Hovedinnhold

Norges eldste vinbar

BODEGA-STIL: Den underjordiske vinpuben tar innpå 30 gjester. Her ser vertinne Milly Sivertsen (t.h.) til at Helge Schjølberg og Kirsten Holmen hygger seg.Foto: Dag Fonbæk
BODEGA-STIL: Den underjordiske vinpuben tar innpå 30 gjester. Her ser vertinne Milly Sivertsen (t.h.) til at Helge Schjølberg og Kirsten Holmen hygger seg.Foto: Dag Fonbæk
SANDTORGHOLMEN (VG) Knapt synlig fra sjøen, helt usynlig fra landsiden. Nord-Norges eldste vinkjeller godt gjemt, bokstavelig talt under torva.

Denne saken handler om:


Liv blir det først på «Malaga Vinpub» når vertskapet Rolf Trulsen og Milly Sivertsen på Sandtorgholmen Hotell åpner dørene for sine gjester:

Innpå 30 mennesker får plass i den restaurerte jordkjelleren, der det alt i 1770 ble lagret og levert vin til hele syv kirkesogn! Så gamle årganger serverer ikke vertskapet i dag - men alkoholbevilling har gjestgiveriet på Sandtorg hatt fra omtrent samme tid. Vinen ble skipet ditt hovedsakelig fra Spanias Malaga-distrikt. Rimeligvis serverer Rolf og Milly kun spansk vin under de solide takbjelkene i vinbaren sin. Rustikt innredet med stein og trebjelker, opplyst av drøssevis med telys, har Malaga-vinbaren fått ekte spansk bodegapreg.

Og à propos takbjelker: Den største takdrageren av dem alle er hovedmasten fra fregatten «Venus», som grunnstøtte ved Sandtorgholmen i 1808, fullastet med rug og hvete fra Arkhangelsk!

ANONYM INNGANG: Vertskapet Rolf Trulsen og Milly Sivertsen poserer i inngangsdøren til vinpuben. Foto: Dag Fonbæk
ANONYM INNGANG: Vertskapet Rolf Trulsen og Milly Sivertsen poserer i inngangsdøren til vinpuben. Foto: Dag Fonbæk
Historen illustrerer litt av den rike handels- og sjøfartstradisjonen på Sandtorg - det idyllisk beliggende, gamle handelsstedet på halvøya i Tjeldsundet - midtveis mellom Harstad og Evenes flyplass, tett ved Lofot-veien E10.

Her har Rolf Trulsen og gode venner satt i stand de opptil 300 år gamle forfalne bygningene, tidligere eid av blant annet Forsvaret. Holmen er blitt en kystperle med overnatting, restaurant, bryggekro - og altså Nord-Norges eldste vinkjeller i en gammel, knapt synbar jordkjeller ytterst på neset. Hovedhuset har Trulsen & Co. nennsomt restaurert i gustaviansk stil, for lukkede selskaper. Bryggerestauranten derimot er åpen for veifarende hele sommeren. I 2003 fikk Trulsen & Co. «Olavsrosa», norsk kulturarvs hederstegn, for sin nennsomme restaurering av det gamle handelsstedet.

Samtidig ble det særs idylliske hotellet innlemmet i hotell- og konferansekjeden «Kystperler».

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise