Hovedinnhold

Nå kan du få 5000 kroner hvis flyet er forsinket

INNBRINGENDE: EU-domstolen har bestemt passasjerene har rett til kompensasjon hvis flyet blir mer enn tre timer forsinket. Regelen gjelder imidlertid ikke hvis forsinkelsen skyldes noe flyselskapet ikke kan lastes for. Foto: SCANPIX
INNBRINGENDE: EU-domstolen har bestemt passasjerene har rett til kompensasjon hvis flyet blir mer enn tre timer forsinket. Regelen gjelder imidlertid ikke hvis forsinkelsen skyldes noe flyselskapet ikke kan lastes for. Foto: SCANPIX
(VG Nett) En avgjørelse i EU-domstolen gir deg helt nye rettigheter hvis flyet er forsinket.

Denne saken handler om:

Tidligere har det gjort stor forskjell om flyet er innstilt eller «bare» sterkt forsinket - selv om effekten for den reisende ofte er den samme.

Ved innstilling har du hatt krav på penger. Ved forsinkelse har flyselskapet bare gitt deg mat, drikke, to gratis telefonsamtaler og eventuelt overnatting.

Nå er det slutt på denne forskjellen. EU-domstolen i Luxemburg har nemlig avgjort at også forsinkelser på mer enn tre timer skal gi deg rett til penger fra flyselskapet.

Kompensasjonen skal være den samme som ved kanselleringer.

Les også:Dette er du ikke beskyttet mot på charterturen

Dermed har du krav på følgende:

* 250 euro for turer på under 1500 km.

* 400 euro for turer innen EU/EØS-området på over 1500 km eller for andre flygninger mellom 1500 km og 3500 km.

* 600 euro for alle andre flygninger.

Les også:Dette har du krav på når flyet er forsinket

Retten begrunner vedtaket med at en forsinkelse er en like stor ulempe for passasjerene som at flyet blir innstilt og du må over på en annen flyavgang. Og i dette tilfellet har EUs regelverk allerede gitt rett til penger, hvis innstillingen gjør at du blir mer enn tre timer forsinket.

Les også:Dette har du rett til på charterturen

Du har imidlertid ikke krav på penger hvis forsinkelsen eller kanselleringen skyldes forhold som flyselskapet ikke kan lastes for.

Flyselskapet må imidlertid kunne bevise at forsinkelsen er uforskyldt.

- Hvis det er soleklart at selskapet ikke kan lastes, som at det er tett tåke og alle flyene står, eller streik, er det greit. Ellers kan det være lurt å klage, sier administrativ ansvarlig i Flyklagenemnda, Rolf Forsdahl, til VG Nett.

Les også:Flyselskaper dumper billettprisene

Men du må klage

- Dommen er på mange måter banebrytende for flypassasjerene. Forsinkelser hører til dagens orden, og er mye mer utbredt enn kanselleringer. En forsinkelse på over tre timer er ikke unormalt, sier Forsdahl.

Også forbrukernettverket Forbruker Europa er positiv til dommen.

- Dommen om flypassasjerrettigheter signaliserer en styrking av passasjerrettigheter, noe Forbruker Europa ser på som positivt, sier nettverkets jurist Helga Sjølli Grimstad.

Nesten 80.000 flyavganger ble forsinket eller innstilt i fjor, viser tall fra Riksrevisjonen.

Forsdahl understreker at du ikke automatisk får pengene. Du må faktisk klage.

Forsdahl anbefaler at du klager allerede ved gaten. For du må klage til flyselskapet før du eventuelt kan ta saken videre til Flyklagenemnda.

Last ned klageskjema her! (ekstern lenke)

Nemnda har mottatt litt over 400 klager hittil i år. Mellom hver fjerde og hver tredje klage gjelder forsinkelser.

- Dette kommer helt klart til å bli flere klager nå. Vi tviler på at flyselskapene vil ta denne dommen innover seg med en gang. Det kommer nok til å bli mange juridiske krumspring, der flyselskapene mener at de har hjemmel til å si at dommen ikke gjelder i akkurat denne saken, sier Rolf Forsdahl.

Slik klager du

En del av klagene nemnda får, blir avvist på grunn av manglende dokumentasjon. For at ikke din klage skal havne i søppelbøtta, må du legge ved følgende:

* Opplysninger om påklaget reise (flightnummer, avreise- og ankomststed, reisetidspunkt, redegjørelse for hendelsesforløpet).

* Opplysninger om din klage til motpart og avslag fra motpart (datoer, kort forklaring).

* Dokumentasjon (reisedokumenter, klagen til motpart, avslag fra motpart, evt. annen korrespondanse med motpart).

* Ved erstatningskrav bør du dokumentere det økonomiske tap du har lidt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise