Hovedinnhold

Kina forbyr flyselskaper å betale EUs CO2-avgift

SLUTT? En A340-300 fra China Airlines lander på Heathrow Airport. Hvis kinesiske flyselskaper nekter å betale EUs ferske CO2-avgift, kan EU innføre landingsnekt. Foto: AP
SLUTT? En A340-300 fra China Airlines lander på Heathrow Airport. Hvis kinesiske flyselskaper nekter å betale EUs ferske CO2-avgift, kan EU innføre landingsnekt. Foto: AP
Kina forbyr kinesiske flyselskaper å betale CO2-avgiften som EU har pålagt alle flyselskaper å betale.

Denne saken handler om:

EU innførte avgiften fra nyttår, men en rekke land, blant dem USA, Russland, India og Kina, er imot bestemmelsen og sier den bryter med folkeretten og utgjør en ulovlig handelshindring.

Nyhetsbyrået Xinhua meldte mandag at den kinesiske regjeringen har gjort det klart at landets flyselskaper ikke har lov å betale avgiften, og heller ikke har lov å øke sine priser på billetter eller frakt for å betale avgiften uten statlig tillatelse.

EU innførte avgiften som ledd i innsatsen for redusere utslipp av drivhusgasser etter at det ble klart at det ikke ville komme en global avtale om CO2-reduksjoner.

Avgiften siktet først og fremst mot energiselskaper og industri, men EU bestemte også å inkludere internasjonal flytrafikk som står for 3 prosent av verdens CO2-utslipp.

Flyselskaper som ikke betaler avgiften, kan bli ilagt bøter og i siste instans bli nektet retten til å fly til EUs 27 medlemsland.

Opptrappingen av konflikten skjer bare en uke før et toppmøte mellom EU og Kina.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise