Hovedinnhold

Opplev fantastiske Cinque Terre - med tog

RIOMAGGIORE: Cinque Terre-byene klorer seg fast som best de kan i fjellskrentene. Her Riomaggiore, der båtene dominerer på parkeringsplassen.
RIOMAGGIORE: Cinque Terre-byene klorer seg fast som best de kan i fjellskrentene. Her Riomaggiore, der båtene dominerer på parkeringsplassen.
MANAROLA (VG) Stille morgen. Utenfor det åpne vinduet høres sopelime mot stein, svisj. En hund gneldrer et sted. Det knirker i en port - naboen skal opp på taket med klesvasken.

Denne saken handler om:

Cinque Terre

Komme seg dit:
Interrail er både billig, miljøvennlig og fleksibelt. Fly via Nice, Genova eller Pisa. Fra drøye 2000 kroner tur/retur Oslo. Bil? Glem det. Blir bare heft i dette området.
Mat og drikke:
Liguriahavets delikatesser finnes i hver eneste by. Sciacchetrà er kongen av de lokale Cinque Terre-vinene.
Attraksjoner:
Turstier for alt fra mosjonister til fjellgeiter. Når du er lei, tar du toget tilbake. Kjærlighetsstien Via dell’Amore er en flott start. Husk gode tursko.
Cinque Terre-kortet:
Med Cinque Terre-kort (1, 2, 3 eller 7 dager) kan du reise med tog og buss, besøke alle museene og traske alle turstiene.

Av Marit Bendz (tekst og foto) og Jan Ludvig Hundvebakke (foto)
Etter hvert blir det liv på kjøkkenet, på tide å stå opp og innta frokost på terrassen i Volastra, høyt, høyt over Manarola, den ene av de fem byene i Cinque Terre.

Stupbratte stier

Gjennom hundrevis av år har bøndene omskapt stupbratte lier til fruktbare terrasser her øverst på Italias vestkyst. De la stein på stein - til sammen 6700 kilometer mur - for å holde de små jordflekkene på plass.

Ferieparadis

Dette er ferieparadiset for alle som foretrekker tog fremfor bil, som heller vil nyte et deilig fiskemåltid enn å gå på diskotek og ellers elsker å gå i ulendt terreng.

Les også:Møt våren i Firenze

Kjærlighetsstien mellom Manarola og Riomaggiore er den enkleste, men også den kjedeligste for alle som ikke er i en rus av forelskelse.

TA TOGET: Toget er tingen når du skal forflytte deg mellom byene i Cinque Terre - hvis du synes det blir for langt å gå. Her jernbanestasjonen i Vernazza.
TA TOGET: Toget er tingen når du skal forflytte deg mellom byene i Cinque Terre - hvis du synes det blir for langt å gå. Her jernbanestasjonen i Vernazza.

Eldgamle stier

Vi går oppover og nordover isteden, mot Corniglia og Vernazza, langs eldgamle, steinsatte stier. Det rasler og tasler i tørt løv langs stien, snurten av en syltynn firfirslehale forsvinner inn i ei sprekk i muren. Det eneste vi hører ellers er det fjerne bulderet fra brenningene langt under oss. Sola steiker i den sørvendte hellingen, vi forstår at dette er et deilig sted også for oliventrær og vinranker. Terrassene slynger seg i myke buer kilometer etter kilometer, det er storslagent, harmonisk og uendelig vakkert.

MANAROLA: Dette er ferieparadiset for alle som foretrekker tog fremfor bil.
MANAROLA: Dette er ferieparadiset for alle som foretrekker tog fremfor bil.

Les også:Ta bil-ferie-toget til Sør-Europa

Slik var det ikke for 120 år siden, forteller Marisa Ferrarini.

Hun er sjef for vinmakeriet Cantina della Cooperativa Agricoltura delle Cinque Terre, som spiller en viktig rolle i vedlikeholdet av dette landskapet.

Guide:De beste reisemålene i Hellas

- På slutten av attenhundretallet var samfunnet her kun basert på vinproduksjon, forteller hun. Men så kom den store druepesten til Europa. Den vesle lusa Phylloxera tok knekken på hele livsgrunnlaget i Cinque Terre.

TIL TØRK: Dagligliv og turisme, fortid og nåtid, lever side om side i Riomaggiore.
TIL TØRK: Dagligliv og turisme, fortid og nåtid, lever side om side i Riomaggiore.

Mennene måtte finne seg annet arbeid, mange emigrerte til Amerika. 50 prosent av alle som utvandret fra Italia i 1880-årene kom fra Liguria. Ikke rart at man vasser i amerikanske turister her om sommeren, halve USA har trolig anene sine herfra.

Immune mot angrep

- Tilbake satt kvinnene, men nå ble jentene viktige! smiler Marisa. Opp fra asken reiste det seg en ny generasjon selvstendige kvinnebønder sammen med nye vinstokker, importert frå Amerika. De var nemlig immune mot angrep fra vinlusa.

Fordel å dra tidlig

Fordelen med å reise hit tidlig om våren, før naturen har slått ut i full blomst, er at man ser mye mer. Røde og grønne garn lager kruseduller i landskapet der de henger i trærne og venter på høsten. Røde nett blir brukt under innhøstingen, grønne beskytter avlingene mot villsvin, som kan være en sann plage. De eter alt de kommer over og raserer av og til både hager, olivenlunder og vingårder.

KJÆRLIGHETSSTIEN: Via dell' Amore - romantisk og svimlende ferdselsåre mellom Manarola og Riomaggiore.
KJÆRLIGHETSSTIEN: Via dell' Amore - romantisk og svimlende ferdselsåre mellom Manarola og Riomaggiore.

Reisepanelet:Send inn ditt spørsmål

Temperaturen er behagelig, og man slipper å gå i kø. Vi går så langt vi vil, og det går alltid et tog tilbake.

Både fastboende, turister og de som jobber i sentrum må sette fra seg bilene på store parkeringsplasser ovenfor byene. Toget er nerven i Cinque Terre, der det smetter ut og inn av tunnelene.

Vanskelig å dra videre

Vi bor på Bed & Breakfast i vesle Volastra med 200 innbyggere og en restaurant. Den er til gjengjeld veldig hyggelig. Det går buss til og fra Manarola hver time.

Solnedgangen nytes også på terrassen, siste kvelden sammen med et fransk forelsket par og en drømmeaktig utsikt over det Liguriske hav. Langt der ute ligger Korsika, som man kan se på klare dager. Friheten i en liten Internettbillett blir nesten plagsom.

Hvor skal vi videre? Skal vi heller bli noen dager til?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise