Hovedinnhold

Opplevelsesguide Bangkok

Bangkok er springbrettet for de fleste norske Thailand-turistene. Mange turoperatører selger 3-dagers «startpakker» i Bangkok. Er du førstereis, så få med deg disse tingene:

Denne saken handler om:

GRAND PALACE
Dette er Bangkoks best besøkte turistattraksjon, og alle thailendernes stolthet. Det forgylte kongepalasset, som for øvrig ikke huser Kongens bolig, er et imponerende skue med alle sine templer, palasser, kroningshaller og stupaer.
Her bodde også de norske kongelige da de i 2006 feiret kong Rama IXs 60 år på tronen. Rundt Grand Palace går en 1900 meter lang mur. Chinatown lå opprinnelig her, men ble flyttet lenger ned langs Chao Phraya River på 1700-tallet for å gi plass til kongens 100 nye byggverk.

LES OGSÅ:
Himmelsk i Bangkok
Renere luft

DET FLYTENDE MARKED
Bangkok har selv ikke hatt flytende marked på mange år, men i alle de små reisebyråene i byen får du kjøpt utflukter til Damnoen Saduak-markedet en times biltur utenfor Bangkok, der båter fylt med fargerik frukt og grønnsaker er et gildt skue for en fotograferende turist.
Turistifisert, ja, men likevel et gemyttlig og fotovennlig utfluktsmål. Og for noen nystekte bananer du får kjøpt her! Rett fra båten, de beste vi har smakt. Koster 20 bath posen (4 kroner).
THAI-BOKSING
Nesten obligatorisk ved ethvert Bangkok-besøk er et besøk på en av byens thaiboksing-stadioner. De mest kjente er Ratchadamnoen og Lumphini, som har kamper annenhver dag. Oppvisningene virker rå og brutale, og det meste er lov, men prøv heller å legge vekt på utøvernes atletiske krumspring, imponerende nok i seg selv. Guiden eller hotellet ditt hjelper deg med å skaffe billetter. Kjøp ringside-seter om mulig. Fra 500 bath (100 kroner).
KANALTUR
En båttur på Chao Phraya-elven, Bangkoks livsnerve gjennom alle tider, bør alle få med seg. Hopp f.eks. på en longtail-sightseeingbåt ved Grand Palace eller Chinatown. På turen ser du hvordan folk fremdeles lever i pakt med elvene (klongene), som var Bangkoks eneste ferdselsvei fram til byen fikk sin første gate så sent som på 1860-tallet.
WAT PHO
Thailand har mer enn 30 000 templer (wat'er). Ca. 200 av dem ligger i Bangkok. Et Wat er både et tempel og et kloster - og et av mest kjente i Thailands hovedstad er Wat Pho, berømt for sin massasjeskole, som fremdeles er i full drift (tilbyr også turistene massasje). Det sies at den klassiske thaimassasjen hadde sitt utspring nettopp her.
JIM THOMPSONS HUS
Ikke langt fra Siam Square og endestasjonen på Sky Train, ligger huset til Jim Thompson i fredelige omgivelser. Amerikaneren regnes som silkehandelens far. Huset hans i Soi Kasem San er åpent for publikum, og det er møblert slik det var da Thompson på uforklarlig vis forsvant under en reise i de malaysiske skoger i 1967.
CHINATOWN
Å rusle i Chinatowns trange soi'er (smug) blant tusenvis av travle thailendere og turister, er en opplevelse. Her summer og surrer det nærmest døgnet rundt. Varer omsettes, det prutes og spises med pinner fra putrende gatekjøkkener. Her spiser du en 3-retter for 100 bath (17 kroner). Innendørsmarkedet er så folksomt at du nesten får åndenød. Hiv deg med i galskapen - men hold godt på lommeboken.
SHOPPING
Svært mange har Bangkoks shoppingmuligheter som sin sterkeste drivkraft - og visst kan du gjøre scoop, ikke minst på damesko, smykker, klokker og vesker. Kvaliteten er god, og prisene lave. Prute gjør du til og med i de store varehusene med faste priser - for så klare er thaiene for å selge deg noe. Shoppingsentret MBK ved Siam Square (begge Sky Train-linjene passerer her) er det aller mest populære, sier vår guide Rath Moungyai.
DYREOPPVISNING
Thailendere elsker å vise fram sine dyr. I Safari World i utkanten av Bangkok kan du se de fleste asiatiske dyrene i form av show med delfiner, elefanter og orangutanger. På slangeklinikken (Sala Daeng stasjon på Sky Train) kan du se giftige slanger melkes for gift.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise