Hovedinnhold

Norge til topps i National Geographic

IDYLLISK: Geirangerfjorden, trolig den mest kjente av fjordene på vestlandet. Foto: SCANPIX
IDYLLISK: Geirangerfjorden, trolig den mest kjente av fjordene på vestlandet. Foto: SCANPIX
(VG Nett) For andre gang er norske fjorder kåret til verdens vakreste og best bevarte.

Denne saken handler om:

Bak kåringen står magasinet National Geographic Traveler og 437 reiselivseksperter fra hele verden. Totalt 133 naturperler var oppe til vurdering. Juryen baserer seg på seks kriterier, hvor blant annet bærekraftighet er svært viktig.

«Et praktfullt landskap, er dommen fra panelet. I Norge er vi i tillegg veldig flinke til å forvalte og ta vare på naturperlene våre, mener ekspertjuryen. Et jurymedlem skriver følgende:

- Miljøkvaliteten er på høyeste nivå. Landskapet er overveldende og storartet. De ikoniske fjordene er så unike at det er vanskelig å forestille seg noe annet. Lokal kultur har satt spor langs kysten og i fjellet, og gir et ideelt overblikk over en godt bevart bygdekultur.

Les også:VG ble med turistene blant fjord og fjell

- Dette er utrolig verdifull markedsføring av fjordregionen og landet som helhet. Etter forrige kåring i 2004 så vi en voldom oppsving i tilstrømmingen av turister. Det er spesielt kjærkomment nå på grunn nedgangen vi hadde i forbindelse med finanskrisen, sier regiondirektør Wenche Salthella i NHO Reiseliv til VG Nett.

- Cirka 70 prosent av alle turister som kommer til Norge kommer for å se de norske fjordene. Når man ser på begrunnelsen er det ingen tvil om at vi må fortsette å ta vare på den naturen vi har, særlig i forhold til utbygging, kraftlinjer og lignende, sier Salthella.

Les også:UNESCO advarer mot kraftlinjer i Geiranger

Reiseguru Arild Molstad er Norges eneste representant i panelet. Han er i likhet med Salthella overbevist om at kåringen vil bety svært verdifull gratisreklame for den norske turistnæringen.

- Man måtte kjøpt veldig mange dobbeltsider eller reklamefilmer i media for å komme opp i disse verdiene, sier han i et intervju med statskanalen.

Les også:Norgesferie utenom det vanlige

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise