det er mange måter å lage snøhuler på, og mange kan være like riktige. De vanligste er snøhule i skavl og flatmarksgrop. Grovt sett er fremgangsmåten denne: Grav deg inn i skavlen i full mannshøyde om mulig. Det letter arbeidsstillingen og hindrer at graver blir våt.

Inngangen må i alle fall være ca. 1 meter høy og 70-80 cm bred. Tak og vegger bør være minst en halv til en meter tykke avhengig av hvor fast snøen er. Husk lufting i overkant av åpningen. Skjær ut blokker når du graver. Disse bruker du senere til å tette åpningen.

Kuldegrop

Grav rett inn en meter før du begynner å utvide hulen og lager en sitte- eller liggebrisk i lårhøyde på hver side av hulen samt en hylle til fotstøtte langsmed benken. Lag en kuldegrop nærmest åpningen.

Illustrasjon: Iver Gaasø
Illustrasjon: Iver Gaasø

Inngangen stenges ved hjelp av snøblokkene, med ski og staver som reisverk. Innvendig skal hulen ha en slags kuppelform og være slett for å unngå drypping. Det bør være god plass til dem som skal bo i hulen, men ikke unødvendig stor plass.

Snøgrop i flatt lende der det ikke finnes passelig skavl eller snøbakke, graves der det er dybde nok i snøen. Det finner du enklest ved å måle dybden med staven.

Du skjærer ut blokker til en grop på et relativt lite område, en kvadratmeter, og graver ned i mannshøyde om mulig. Deretter graver du ut brisker til sidene. Er snøen ikke dyp nok, må du bygge desto høyere. Snøblokkene brukes til å bygge opp veggene og stenge åpningen. Taket lager du med ski og staver på tvers og snøblokker oppå. Dekk med løssnø.

Når du har fått et nødly ferdig, tetter du mesteparten av åpningen fra utsiden.

Merk av snøhulene med en ski eller en stav gjerne med et tøystykke på. Ta inn alt utstyr.

Når du/dere er kommet på plass, skift til tørt tøy. Med liggeunderlag og sovepose er det mulig å ha det bra. Alternativt kan man sitte på kartmappen, ryggsekklokket eller lignende og stikke bena i ryggsekken. Stikk en stav gjennom snøen og ut i friluft for å sikre god oksygentilførsel.

Skivett i alpinbakkerFjellvett-reglene

1. Enhver skiløper må forholde seg slik at han ikke skader eller bringer andre i fare.

2. Alle må avpasse fart og kjøremåte etter ferdigheter, terreng, føreforhold og trafikk i bakken.

3. Det er forbudt å kjøre rett ut, unntatt under organisert trening.

4. Den som kommer bakfra, har ansvaret for å unngå kollisjon.

5. Den som kjører inn i eller krysser en bakke, må påse at dette skjer uten fare. Det samme gjelder stans.

6. Stopp ikke på trange eller uoversiktlige steder. Stopp aldri under hengkanter.

7. En skiløper på vei oppover må bare benytte ytterkantene av bakken.

8. Fangreimer/skistoppere er påbudt. Kontroller at utløserbindingene er riktig innstilt.

9. Følg skilting, merking og anvisninger.

10. Ved skade har enhver plikt til å hjelpe, vitner og medvirkende plikter å oppgi personalia.

1.Legg ikke ut på lange turer uten trening.

2.Meld fra hvor du går.

3. Vis respekt for været og værmeldingen.

4. Lytt til erfarne fjellfolk.

5. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ta alltid med ryggsekk og det utstyret som fjellet krever. På lengre turer: Ha alltid med spade.

6. Husk kart og kompass.

7. Gå ikke alene.

8. Vend i tide. Det er ingen skam å snu.

9. Spar krefter og grav deg ned i snøen om nødvendig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise