Hovedinnhold

Oscarsborgs små soldater

OPPSTILLING! Barn fra Solgry barnehage i Drøbak har gått inn i rollen som soldater, og samles ved hovedfortet for å motta ordre fra troppleder André Rønbeck. Foto: Jørgen Braastad
OPPSTILLING! Barn fra Solgry barnehage i Drøbak har gått inn i rollen som soldater, og samles ved hovedfortet for å motta ordre fra troppleder André Rønbeck. Foto: Jørgen Braastad
DRØBAK (VG) - Fremad marsj! Et titall barn i litt for store militærjakker inntar de mørke tunnelene under Oscarsborg festning.

Denne saken handler om:

- Det er litt skummelt, synes Mats Tofthagen (5), men med et godt tak rundt lommelykten blir han likevel med nedover de mørke gangene.

- Det er spennende, og det er mange skumle skygger og lyder, mener venninnen Jenny Gustavsen (5).

Under Oscarsborg festning går det et nett av tunneler. Barna marsjerer stolte på fine rekker, som om de skulle hatt ansvaret for å forsvare fedrelandet da Blücher seilte innover Oslofjorden 9. april 1940.

Det tyske flaggskipet ble senket her utenfor Oscarsborg, men barna vil heller høre røverhistorier.

- Mens de voksne er på guidede turer, vil barna ha mørke tunneler, krokodiller og skumle historier, forteller André Rønbeck (18), som leder barna gjennom tunnelene.

- Hoooldt! kommanderer han, og de små soldatene stopper.

Rønbeck forteller dem om krokodillen Oscarillo og en hemmelig skatt. At barna også kan være med på skattejakt, er nytt av året.

Historisk sted

Festningen i Drøbaksundet har blitt en turistattraksjon, etter at Stortinget i 2002 friga de nasjonale festningsverkene til sivilt bruk.

Sand fra Jæren er hentet inn for å skape familievennlige strender, det er laget hinderløype for barna, og de gamle festningsbyggene er tatt i bruk som museer, restauranter og overnattingssteder.

- Oscarsborg er et historisk sted, og vi ønsker at barna skal kunne leke inn historien, i tillegg skal familiene kunne glede seg over naturen og strendene, forteller leder i Oscarsborg Festningsforening Tone Sæbø.

TUNNELVANDRING: Små soldater marsjerer gjennom gangene under hovedfortet på Oscarsborg festning. Foto: Jørgen Braastad
TUNNELVANDRING: Små soldater marsjerer gjennom gangene under hovedfortet på Oscarsborg festning. Foto: Jørgen Braastad
- Akkurat som dere står nå, slik sto de militære da det var krig, forteller troppleder Rønbeck (18) til de små soldatene, som har stilt opp ved Hovedfortet.

- Jeg er militær, roper en liten pjokk henrykt, mens hjelmen han har fått låne for anledningen, faller ned foran øynene hans.


Fakta Oscarsborg festning:

  • Hvordan komme dit: Festningen ligger i Drøbaksundet, en kort båttur fra Drøbak (50/35 kroner). Det går også fjordcruise fra Sætre (110 kroner). Fra Oslo kan du onsdag, torsdag, lørdag og søndag ta båten «Prinsessen» direkte til øya, eller ta buss 542 til Drøbak (33/65 kroner). Det er også mulig å besøke øya med egen båt. Dagsbesøk i gjestehavnen koster 50 kroner for småbåter.
  • Oscarsborgpasset: Passet er inngangsbilletten til øya og inkluderer inngang til Oscarsborg festningsmuseum og Kystartillerimuseet, adgang til utsiktspunktet Kongen, kultur- og naturguide, hinderløype for barna, Oscar Reynert Olsens jubileumsutstilling og en fotoutstilling. Pris: 30/50 kroner.
  • Aktiviteter: Barn fra 4 til 10 år kan ikledd uniformsjakker bli med troppslederne ned i de hemmelige tunnelene under Oscarsborg festning (40 kroner), eller dra på jakt etter Oscarillos hemmelige skatt (40 kroner). Muligheter for bading, kajakkpadling og krabbefiske. I helgene rundtur med hest og kjerre (20/40 kroner). Flere konserter og arrangementer på øya i løpet av sommeren.
  • Mat: Grill og isbar ved havnen, restaurant og kafeteria i Forpleiningen. I tillegg er den stilfulle Offisersmessen restaurant åpen på forespørsel.
  • Overnatting: Det er mulig å overnatte i Befalsforlegningen (370 kroner pr. person i dobbeltrom) eller i Elevforlegningen (570 kroner pr. person i dobbeltrom). En kan også overnatte i gjestehavnen i egen båt (fra 150 kroner).
  • På nett:www.nasjonalefestningsverk.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise