Hovedinnhold

Kystferie i Vinter-Norge

MEKTIG: Moskstraumen er en av verdens sterkeste havstrømmer, men sjøfuglene har ingen problemer med det. Foto:
MEKTIG: Moskstraumen er en av verdens sterkeste havstrømmer, men sjøfuglene har ingen problemer med det. Foto:
MOSKSTRAUMEN (VG) For den som har sans for ville og vakre naturopplevelser, prøv ut en av verdens sterkeste havstrømmer.

Denne saken handler om:

Av ROBIN STENERSEN
Lysten på en annerledes vinterferie? Test den magiske, blå vinterstemningen mens fiskerne forbereder årets lofotsesong. Før turisthordene fyller fiskeværene.

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

Nå tilbys rorbuferie året rundt, og har du sans for røffe opplevelser kan Moskstraumen ytterst i Lofoten være noe for deg.

Les også:Opplev det ekte Lofoten

«Halvt som skrik, halvt som brøl og så mektig at selv ikke Niagarafallene kan løfte sin stemme så høyt mot himmelen».

FUGLELIV: Måker, skarv, ørn og andre fugler har sitt eldorado her ute blant stupbratte fjell og rikt Lofothav. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde.
FUGLELIV: Måker, skarv, ørn og andre fugler har sitt eldorado her ute blant stupbratte fjell og rikt Lofothav. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde.

Som forfatteren Edgar Allen Poe blir en lett inspirert av kreftene på båttur i den fryktede og sagnomsuste malstrømmen mellom Moskenesøya og øya Mosken.

Her kan du laste ned gratis reiseguider til 80 destinasjoner

På gamle sjøkart er den nedtegnet med sterke faresignaler, og garvede sjøfolk måtte i gamle dager roe nervene før de ga seg i kast med det uberegnelige havområdet.

I disse områdene finnes det hele året en rekke aktivitetstilbud som stadig flere Lofoten-farere hiver seg med på.

Grunnkjent

- Det å kunne ta besøkende med til steder de vanligvis ikke drar til er et fortrinn for oss som driver her ute, forteller skipper og guide Asbjørn Rasmussen på vei ut mot kraftbølgene.

Send oss et reisebrev

Flere av opplevelsesturene går gjennom mystiske Moskstraumen eller Moskenesstraumen, omtalt av nevnte Poe, vår egen Petter Dass og ikke minst Jules Vernes i «En verdensomseiling under havet». Sistnevnte beskrev havstrekket som «et femten kilometer bredt belte, skapt av strømningene som her flyter sammen og river skip, hval og isbjørn ned i den visse død».

STEMNING: Vinterlyset og villskapen ytterst i Lofoten har inspirert kunstnere og bergtatt besøkende. Her fra Holmen på Sørvågen. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde
STEMNING: Vinterlyset og villskapen ytterst i Lofoten har inspirert kunstnere og bergtatt besøkende. Her fra Holmen på Sørvågen. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Med VG på tur blåser det opp mot liten kuling, bølgene når opp i fem meters høyde og havet eksploderer mot stupbratte berg. Men Rasmussen er grunnkjent i farvannet og har full kontroll.

- For dem som vil oppleve noe barskt og ekstremt er dette tingen. Det er fra godstolen at været er dårlig. Med gode klær kan en være ute i all slags vær. Turene tilpasses vær og øvrige forhold. Folk føler seg trygge, det viser tilbakemeldingene vi får, forteller han.

Bli med og diskuter reise på VG Debatt

Rasmussen er en av flere som gjerne guider turister til fuglefjell, kysthuler, fraflyttede fiskevær og sandstrender i områdene rundt Lofotodden - dit få setter sin fot.

Med våren og sommeren kommer lengre dager og mildere temperaturer. Helt ytterst på Lofotodden ligger en skjult skatt; Refsvikhula med hulemalerier datert 3000 år gamle.

Med kokk på tur

Når midnattsola skinner inn huleåpningen, loves det trolsk stemning. Hulen ble oppdaget så sent som på 80-tallet, og lokalbefolkningen har vært delt i synet på om hulemaleriene er ekte vare eller en fingernem spøkefugls verk.

Kajakkturer, surfing, kroppsrafting i havstraumen eller strandhugg med egen kokk som tilbereder mat under midnattssolen.

Eller hva med en kombinert båt- og fjelltur til det fraflyttede fiskeværet Hell og til utsiktspunktet Hellsegga? Muligheten er mange, både for familier, mosjonister og ekstremsportere.

- Vi ser at besøkende kommer tidligere og tidligere. Perioden når våren eksploderer er på mange måter noe av det vakreste her ute.

Det blir en egen puls når det meste våkner opp etter mørketiden, sier tidligere turistsjef Trygve Steen i Lofoten.

Etter sterke naturopplevelser er det godt å hvile ut på i rorbu, som du kan få i mange utgaver - fra det røffe til det luksuriøse. Med eller uten restaurant vegg i vegg.Asbjørn Rasmussen og familien har pusset opp brygger og buer på Holmen i Sørvågen, på tuftene der faren drev fiske. Flere buer skal bygges i gammel stil, med flott utsikt mot Lofotodden og åpent hav.

PS! For ekte landkrabber kan det være lurt å ta en sjøsykepille før en gir seg i kast med havet.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise