Hovedinnhold

Skål, ferien har startet! - Allerede klokken 06.00

FEIRINGSØL: Petter Tjønnøe Hagevik (22), Kristoffer Lindberg (22) og Fredrik Tjønnø (23) slukket øltørsten klokken 06.00 på Gardermoen før avreise til Hellas. Foto: Krister Sørbø
FEIRINGSØL: Petter Tjønnøe Hagevik (22), Kristoffer Lindberg (22) og Fredrik Tjønnø (23) slukket øltørsten klokken 06.00 på Gardermoen før avreise til Hellas. Foto: Krister Sørbø
GARDERMOEN (VG) Charterturister drikker mer på ferie enn ellers, og for noen starter alkoholinntaket allerede når kranene åpnes klokken 06.00.

Denne saken handler om:

FAKTA

SKJENKETIDER:

Oslo kommune

 • Øl og vin
  Skjenking av øl og vin (under 22 volumprosent alkohol) kan ikke skje før klokken 08 på hverdager og ikke før klokken 12 på søndager, hellig- og høytidsdager.
 • Brennevin
  Skjenking av brennevin (mellom 22 og 60 volumprosent alkohol) kan ikke skje før klokken 13.

  Gardermoen
 • Øl og vin
  Skjenking av øl og vin kan ikke skje før klokken 06 alle dager.
 • Brennevin
  Skjenking av brennevin kan ikke skje før klokken 13.

  UTSALGSREGLER:

  Butikk


  Hverdager: salgstid for alkohol fra klokken 09 til 20, lørdager: 09 til 18.
  Helligdager: stengt, høytidsdager: redusert salgstid.
  Vin og brennevin er kun til salgs på Vinmonopolet mandag til lørdag.

  Gardermoen

  Duty-free åpner 2 timer før første avgang, og stenger etter at siste fly har gått. Duty-free ved ankomst er alltid åpen.
  Alkohol kan kjøpes alle dager.

  NB! Dette gjelder kun innenfor sikkerhetskontrollen på utlandsreiser, på utsiden gjelder vanlige skjenkeregler. Både skjenke-og salgsbevilgninger gis av den aktuelle kommunen.

En fredag i fellesferien var VG på plass på Oslo Lufthavn Gardermoen klokken 05.00 for å ta temperaturen på nordmenns alkoholvaner før avreise.

Allerede minutter etter klokken 05.00 hadde betjeningen på flyplassens serveringssteder fått flere forespørsler om når man kunne få kjøpt den første ølen. Og da kranene ble åpnet en knapp time senere, strømmet øltørste nordmenn til.

- Det går veldig mye øl på morgenkvisten, sier assisterende avdelingsleder på Seafood Bar, Kitty Ottersbo.

Feirer feriestart

Hennes erfaring er at de fleste nyter en øl eller to for å feire feriestart, mens noen gruer seg til flyturen og prøver å roe nervene.

Det stemmer bra for de første i køen, kameratene Peter Tjønnøe Hagevik (22), Kristoffer Lindberg (22) og Fredrik Tjønnøe (23) fra Slemmestad.

- Det er første fredagen i ferien, og det feirer vi med en øl før flyturen, sier Fredrik Tjønnøe

- Også prøver vi å dempe reisefeberen, legger fetteren Peter Tjønnøe Hagevik til.

Med klirrende tax-free-poser under bordet, legger de ikke skjul på at alkoholinntaket blir vesentlig høyere når de ankommer feriemålet - den greske øya Kos.

- Alt tillatt på ferie

Sosialantropolog og professor ved Markedshøyskolen, Runar Døving, mener det er helt normalt at mange tar seg en øl eller to på Gardermoen, selv så tidlig på dagen.

- På ferie er man litt Jeppe på Bjerget for en uke, og det starter allerede når man passerer sikkerhetskontrollen. Vi ville aldri drukket øl klokka seks om morgenen ellers, men fordi det er ferie er alt tillatt, sier han.

Øyvind Horverak, forsker i Statens Institutt for Rusmiddelforsking (SIRUS) er uenig. Han synes det er idiotisk oppførsel å starte alkoholinntaket ved daggry - ferie eller ikke.

- Folk som skal på utenlandsreiser kommer i en egen feriemodus, som har færre restriksjoner, spesielt med tanke på alkohol. Det blir tydelig når man ser reisende som starter alkoholinntaket i de tidlige morgentimer på Gardermoen. Det blir for dumt, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

CHAMPAGNEFROKOST: Gaute og June Kjærstad (44) fra Lillestrøm feirer feriestarten med champagnefrokost på Seafood Bar på Gardemoen før klokken har fylt 07.00. Foto: Krister Sørbø
CHAMPAGNEFROKOST: Gaute og June Kjærstad (44) fra Lillestrøm feirer feriestarten med champagnefrokost på Seafood Bar på Gardemoen før klokken har fylt 07.00. Foto: Krister Sørbø

- Mest om sommeren

For det er ikke alle som takler alkoholtilgang på morgenkvisten like bra.

Ukentlig må SAS be passasjerer om å ta en senere avgang eller nekte dem å reise. Kun i de alvorligste tilfellene kontaktes politiet.

- Vi opplever mer av dette nå om sommeren fordi det er en helt annen gruppe reisende på denne tiden. De er i feriemodus og har lyst til å slå seg løs og slappe av - gjerne med alkohol. De som reiser ellers i året har andre mål med reisen, og alkohol er mindre viktig, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen.

Berusede passasjerer kan være en fare for flysikkerheten og et stort ubehag for passasjerene.

- Målet er at alle berusede passasjerer skal fanges opp før de går om bord i flyet, og bakkepersonalet følger derfor nøye med på om noen har startet feriefeiringen litt tidlig.

Også skjenkerutinene om bord på flyet er strenge.

- Men vi har dessverre erfart at passasjerer som nektes skjenking går løs på spriten i taxfree-posen i stedet, sier informasjonssjefen.

Slår seg vrange

Og flyselskapet er ikke alene om disse erfaringene. Hver eneste uke blir politiet på Gardermoen kontaktet for å hente berusede reisende, som slår seg vrange når de nektes adgang på flyet.

- Nå i høysesongen skjer det et par ganger i uka, sier stasjonssjef Pål Sørhagen ved Gardermoen politistasjon.

- Dette er synlig berusede personer som er høylytte og til sjenanse for andre passasjerer. I stedet for å reise videre med fly, blir disse personene med oss til fyllearresten.

De siste tilfellene har i hovedsak dreid seg om middelaldrende menn på guttetur.

Vil skjerpe skjenkingen

Stortingspolitikere er dypt uenige i hvorvidt skjenketidene på Gardermoen er et problem eller ikke.

Stortingspolitiker Rigmor Andersen (KrF) mener skjenkereglene på Gardermoen bør skjerpes.

- Hvorfor skal det være andre tider på Gardermoen enn ellers i landet? De burde følge normen i Kommune-Norge, og de fleste steder starter alkoholserveringen langt senere.

KrF-politikeren har selv opplevd berusede personer på flyplassen og synes episodene var ubehagelige.

Stortingsrepresentant Per Willy Amundsen (Frp) var ikke klar over at man kan kjøpe øl på Gardermoen så tidlig som klokken 06 før VGs henvendelse. Men han mener det er helt uproblematisk.

- Det er Ikke et problem at man tar seg en pils mens man venter på at flyet skal gå. Det er jo ikke sånn at tidlig servering er en innbydelse til å drikke seg kanonfull.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise