Hovedinnhold

Manetinvasjon på Spanias solkyst

«Brannmann»Badevakt Jonathan Druon Torres i Fuengirola. Foto: Jon Magnus
«Brannmann»Badevakt Jonathan Druon Torres i Fuengirola. Foto: Jon Magnus
MALAGA (VG) Hvis det kan være til litt trøst hjemme i gråværet: Flere tusen turister har fått brannskader etter at Spanias solkyst er oversvømt av brennmaneter.

Denne saken handler om:

- En hel norsk storfamilie ble rammet forleden. To av dem fikk legehjelp på stedet, de andre fikk lindrende salver i vår lille førstehjelpshytte, forteller badevakt Jonathan Druon Torres på Alaracon-stranden i Fuengirola.

- Familien kastet ball et stykke ute i vannet, og viklet seg inn i en enorm mengde med småmaneter. Og når sant skal sies, har jeg aldri i mitt liv sett så mange maneter her i Middelhavet før.

Turist-mareritt

Flere andre nordmenn har også fått stygge forbrenninger, opplyser legevaktene i mange av de små badebyene langs Costa del Sol til VG.

Forrige helg trålet spesialfartøyer opp nesten fem tonn maneter langs kysten utenfor Malaga og Torremolinos, og i uken som gikk økte mengden brennmaneter fra dag til dag. Nå ser det ut til å avta litt igjen.

Det er den lille plageånden «Pelagia Noctiluca» som nå har slått til mot solhungrige turister. Maneten er knappe fire centimeter i diameter, men brenner uhyggelig sterkt. Og opptrer nå altså i flokk, som en «graut», langs hele kysten her nede.

Spanske eksperter forklarer de unormale manetmengdene med mangel på regn, svært høye temperaturer - og mangel på skilpadder. Disse dyrene spiser nemlig de små manetene.

For å redde badesesongen, har myndighetene i Andalucía leid inn flere båter, som «tråler» strandområdene. Deretter blir manetene fraktet på land i kurver, og gravd ned.

Retning Middelhavet

- Vi har hatt ufattelig mange brannskader de siste par ukene, sier Torres.

- Vi snakker om flere tusen langs kysten fra Gibraltar til Malaga, men nå virker det som om manetene driver østover og innover i Middelhavet. Litt tidligere i sesongen hadde vi invasjon av glassmaneter, de største veide opp mot 30 kilo!

- De er jo ikke farlige, da, men ganske uappetittlige for badegjestene når det blir så mange av dem.

For to år siden ble flere hundre turister brent av maneter utenfor Elche i Spania. I 2008 skal 29.000 badende ha blitt behandlet for brennmanetskader bare i Alicante-området.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise