Hovedinnhold

Ny norsk flyprisindeks avslører billige billetter

PRISGUIDE: Nå skal det bli enklere å finne de aller billigste billettene. Foto: Scanpix/Aftenposten
PRISGUIDE: Nå skal det bli enklere å finne de aller billigste billettene. Foto: Scanpix/Aftenposten
Hvilket selskap har de billigste billettene? Og er prisene på vei opp eller ned? Dette er noen av spørsmålene du kan få svar på i den nyopprettde Norsk Flyprisindeks.

Denne saken handler om:

Den aller første utgaven av Norsk Flyprisindeks, viser at Norwegian har de beste prisene på fem av ti strekninger fra Oslo til Europeiske storbyer, mens KLM oftest har best priser fra Bergen, Trondheim og Stavanger

Prisene gjelder for avreise i uke 38, altså fra 14. til 20. september, og de ble sjekket fire uker før avreisedatoen.

Les også:- Vi er flinkest til å finne billige flybilletter

- SAS er billigst bare på noen få av strekningene vi har sjekket. Men siden de lanserte en ny lavpriskampanje i dag, vil det sikkert gi seg utslag på neste måneds indeks, sier administrerende direktør i Travelmarket.com, Ole Stouby, til VG Nett.

BILLIGST: Den nye Norsk Flyprisindeks viser at Norwegian er billigst på fem av ti sjekkede strekninger til Europeiske storbyer fra Oslo. Foto: Jan Ovind
BILLIGST: Den nye Norsk Flyprisindeks viser at Norwegian er billigst på fem av ti sjekkede strekninger til Europeiske storbyer fra Oslo. Foto: Jan Ovind

Det er reisesøkemotoren Travelmarket.com som står bak indeksen som sjekker flyprisene hver måned.

Først ble Dansk Flyprisindeks lansert. Det var i juli. Norsk Flyprisindeks kom i dag, og Svensk flyprisndeks lanseres i neste uke.

Den norske flyprisindeksen viser den billigste billetten de har klart å finne fra Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø, til ti byer i Europa.

Les også:Reis når det er billigst

De ti byene er Amsterdam, Barcelona, Berlin, København, London, Paris, Praha, Roma, Stockholm og Wien.

Artikkelen fortsetter under bildet

HØSTTUR: Planlegger du en tur til Amsterdam i høst? I følge Norsk flyprisindeks flyr du billigst med Norwegian fra Oslo. Foto: Mona Langset
HØSTTUR: Planlegger du en tur til Amsterdam i høst? I følge Norsk flyprisindeks flyr du billigst med Norwegian fra Oslo. Foto: Mona Langset

Last ned gratis reiseguide til disse byeneher

Oslo som avreiseby, defineres her som både Gardermoen, Torp og Rygge. Den viser prisen fra flyplassen som er billigst.

Indeksen viser også priser fra Oslo, Bergen og Trondheim til ti oversjøiske byer; Til Bangkok, Beijing, Dubai, Johannesburg, Los Angeles, Mexico City, New York, Rio de Janeiro, Sydney og Tokyo.

Les hele indeksen og se alle prisene her

- Dette har vært en stor suksess i Danmark. Den danske indeksen viste for eksempel at det var et stort fall i prisene på interkontinentale flyvninger fra juli til august.

Når vi går systematisk igjennom prisene hver måned vil vi alltid oppdage interessante tendenser som er nyttige for publikum. Indeksen er et godt forbrukerverktøy, sier Ole Stouby.

Han poengterer at Travelmarket er en nøytral søkemotor, som ikke selger flyreiser. For dem er det kun et poeng å hjelpe kundene til å finne de beste flyprisene.

- De mange nettreisebyråene og flysøkemotorene har de siste årene gjort det lettere for forbrukerne å få adgang til billige flybilletter, men det er ikke alltid like lett å få overblikket over alle tilbudene. Det kan også være vanskelig å finne ut når flybilletten bør kjøpes, siden prisene endrer seg hele tiden etter tilbud og etterspørsel på markedet, sier Stouby.

Utviklingen i flyprisene uttrykkes med indekstall som viser om prisene har en opp- eller nedadgående tendens.

Les også:Spar hundrelapper på barnas flyreiser

Dette kommer imidlertid ikke fram i den aller første indeksen, men utviklingen blir synlig fra om med den indeksen som kommer neste måned.

Billigst nå

Den første prisindeksen tar utgangspunkt i reiseuke 38, dvs. 14 - 20. september, som defineres som indeks 100.

Her er Norwegian billigst fra Oslo til både Amsterdam, Berlin, København, Praha og Stockholm.

Går reisen derimot fra Bergen, Trondheim eller Stavanger er det KLM som akkurat nå har de beste tilbudene på markedet, særlig til sentral- og søreuropeiske destinasjoner som Barcelona, Paris, Praha, Roma og Wien.

Hvis du skal reise interkontinentalt har British Airways for øyeblikket gode tilbud fra Oslo via London Heathrow til f.eks. Beijing (4.032 kroner), New York (3.041 kroner) og Rio de Janeiro (5.582 kroner).

Den nye direkteruten til Thai Airways fra Gardermoen til Bangkok har fått en god start og er i øyeblikket det rimeligste alternativet til ferieparadiset Thailand (5544 kroner).

Til destinasjoner som Dubai, Johannesburg og Tokyo er det selskaper som henholdsvis Turkish Airlines og Aeroflot som kan lokke med de laveste prisene.

FLYR TIL SOLEN: Thai Airways flyr allerede fra Oslo til Bangkok. Nå starter fly-kjempen opp et billigsslskap sammen med partneren Tiger Airways. Foto: Scanpix
FLYR TIL SOLEN: Thai Airways flyr allerede fra Oslo til Bangkok. Nå starter fly-kjempen opp et billigsslskap sammen med partneren Tiger Airways. Foto: Scanpix

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise