Hovedinnhold

Her har de fått laks på 6,8 kilo - midt i byen

STANG UT: Krovert Herbert Klein (t.v.) og Kay-Arne Olsen prøver fiskelykken. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
STANG UT: Krovert Herbert Klein (t.v.) og Kay-Arne Olsen prøver fiskelykken. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
TRONDHEIM (VG) Når sola skinner, er Sommer-Trondheim et godt sted å være, med masse nytt å by på. Her er litt av det du bør få med deg i sommer.

Denne saken handler om:

- Ikke mange storbyer som tilbyr laksefiske midt i sentrum! kauker krovert Herbert Klein på Havfruen Fiskerestaurant, som fyller 25 år i år og derfor låner ut fiskestenger og sluk til dem som vil konkurrere om å dra den største laksen i Nidelven - mellom Gamle Bybro og Bakke bru.

Kay-Arne Olsen i fiskeoppsynet kan fortelle at det går 10 kilos laks her i elva, rett nedenfor den sjarmerende gamlebyen, Bakklandet. En italiener dro nylig en rugg på 6,8 kilo her på «Krana», og var ellevilt begeistret.

Vanligvis trenger du fiskekort - men som deltager i Havfruens fiskekonkurranse frem til 31. august slipper du å betale.

Her er flere tips til Sommer-Trondheim:

Ror til puben

VUGGENDE, VUGGENDE TIL EN DUGGENDE: Fløtmainnen Audun Posada ror VG over til Skuret Kafe. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
VUGGENDE, VUGGENDE TIL EN DUGGENDE: Fløtmainnen Audun Posada ror VG over til Skuret Kafe. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG


Om du ringer i bjella, kommer Fløtmainnen og ror deg over til Kafé Skuret - byens best bevarte pub-hemmelighet.

Nede ved Fiskehallen i Ravnkloa står en bjelle på kaia. Plinger du med den kommer Audun Posada (bildet) eller en annen fra Kystlaget Trondhjem og ror deg over til det gamle gule skuret på Fosenkaia, hjemmehavn for mange bevaringsverdige fartøyer, der du sommerstid kan få deg både en pils og kaffe med kaker.

Ikke så mange vet om denne hemmelige havneperlen. Desto hyggeligere er det å nyte ettermiddagssola her ute med en kald Dahl's i hånd.

Nyter livet på Solsiden

SKÅL: Martin Hilstad og Eirin Bordal koser seg på Solsiden. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
SKÅL: Martin Hilstad og Eirin Bordal koser seg på Solsiden. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG


Vennene Eirin Bardal og Martin Hilstad (bildet) nyter hver sin øl på Solsiden - byens gamle verftsområde - som er blitt Utelivs-Trondheims nye midtpunkt. Stadig nye barer og restauranter kommer til.

Siste tilskudd til Solsidens etter hvert blomstrende restaurantflora blir kokke-verdensmester Sven Erik Renaas Mathus som åpner midt i juli - vegg i vegg med populære Søstrene Karlsen. Blæst med sin pub og konsertscene, Lars Lians kafeer og Dokkhuset med jazz kompletterer buketten av gode, spennende utesteder på Solsiden - i gangavstand fra det meste i Trondheim.

Blåser i hverdagen

GLASSKUNSTNERE: Glassblåsere f.v Jan Petter Theodorsen og Adrian Aas Mathisen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
GLASSKUNSTNERE: Glassblåsere f.v Jan Petter Theodorsen og Adrian Aas Mathisen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG


Trondheim Glassblåseri like ved torget, midt i byen, kan du se proffe glassblåsere i aksjon - og prøve å blåse ditt eget glass.

- Ungene digger det, sier Adian Aas Mathisen (bakerst), som på bildet assisterer Jan Peter Theodorsen med å blåse en vase på bestilling.

Glasskunstnerne i Olav Tryggvasons gate jobber på oppdrag fra både private og næringslivet. Mange benytter anledningen til å designe sitt eget glass - og karene jobber i både stort og smått format.

I verkstedet kan du se dem skape glasskunst i all verdens farger og former - i samme lokale selger de sine produkter.

Ladestien i våre (vaffel)hjerter

LANGS HAVET: Her går Ladestien helt i strandkanten. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
LANGS HAVET: Her går Ladestien helt i strandkanten. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG


Tett på byen, likevel grønt og landlig. Rusle langs den åtte kilometer lange Ladestien blant ærfugl og kryddervekster - og spis vaffel på Sponhuset.

Ladestien bukter seg langs strandkanten, og med bademuligheter fra både holmer og steinstrender er ruslestien blitt en folkekjær trimløype og søndagstur-rute.

I Sponhuset fra 1875 serverer Nina Rydjord & co de deiligste vafler med jordbærsyltetøy i et gammelt herskapshus med håndkløyvd spon som ytterkledning og romantisk vinterhave i sveitserstil - omgitt av en grønn hage med utebord. Koselig!

Rockheim er digg!

INNIROCKENOPPLEVELSE: Rockheim er et svært interaktivt museum. Her er guide Gaute Bragtvedt. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
INNIROCKENOPPLEVELSE: Rockheim er et svært interaktivt museum. Her er guide Gaute Bragtvedt. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG


Aldri har vi besøkt et så interaktivt «museum» som nye Rockheim. Kom deg avsted!

På Brattøra bruker du både armer og bein når du rocker deg gjennom tiår for tiår med populærmusikk. Du peker, trykker på knapper, henter fram videoer med favorittartistene dine, prøver deg som DJ og rockemusiker selv, remixer gamle slagere og spiller inn din egen musikkvideo som du e-poster hjem til deg selv.

Du kan jamme «live» med Ronni Le Trekrø og navigere deg tilbake i rockhistorien med laserpenn. Rockheim er veldig interaktivt!
Sett av god tid under besøket. Dette er digg!

Lille Danmark på Bakklandet

KOSELIG STED: Gurli Riis Holmen ønsker velkommen til Skysstasjonen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
KOSELIG STED: Gurli Riis Holmen ønsker velkommen til Skysstasjonen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG


Blant Bakklandets mange små, koslige kafeer og forretninger er Skydsstationen (Øvre Baklandet 33) blitt en slager. Kanskje fordi de serverer danske smørrebrød...?

Den myndige og fargerike Skydsstation-sjef Gurli Riis Holmen(bildet), som før drev kafeen på jernbanen, er selv dansk, og serverer akevitt til hjemmelaget tradisjonsmat.

Foruten danske spesialiteter er det framfor alt bacalaoen og fiskesuppen det går gjetord om - langt utover trøndelagen.

Pilegrimenes «sjarmøretappe»

SJARMØRETAPPEN: Jens Flem Waage (f.v), Jens Stendahl Rokne og Arnfinn Stendahl Rokne går pilegrimsvandringen fra Vitenskapsmuseet til Nidarosdomen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
SJARMØRETAPPEN: Jens Flem Waage (f.v), Jens Stendahl Rokne og Arnfinn Stendahl Rokne går pilegrimsvandringen fra Vitenskapsmuseet til Nidarosdomen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG


Trondheims kirke-og middelalderhistorie blir enda mer synlig nå som det blir mulig å gå «sjarmøretappen» av pilegrimeleden inn til Nidarosdomen, iført pilegrimsklær.

Turistene sperrer øyene opp og får fram kameraene i en fei når Vitenskapsmuseets Arnfinn Stendahl Rokne leder an den ungdommelige prosesjonen av pilegrimer langs Nidelven - der pilegrimsleden opprinnelig gikk.

Museet har fått laget tidsriktige gevanter og effekter til bruk for unge besøkende som vil lære pilegrimshistorien å kjenne, i form av et kombinert museumsbesøk og rusletur forbi Olavskilden mot Nidarosdomen.

Spisetipset!

SE OG BLI SETT: Sky Baren på Clarion Hotell har flott utsikt over byen og sjøen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG
SE OG BLI SETT: Sky Baren på Clarion Hotell har flott utsikt over byen og sjøen. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG


På rekordtid har skybaren og restauranten i niende etasje av Stordalens nyåpnede Clarion-hotell på kaikanten blitt Trondheims nye se-og-bli-sett-sted. Storveis utsikt ut over Trondheimsfjorden. Kjøkkensjef Daniel Franzén kommer fra Michelin-bestjernede Maaemo i Oslo, en varm tilhenger av raw food, noe menyen på Astrum gjenspeiler.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise