Hovedinnhold

Reisefakta Öland og Gotland

EKSKLUSIVT: Gotland er trolig Skandinavias eneste sted hvor man finner godt med trøffel. Foto: Jan Johannessen.
EKSKLUSIVT: Gotland er trolig Skandinavias eneste sted hvor man finner godt med trøffel. Foto: Jan Johannessen.

Denne saken handler om:

SLIK REISER DU
GOTLAND: I sommermånedene flyr Widerøe seks dager i uken direkte fra Oslo til Visby. Turen tar snaut halvannen time og koster fra 575 kroner hver vei. Da er det først til mølla som gjelder.

Les også:Kriminelt vakkert på Öland og Gotland

Flere leiebilfirmaer på flyplassen. Et alternativ er å kjøre hele veien, for eksempel kombinert med en stopp i Stockholm. Båten fra Nynäshamn, seks mil sør for Stockholm tar tre timer og et kvarter. «Alle pluss bilen»-billett koster fra ca. 600 NOK, men man kan få billigere billetter om man ikke er så mange i bilen. Det går også an å kjøpe passasjerbilletter som inkluderer busstransport fra Cityterminalen i Stockholm, mot et pristillegg på ca. 70 NOK. Selve fergebilletten koster fra 150 NOK kroner hver vei.

ÖLAND: Ligger noe mer kronglete til sett med norske øyne, langt sørøst i Sverige. Det går an å fly via Kalmar, men det kan både koste en del penger og ta en del tid. Korteste vei mellom Oslo og Borgholm er 649 kilometer. Fra København er det 350 kilometer. Hvorfor ikke gjøre Öland til hovedreisemålet på en biltur i Sør-Sverige, enten du kjører hele veien eller flyr til København og leier bil der? Ut til Öland tar du deg på landemerket Ölandsbroen som åpnet i 1972. Det er også mulig å kombinere både Gotland og Öland, da det mellom 19. juni og 27. august går daglig hurtigbåt (to timer, med plass til biler) mellom de to øyene.

HVORFOR DRA?
GOTLAND: Fordi dette er en innholdsrik øy med et godt klima, der sommeren varer lenge. Det finnes bra med aktiviteter for folk i alle aldre.
På Gotland er man stolte av sin vekslende natur og av sine egne råvarer. Matmessig kan man få skikkelige aha-opplevelser her, ikke bare i den største byen Visby, også på østkysten ligger det mange små perler. Sjekk ut www.kulinariskagotland.com.

ÖLAND: Selv markedsfører man seg som solens, vindenes og golfens øy. Det finnes åtte golfbaner på Öland. Man har også 300 kilometer kystlinje, med mange lange sandstrender og svaberg. Vannet er varmest helt på slutten av sommeren. Ekte ölendinger bader ikke før mot slutten av september, sies det. At den svenske kongefamilien elsker Öland burde også være reklame god nok.

OVERNATTING
GOTLAND: Utallige muligheter, her avgjør du selv hva som er viktigst. De store hotellene ligger i Visby/Tofta-området, med eksklusive unntak som Fabriken på Furillen. Rundt om på Gotland er det populært å leie seg en stuga (hytte), bo på camping, eller på mindre hoteller og pensjonater. Det er også mulig å bo på bondegårder. Den offisielle turistportalen www.gotland.info tar deg videre til ulike bookingselskaper.

ÖLAND: Her kan man i safaricamp med ville dyr rett utenfor døren på den «afrikanske savannen», midt inne i dyreparken, www.olandsdjurpark.com, priser fra cirka 3800 norske kroner for en uke og fire personer. Naturligvis finnes det også på Öland muligheter for å leie en stuga i vannkanten, og for å bo på vandrerhjem, pensjonat eller hotell. Mest populært blant svenske familier er imidlertid campingene, dit man ofte kommer tilbake år etter år. På Öland finnes et 20-tall campingplasser å velge imellom.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise