Hovedinnhold

Rygge og Torp åpnet etter flere kanselleringer

Flygeledermangel ga flykaos mandag kveld

KANSELLERT: Minst fire fly er kansellert fra Torp flyplass i Vestfold og Rygge flyplass i Østfold på grunn av at innflygningskontrollen står ubemannet. Bildet viser passasjerer på Rygge som får beskjed om at de bare må snu og dra hjem. Foto: Silje Strømland
KANSELLERT: Minst fire fly er kansellert fra Torp flyplass i Vestfold og Rygge flyplass i Østfold på grunn av at innflygningskontrollen står ubemannet. Bildet viser passasjerer på Rygge som får beskjed om at de bare må snu og dra hjem. Foto: Silje Strømland
(VG Nett) Frustrerte flypassasjerer kan glede seg over at trafikken går som normalt.

Denne saken handler om:

Tips oss

Flygeledermangel førte til flere kanselleringer i flytrafikken mandag kveld.

Avinor opplyser til VG Nett tirsdag morgen at trafikken har stabilisert seg.

- Vi hadde en plan om å være i rute fra 06.30 i dag, og det er vi heldigvis, sier kommunikasjonsdirektør i Avinor, Ove Narvesen.

Dårlig bemanning ved innflygingskontrollen gjorde at mange flypassasjerer måtte bli på bakken mandag kveld.

- Det er mildt sagt dårlig stemning her oppe på Rygge lufthavn, sier Silje Strømland (21).

Klokken 19.30 skulle hun egentlig vært på vei til Berlin på jentetur. I stedet måtte hun reise hjem igjen til Ski.

- Vi må vente helt til klokken 18 i morgen kveld før vi får reist. Jeg synes det er kjedelig at man ikke kan få tilbud om et annet fly fra en annen flyplass for å slippe å miste så mye av tid av ferien som vi gjør, sier Strømland.

Mandag kveld måtte både Ryanair og Norwegian kansellere flyvninger som følge av flygeledermangel.

- Innflygingskontrollen til Torp og Rygge er rammet av at det er mangel på folk til å styre del delen av trafikken i vår kontrollsentral, bekrefter Ove Narvesen, kommunikasjonsdirektør i Avinor.

VET DU NOE OM SAKEN? TIPS OSS 

Fire fly kansellert

- Hva er årsaken til mannskapsmangelen?

- Det er en veldig sårbar bemanning, og her er det snakk om et tomrom i vaktplanen som man hadde håpet å få fylt opp, men som man dessverre ikke har lyktes med så langt. Da er det ikke noe annet å gjøre enn å stenge del delen av trafikken, sier Narvesen.

Kontrollsentralen som dirigerer trafikk til Torp og Rygge vil holde stengt fra klokken 22.30 mandag kveld til 6.30 tirsdag morgen.

Foreløpig har Ryanair måtte kansellere tre flyvninger, mens ett Norwegian-fly er rammet.

Stine Artnsen Krabberød (43) skulle fly med Ryanair til Krakow klokken 18.45, men måtte ta taxi hele veien hjem til Fredrikstad.

- Flyet mitt ble kansellert og vi fikk bare vite at de skulle stenge luftrommet over Rygge. Det var heller ingen informasjon på nettsidene til Ryanair, sier Krabberød.

- Vi regner med at passasjerene får informasjon gjennom flyselskapene, sier Narvesen.

243 ledige vakter

Først fra i morgen tidlig vil innflygingskontrollen igjen være bemannet.

- Kan vi vente flere slike kanselleringer fremover?

- Det har jeg ikke oversikt over, men jeg håper inderlig ikke det. Men det er meldt tidligere både fra Norsk Flygelederforening og Avinor at det vil være en del problemer utover sommeren på grunn av begrenset bemanning, sier Narvesen.

Det er mange ledige plasser på flykontrollsentralen i Røyken i sommer, slik VG Nett har skrevet tidligere. Hele 243 vakter står ledige, viser Avinors egne vaktlister. Bare denne uken mangler 21 vakter for at vaktlisten skal være komplett. I ukene fremover mangler det enda flere vakter.

Passasjer: Forkastelig

VG kjenner til at en stor del av mannskapet, som fra før er overarbeidet, frykter situasjonen i de kommende ukene.

Fra før har kontrollsentralen i Røyken søkt om dispensasjon fra arbeidsmiljøloven for å tillate at enkelte ansatte jobber opp mot 300 timer overtid i året.

Røykensentralen dekker både Gardermoen, Torp og Rygge. Alle disse flyplassene må påregne konsekvenser av flygeleder-mangelen i sommer.

Narvesen i Avinor har tidligere uttalt at de jobber intenst med å dekke opp de ledige vaktene. Det hjelper ikke Krabberød som fikk Krakow-turen kansellert i kveld.

- Det er forkastelig at man ikke klarer å ha nok bemanning i fellesferien, mener Krabberød.

Frp vil følge opp saken

Bård Hoksrud (Frp), andre nestleder i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, reagerer kraftig på kanselleringene.

- Jeg blir ordentlig provosert. Det er Avinor som har ansvar for å sørge for at alle flyplasser er oppe og går. Jeg forutsetter at Avinor vil redegjøre for hvorfor de rammer akkurat disse to private flyplassene, som konkurrerer med deres egne, sier Hoksrud.

Han sier han vil ta saken opp med samferdselsministeren.

- Det må gjøres en større jobb for å utdanne flere flygeledere slik at man unngår disse problemene, sier Frp-politikeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise