Hovedinnhold

Nordmenn i dødslek på syden-balkonger

TRONDHEIM/GRAN CANARIA (VG) Her klatrer nordmannen over balkongrekkverket i fjerde etasje på sydenhotellet, stiller seg med ryggen mot rekkverket - før han slipper seg ned i bassenget.

Denne saken handler om:

Av Sindre Øgar og Bård Ove Myhr

Fenomenet tok av i fjor sommer, særlig blant britiske ungdommer. Stuntene blir svært ofte gjort i beruset tilstand.

- Vi er kjent med dette. Vi ser at nordmenn på ferie slår ut håret og gjør ting de ikke gjør hjemme, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i forsikringsselskapet If.

VGTV: Se den livsfarlige trenden

- For å ha det gøy

- Det var et engangstilfelle. Det var noen som hoppet fra første etasje, og jeg tenkte at jeg skulle gjøre det fra fjerde etasje. Jeg gjorde det bare for å ha det gøy, sier nordmannen til VG. Han ønsker ikke å stå frem med navn.

- Var det farlig?

- Nei. Det var grunt, men jeg er så lav at det gikk bra.

- Hva tenker du om at flere dør av «balconing»?

- Jeg har aldri hørt uttrykket engang, men det er selvsagt en dårlig trend.

Saken fortsetter under bildet!

ADVARER: Johanne Dybdahl (18) og Lena Omland tar sterk avstand fra balconing. Foto: Bård Ove Myhr
ADVARER: Johanne Dybdahl (18) og Lena Omland tar sterk avstand fra balconing. Foto: Bård Ove Myhr

Hotell-alarm

Hoteller på Ibiza og Mallorca slår alarm før det store sommerinnrykket etter at flere ungdommer mistet livet i denne typen balkongstunt i Spania i fjor.

LES OGSÅ: Advarer mot dødslek på Syden-balkonger

Flere av de livsfarlige hoppene filmes og legges ut på YouTube. De mest populære videoene er blitt sett av flere hundre tusen ungdommer.

Ifølge nettstedet The Reader mistet ti personer livet av «balconing» i 2010 - mens tre personer har blitt alvorlig skadet hittil i år.

«Balconing» er et fenomen blant turister og ungdommer som tar sats fra hotellbalkongen og - forhåpentligvis - lander i svømmebassenget.

Begrepet brukes også når hotellgjestene tar «balkongveien» - tar seg til eller fra hotellrommet ved å hoppe fra balkong til balkong.

Kopierer britene

Norske ungdommer på tur tar etter ungdommer fra England.

Vennesland i If kjenner ikke til at nordmenn har blitt skadet som følge av «balconing».

- Folk hopper og prøver å treffe poolen, det er vi kjent med og det vil vi advare mot. Det er russisk rulett, sier hun.

FØLGER MED: Brødrene Espen og Daniel Vad synes det er kult med høye hopp, men ville ikke gjort det selv. Foto: Bård Ove Myhr
FØLGER MED: Brødrene Espen og Daniel Vad synes det er kult med høye hopp, men ville ikke gjort det selv. Foto: Bård Ove Myhr

Heller ikke forsikringsselskapene Tryg eller Codan har registrert norske tilfeller.

- Vi har ikke vært borti disse tingene. En sånn aktivitet ville blitt klassifisert som grovt uaktsomt, og det vil ikke en forsikring dekke, sier pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg.

Fra åttende etasje

I en av årets alvorlige hendelser skal være en svensk 36-åring som landet på taket til matsalen etter et stup fra fjerde hotelletasje i Magaluf.

En 19 år gammel brite overlevde nylig mirakuløst da han bommet på bassenget fra åttende etasje, ifølge nettstedet Think Spain. Han landet på en solseng. Det reddet trolig livet hans.

- Det er ingen som vil hoppe fra balkongen hjemme, så det er heller ingen grunn til å gjøre det på ferie. Dette er ytterst farlig, og noe vi tar sterk avstand fra, sier Helen Begby, informasjonssjef i reisebyrået Apollo.

Venninnene Johanne Dybdahl (18) og Lena Omland (18), som går på norsk skole på Kanariøyene, tar sterk avstand fra «balconing»-fenomenet da de møter VG hjemme i leiligheten i Arguineguin.

- Vi har jo sittet på balkongen her med bassenget like under og spøkt om at det ville vært kult å hoppe i bassenget fra balkongen, men vi ville aldri gjort det, sier Johanne Dybdahl.

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise