Hovedinnhold

Kan bli streik i Norwegian

KAN BLI SATT PÅ BAKKEN: Det er igjen fare for streik i Norwegian. Foto: ESPEN BRAATA / VG
KAN BLI SATT PÅ BAKKEN: Det er igjen fare for streik i Norwegian. Foto: ESPEN BRAATA / VG
(VG Nett) Det er brudd i forhandlingene om ny kabinavtale mellom de kabinansatte i Norwegian og flyselskapet. Dermed kan det blir streik fra 10. oktober.

Denne saken handler om:

Norwegian Kabinforening og arbeidstakerorganisasjonen Parat har i dag brutt forhandlingene med flyselskapet og NHO Luftfart, blant annet fordi selskapet har avvist et krav om en tilsvarende policyerklæring om stillingsgaranti som pilotene har fått. Selskapet mener et slik krav blir for dyrt, opplyser kabinforeningen i en intern melding til sine medlemmer.

- Jeg kan bekrefte at vi har jobbet med å få til en tilsvarende erklæringen som pilotene fikk. Bortsett fra de opplagte forskjellene mener vi at de kabinansatte skal behandles på linje med pilotene. Vi ser overhode ingen forskjeller, men kravet ble avvist, opplyser leder i Norwegian Kabinforenin, Marit Lindén til VG Nett.

Kabinforeningen har i dag informert sine medlemmer om at de gjennom arbeidstakerorganisasjonen Parat har varslet plassoppsigelse på vegne av alle medlemmene.

Flere krav

Saken er nå sendt til Riksmeklingsmannen, men dersom mekling ikke fører frem vil selskapet etter all sannsynlighet måtte sette fly på bakken onsdag 10. oktober, midt i en periode da store deler av landet har høstferie. Meklingsfristen går ut ved midnatt kvelden før.

- Det er ikke noe dramatisk i dette. Når man ikke får gjennom sine krav, så er dette prosessen, sier Lindén.

For uten å bekrefte stridspunktet vedrørende stillingsgaranti ønsker hun ikke å si så mye mer om uenighetene, eller hvilke krav de har stilt.

- Vi er midt i prosessen nå, så det eneste jeg vil si er at vi ikke har fått gjennomslag for noen av våre krav.

Heller ikke selskapet selv ønsker å si så mye.

- Mange lønnsoppgjør i år har vært innom Riksmekleren, og det er et institutt som er der for å håndtere slikt. Partene har ulike ståsteder i slike spørsmål, så nå må vi forholde oss til det formelle løpet for tarifforhandlinger. Vi har ikke så my mer å si om dette enn så lenge, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

NHO Luftfart ønsker ikke å kommentere saken.

Pilotstrid til retten

Nyheten om den potensielle streiken kommer mindre enn en uke etter at pilotene i selskapet varslet at de ville ta vikarstriden i Norwegian til retten. Fagforeningen mener det er et avtalebrudd når det norske flyselskapet lar Spania-baserte vikarer fra utenlandske vikarbyrå fly på etablerte ruter i Skandinavia.

Også under vårens lønnsforhandlinger var vikarbruken av piloter et stridstema. Pilotforeningen var svært kritisk til utstrakt bruk av vikarer istedet for å ansette piloter fast.

I den forbindelse ble det ifølge foreningen gitt en skriftlig erklæring fra Bjørn Kjos der det sto at Norwegian skal basere driften på at fast behov for piloter skal dekkes gjennom fast ansettelse. Bare ved oppstart av nye ruter utenfor Skandinavia kan det brukes innleide piloter.

- Vi mener at lovnadene i erklæringen ikke følges, og nå vil vi ha en uavhengig part til å se på tolkningen av den. Derfor tar vi saken til tingretten, sa leder i pilotforeningen Halvor Vatnar til VG Nett forrige uke.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise