Hovedinnhold

Roma åpner for besøk i løvens hule

KJELLERTUR: Arbeidet med å gjøre kjellergangene i Colosseum sikre for turister, har tatt flere måneder. Foto: AFP / REUTERS
KJELLERTUR: Arbeidet med å gjøre kjellergangene i Colosseum sikre for turister, har tatt flere måneder. Foto: AFP / REUTERS
(VG Nett) Nå får Colosseum en ekstra attraksjon. Roma-ekspert Thomas Thiis-Evensen mener det gir severdigheten større grueffekt.

Denne saken handler om:

Den verdensberømte arenaen skal nå åpne også kjelleren sin for turister. De første guidede turene vil gå på sensommeren, skriver AP.

- Dette er utrolig morsomt, sier arkitekturprofessor og forfatter av boken «Roma - syv vandringer», Thomas Thiis-Evensen, til VG Nett.

HAR DU ET REISETIPS FRA ROMA?Legg det inn her!

Området som nå åpnes, er nemlig svært sentralt i Colosseums historie: Det var her gladiatorene forberedte seg til kamp. Og løver, tigere og okser ble holdt i bur før de ble løftet opp til arenaen med heiser.

På denne måten kunne de ville dyrene dukke opp på gulvet helt plutselig, til publikums store henrykkelse.

Kun elefantene var for tunge for heisene. De gikk inn på arenaen gjennom hovedinngangene.

Thomas Thiis-Evensen mener åpningen av kjelleren gjør en av Romas fremste attraksjoner langt mer spennende.

LES OGSÅ:Stor VG-guide: Slik bor du billig i storbyene

- Det gir Colosseum en ekstra grueffekt. Det er der det skjedde, der selve spenningen var. Nå få vi se infrastrukturen, stedet der det lukter dyr, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

OVER BAKKEN: Dette er det turistene tidligere har kunnet se av Colosseum: Det som ligger over bakkenivå. Foto: AFP
OVER BAKKEN: Dette er det turistene tidligere har kunnet se av Colosseum: Det som ligger over bakkenivå. Foto: AFP


- Dette er et av verdens mest sette monumenter. Fortellingen om det er som en kriminalhistorie. Nå får du utdypet den historien, sier Thiis-Evensen.

LAST NED:Gratis reiseguide til Roma

Han er fagansvarlig for formidlingsprosjektet «Veiene fra Roma» ved Det norske institutt i Roma, og har dermed besøkt Colosseum en rekke ganger. Men han har aldri tidligere vært i kjelleren.

- Den har et labyrintsystem av ganger, heiser og gitre, sier han.

I antikken startet en dag på Colosseum med jaktoppvisning. Deretter fulgte henrettelser før gladiatorene begynte sine kamper, forteller arkitekten Barbara Nazzaro, som har jobbet med å åpne kjelleren for turister, til AP.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise