Hovedinnhold

Reisefakta Madonna

SKITUR? Ikke alle tar gondolen opp i fjellet for å stå på ski. Mange nøyer seg med å besøke en av restaurantene i bakken, og slappe av i en solstol på terrassen. Foto: Tore Kristiansen
SKITUR? Ikke alle tar gondolen opp i fjellet for å stå på ski. Mange nøyer seg med å besøke en av restaurantene i bakken, og slappe av i en solstol på terrassen. Foto: Tore Kristiansen

Denne saken handler om:

MADONNA DI CAMPIGLIO: Landsbyen og bunnstasjonen ligger på 1524 meter. Høyeste punkt du kan nå med skiheis, er 2580 meter over havet. Byen er omgitt av heiser og bakker, og alle løyper ender i sentrum. Til tross for bare 500 fastboende, er Madonna et av Italias største skianlegg når det gjelder hotellkapasitet, løyper og heiser.
LLes også:Gammelt alpeskisted nytt chartermål

ALPINLØYPER: De fleste er lette eller middels vanskelige. Likevel finnes det også noen av den tøffeste sorten, blant annet Analone Miramonti og Amazzonia.
Det er totalt 60 kilometer løyper: 17 blå, 13 røde, og fem svarte i selve Madonna. Fem gondolheiser, 12 stolheiser og fem skitrekk. Anlegget er knyttet sammen med Folgarida-Marileva-området, noe som gir ytterligere 120 kilometer med alpinløyper. Og 15 kilometer unna ligger Pinzolo, med sine 30 kilometer løyper.
TERRENGPARK: Ursus snowpark er Nord-italias største. Den er delt inn i fem områder: for begynnere, for viderekomne, for de avanserte, et quarterpipe-område og et halfpipe-område. www.ursus-snowpark.com
PASSER BEST FOR: Familier, eller par på rolig skiferie, som vil kjøre kilometer på kilometer i velpreparerte løyper, uten å kaste bort tid i heiskø.
PASSER IKKE FOR: Partygjenger eller off-piste-fantaster.
SKIPASS: Priser i høysesongen vinteren 2008/2009, for Madonna-området:
1 dag: Voksen 325 kr., Ungdom under 17 år 260 kr., barn født etter 3/11 2000, gratis.
7 dager: Voksen 1744 kr., Ungdom 1392 kr. Hvis du kjøper chartertur, er skipass inkludert i prisen.

Send inn spørsmål til VG/VGNetts Reisepanel

REISE DIT: Charter med STS Alpereiser. De flyr til Innsbruck, derfra tar det tre timer med buss.
Den nærmeste flyplassen er Bergamo. Ryanair flyr dit fra Torp. Fra Bergamo tar det 2,5 timer å kjøre på svingete veier, hvis du er heldig med trafikken. Fra Milano tar det ca. tre timer å kjøre.
PS: det er umulig å få tak i leiebil med vinterdekk i Italia. De beste veiene er fra Innsbruck.
Hvis du kommer med rutefly er det smart å benytte seg av turistkontorets transfertilbud fra de nærmeste flyplassene i Italia. Pris fra Bergamo: 60 euro per person, og fra Milano 100 euro. Ring på forhånd og si når dere vil plukkes opp: 0039 0465 447501.
SPORTSAKTIVITETER: 22 kilometer velpreparerte langrennsløyper, rundt selve byen. Flere løyper litt lenger unna.
Skøytebane, organiserte fjellskiturer, trugeturer, isklatring, hundekjøring eller paragliding. Kontakt turistkontoret
SHOPPING: Trenger du en ny Gucci eller Versace-drakt, har du kommet til rett sted. I handlegaten finner du også vanlige moteklær for ungdom. Det er også et stort utvalg av sportsbutikker, lokalprodusert håndverk, og mat. Bare maten koster mindre her enn i Norge.

Last ned gratis Reiseguider til 80 populære destinasjoner

SPISE: Restaurantene i alpinanlegget serverer blant annet ulike pastaretter, pizzaer og supper til 7-8 euro, eller rundt 60 kroner. En halv liter øl koster ca. 35 kroner, og en halv liter flaskevann ca. 13. De fleste hoteller har middag inkludert i prisen. For en helt annen middagsopplevelse, kan du ta en viesel til en av restaurantene på fjellet. Turistinformasjonen kan bestille bord og transport for deg.

På ski i Norge

De første norske alpinanleggene åpnet vintersesongen allerede 1. november.
Nå har flere kommet til, og denne helgen kan du stå på hele ski hele 24 steder.

Det var Kvitfjell, Skeikampen, Gaustablikk, Bjorli og Strandafjellet som åpnet den første helgen i november.

De største alpinanleggene, som Trysil og Hemsedal åpnet sine første heiser og bakker sist helg. Både Sjusjøen og Oppdal meldte også at de skulle åpne for en uke siden, men måtte endre planer i siste liten. Men NÅ er de i gang. I hvert fall i deler av skianleggene.

Da vi sjekket forholdene tidligere i uken, planla også Rauland, Hovden, Dombås, Haukelifjell, og Harpefossen, å åpne sesongen i dag. Med Kongsberg, Varingskollen, Gålå, Geilo, Uvdal, Ål, Voss Fjellandsby, Nesbyen, Hafjell og Beitostølen som åpnet allerede for en eller to uker siden, kan du stå på ski eller brett 24 steder i Norge nå.

Gode forhold i Europa

Madonna di Campiglio starter vintersesongen i dag, en uke tidligere enn planlagt.

- Tidlig snøfall har skapt rekordtidlig sesongstart flere steder i Europa, sier Espen Schrøder i Skiinfo.com. Nettstedet har oversikt over snøforhold i skianlegg verden rundt, og kan nå melde at rundt 100 alpinanlegg har åpnet.

- Aller best snøforhold er det på breer og skianlegg som ligger over 2800 til 3000 meters høyde. Ellers er det områdene Zillertal i Østerrike samt Lombardia og deler av Monte Rosa i Italia og de høyestliggende skistedene i Sveits som har fått mest nysnø den siste tiden, sier han. Men mens det snør noen steder i Alpene og Pyreneene, er det foreløpig lite eller ingen snø i Øst-Europa, sier Schrøder.

Ifølge skiinfo.com er dette noen av alpinanleggene i Europa som allerede har åpnet årets sesong:

Sveits: Engelberg, Zermatt, St. Morits og Pontresina, Verbier, og Sass Fee. Østerrike: Sölden, Dachstein, Hintertux, Kaprun, Obergurgl, Pitztaler.
Frankrike: Val Thorens, Tignes og Les2Alpes.
Italia: Cervinia, Livigno, deler av Monterosa ski (Alagna og Champoluc), Passo Tonale og Madonna di Campiglio.
Spania: Sierra Nevada og Formigal
Les mer om åpne skianlegg i Europa

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise