Hovedinnhold

Så mange tisser i hotellbassengene

MER ENN VANN: Sannsyligheten er stor for at noen av gjestene har tisset i hotellbassenget. Foto: Reuters
MER ENN VANN: Sannsyligheten er stor for at noen av gjestene har tisset i hotellbassenget. Foto: Reuters
Mistenker du noen av badegjestene rundt deg for å tisse i bassenget? Da har du sannsynligvis rett.

Denne saken handler om:

En undersøkelse amerikanke Water Quality and Health Council har foretatt viser at åtte av ti (78 prosent) amerikanere mistenker sine medbadegjester for å tisse i bassenget.

Den samme undersøkelsen viser at de som tror naboen farger vannet litt gulere, langt på vei har rett.

Så mange som én av fem voksne amerikanere innrømmer at de har tømt blæren i bassenget.

Hvis du synes det er ekkelt å tenke på at vannet du kanskje svelger når du bader i et offentlig basseng faktisk inneholder mer enn bare vann - bør du la være å lese videre.

Den britiske reisenettsiden Travelmatch har regnet ut hvor mye tiss badegjestene slipper ut i bassenger verden over i løpet av et år. Det er ikke småtterier!

OLYMPISK BASSENG: Dette er laget for sommer-OL i London neste år. Foto: AFP
OLYMPISK BASSENG: Dette er laget for sommer-OL i London neste år. Foto: AFP

19 bassenger ren urin

Nettsiden tar utgangspunkt i at det foretas 8,93 milliarder feriereisedøgn i løpet av året.

Hvis hver femte feriegjest tisser i bassenget, vil det ifølge Travelmatchs beregninger utgjøre totalt hele 19 olympiske bassenger med konsentrert gul væske. Noe de færreste av oss ønsker å svømme i.

Da danske Extrabladet skrev om bassengtissingen og Travelmatchs regnestykke, spurte det samtidig sine lesere om de noen gang har tisset i hotellbassenget.

Spørreundersøkelsen kan tyde på at danskene har mye lettere for å tisse i bassenget enn amerikanerne. Eller at de i det minste har lettere for å innrømme det.

Hele fire av ti dansker (38 prosent) svarer at de har brukt bassenget som toalett.

Men er det egentlig et stort problem? Bortsett fra at selvsagt ingen liker tanken på å bade i tiss?

Steril urin

- I alle bassenger vil det være noe urin fra de badende. Urinen er i utgangspunket steril så det vil ikke være noe hygienisk problem med litt urin i vannet. Det er jo krav om at alle bassenger skal tilsettes klor for å desinfisere vannet, sier Vidar Lund ved Avdeling for vannhygiene hos Statens Folkehelseinstitutt.

Likevel: Selv om urinen er steril kan den inneholde sykdomsfremkallende mikrober fra personer som for eksempel har en urinveisinfeksjon. Men da skal altså kloren i vannet uskadeliggjøre de aktuelle mikrobene.

I Norge er det den enkelte kommunes ansvar å følge opp at de som eier og driver bassenganlegg har gode nok rutiner for å teste og rense vannet.

De skal oppfylle kravene i «Bassengbadforskriftene» eller Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu. (ekstern link)

Ifølge Lund vil renseanleggene og kloringen ta hånd om eventuelle mikrober og sykdomsfremkallende bakterier i bassengene i Norge.

BASSENGSTUP: Hva gjør han dere nede i vannet? Foto: AFP
BASSENGSTUP: Hva gjør han dere nede i vannet? Foto: AFP

Sviktende rutiner

Det skal de også gjøre i alle våre vanligste ferieland. Men en test VG gjorde på Gran Canaria for fire år siden viste at rutinene kan svikte.

Den gangen testet vi bakterieinnholdet i 50 bassenger på nordmenns favorittferieøy om vinteren.

Testen viste at vi stort sett bader trygt, og at de aller fleste hotellene samvittighetsfullt følger EUs strenge regler for testing og rensing av vannet.

Men det var noen unntak. Vannprøvene vi tok ble testet for tarmbakterier og bakterien Pseudomonas aeruginosa som blant annet kan forårsake ørebetennelse. Vi fant bakterier i fire av de 50 bassengene.

Funnene tydet på at akkurat disse bassengene ikke var godt nok rengjort og kloret. Men etter VGs bakteriefunn ble det tatt umiddelbart affære ved de aktuelle hotellene.

Folkehelseinstituttes bassengbaderåd:
* Dusj alltid både før du bader, og etterpå.
* Vask deg med såpe
* Skift alltid til rent badetøy før du går ut i vannet
* La små barn bruke badebleier for å unngå at avføring spres i vannet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise