Hovedinnhold

Se London for 20 kroner

15-bussen tar deg fra severdighet til severdighet

LONDON (VG) Med én buss og én billett kan du rulle gjennom indrefileten av Londons severdigheter. Og det koster bare en tidel av sightseeingbussene.

Denne saken handler om:

Routemaster-busser

Runde linjer, motoren foran og plattform bak - selve symbolet på røde London-busser heter egentlig AEC Routemaster. Den røde buss- klassikeren ble bygget i nesten 3000 eksemplarer, men bare en håndfull er fortsatt i trafikk i London, på to utvalgte turistlinjer.

Lonely Planet-guiden ligger i fanget. Det samme gjør det gratis reklamekartet fra sightseeingbuss-firmaet som - i alle fall nesten - viser ruten vi skal kjøre.

VÆRT I LONDON? DEL DITT BESTELONDON-TIPS HER!

Buss nummer 15 er en vanlig rutebuss. Men den er rød, har to etasjer, panoramautsikt og snirkler seg fra turistattraksjon til turistattraksjon.

- Det er en helt fantastisk rute! Her får du sett absolutt alt, og siden vi har Oyster Card, så vi hopper bare av og på der vi vil, når vi vil, sier John Soffe fra Toronto, som sammen med kona Shirley og moren Mary er på ferie i London.

Time-tur

Akkurat som sightseeingbussene vi møter underveis, bare langt billigere.

- Stakkars, se på dem. De har betalt 300 kroner per person, humrer Toronto-familien.

GRATIS!Last ned VG Reises London-guide her!

KJENDISBUSS: Røde busser tar deg på kryss og tvers i Londons gater - den aller mest turistvennlige er nummer 15. Foto: EPA
KJENDISBUSS: Røde busser tar deg på kryss og tvers i Londons gater - den aller mest turistvennlige er nummer 15. Foto: EPA

Med en billettpris på en drøy tier hver vei, er 15-bussen en av Londons best bevarte, offentlige turisthemmeligheter.

- Om du har guidebok og litt oversikt, trenger du ikke guiden du betaler for på sightseeingbussene. Etter å ha trasket rundt i London i timevis, er det herlig å bare sette seg ned i ro og fred, mener John.

Reis med stil

Litt avhengig av trafikken, tar det om lag en time fra du går på bussen i området ved Marble Arch, til den er fremme ved Tower of London.

MER INSPIRASJON? Sjekk ut VG-ekspertenes London-tips!
DAG FONBÆK og ANNE BERGSENG || LEIF WELHAVEN || JOSTEIN PEDERSEN

Ulempen? Med fire millioner passasjerer hver eneste dag og et utall svarte drosjer og andre å dele de trange sentrumsgatene med, kan det ofte gå litt tregt. Men gjør det noe da? Du skal jo nyte ferien.

PS! Vil du være sikker på å reise med stil, og klarer litt mer turistfylte busser? Langs deler av rute 15 - fra Trafalgar Square til Tower Hill - går noen av de siste, klassiske dobbeltdekkerbussene i London, i vanlig rutetrafikk.

SLIK REISER DU KOLLEKTIVT I LONDON
**I teorien finnes det mange billettmuligheter, i praksis vil du velge én eller to. Og den du mest sannsynlig kommer til å bruke, er et forhåndsbetalt såkalt Oyster Card.
**Kortet kan kjøpes på nettet før du drar hjemmefra, eller på alle de store trafikknutepunktene i London sentrum. Er du usikker, vent med å kjøpe kortet til du er i London.
**Du velger mellom å kjøpe kort for et visst antall dager, eller fylle det opp med en sum og betale for hver tur. **Kortet er gyldig på t-bane, buss og enkelte togstrekninger, og gir deg omtrent halv pris i forhold til enkeltbilletter.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

KAMERAVENNLIG: - Mye bedre enn sightseeing-bussen, mener John Soffe fra Toronto, som sammen med kona Shirley og moren Mary er på ferie i London. Foto: RUNE THOMAS EGE
KAMERAVENNLIG: - Mye bedre enn sightseeing-bussen, mener John Soffe fra Toronto, som sammen med kona Shirley og moren Mary er på ferie i London. Foto: RUNE THOMAS EGE

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise