Hovedinnhold

Her er UDs skrekkhistorier om nordmenn i utlandet

MARKED FOR PROBLEMER: En norsk kvinne som kjøpte en billig dolk på marked i Egypt, fikk erfare at det kan by på trøbbel: Tollerne hevdet at dolken er en antikvitet og følgelig ulovlig å føre ut av landet. Bildet viser et marked i Kairo. Foto: AP
MARKED FOR PROBLEMER: En norsk kvinne som kjøpte en billig dolk på marked i Egypt, fikk erfare at det kan by på trøbbel: Tollerne hevdet at dolken er en antikvitet og følgelig ulovlig å føre ut av landet. Bildet viser et marked i Kairo. Foto: AP
Dette er historien om togapartyet som endte i arresten, og andre ting som skar seg for nordmenn i utlandet.

Denne saken handler om:

Ifølge Utenriksdepartementet har mange nordmenn altfor høye forventninger til hva slags hjelp de vil få hvis de havner i trøbbel i utlandet. Her er noen av historiene:

Reiseforsikring og EØS-området

En norsk familie med barn på ferie i Hellas fikk et av barna innlagt på sykehus med alvorlig sykdom. Familien hadde ikke reiseforsikring, men hadde med seg HELFO-kort (beviset på at man er medlem av folketrygden og har krav på behandling i EØS-området). I EØS-området vil medlemmer av den norske folketrygden ha krav på helsetjenester på lik linje med innbyggerne i det landet man er på ferie. I tilfellet med Hellas viste det seg at sykehusbehandlingen ikke levde opp til forventningene, både familien selv og legene på sykehuset i Hellas ønsket overflytting til norsk sykehus for videre behandling. Siden barnet var for dårlig til å reise med rutefly måtte det bestilles ambulansefly fra Norge inkludert medreisende lege og sykepleier. Familien var jevnlig i kontakt med den norske ambassaden og UD for råd og veiledning, men måtte selv dekke regningen for ambulanseflyet til Norge.

Meld fra hvor du drar ...

En mann i slutten av 40-årene har reist til Marokko uten å gi beskjed til familien nøyaktig hvor han skulle. Familien ringer til ambassaden og ber om hjelp til å spore ham opp siden de har fått SMS om at han har vært utsatt for en ulykke, men han svarer ikke på mobil. Ambassaden forsøker å ringe sykehus og politi, men siden man ikke vet hvor i landet han kan oppholde seg er dette tidkrevende og vanskelig arbeid. Mannen melder til slutt fra selv at han er i god behold på et sykehus.

Pass ikke gyldig nok

Norsk forretningsmann på reise til Kuwait blir nektet innreise til landet ettersom hans pass utløper om kun fire måneder, mens Kuwait (og flere andre land) krever at passet er gyldig i minst seks måneder etter innreise. Mannen tok kontakt med UDs operative senter og krevde at UD enten måtte ordne innreise gjennom sine kontakter eller at ambassaden reiste ut på flyplassen for å utstede et nødpass med tilstrekkelig gyldighetstid. Dette er noe utenrikstjenesten ikke har mulighet for å ordne, og mannen måtte returnere til Oslo senere samme ettermiddag.

Toga-party i Egypt

To norske menn i 40-årsalderen på badeferie i Egypt bestemte seg for å ha toga-party. De ikler seg hotellets hvite laken og fortsatte festen på byen. Opptrinnet skapte reaksjoner hos lokalbefolkningen som tolket togaene som et forsøk på latterliggjøring av pilegrimsreisende til Mekka (som også ifølge tradisjonen skal være kledd i hvitt). De to nordmennene blir av hensyn til egen sikkerhet tatt i forvaring av politiet.

Dyr fyllemopedtur

En norsk mann i 20-årene har leid moped i forbindelse med ferien i Spania. Etter en fest på byen bestemmer han seg for å kjøre tilbake til hotellet. Turen ender med et uhell hvor mopeden og en parkert bil får mindre materielle skader. Politiet på stedet blir koblet inn. Forsikringsselskapet ønsker ikke å ta regningen for skadene ettersom nordmannen har kjørt i påvirket tilstand. Mannen henvender seg til UD for assistanse til å betale regningen, men ender opp med å måtte betale for skadene selv.

«Dolket» ved utreise

En kvinne i 60-årene kjøper en gammel dolk som suvenir på et lokalt marked i Egypt. Ved en rutinekontroll av parets bagasje ved utreise fra Egypt hevder tollerne at dolken er en antikvitet og følgelig ulovlig å føre ut av landet. Kvinnen argumenterer med at de har handlet i god tro og at hverken den lave prisen eller dolkens utseende indikerer at dette skulle være noen antikvitet. Kvinnen blir nektet utreise fra Egypt og må møte til avhør hos politiet. Kvinnen får forlate Egypt etter å ha betalt en bot.

Nødpas(s)ning i Manchester

En norsk mann i 30-årene er på fotballtur i Manchester. På vei til flyplassen søndag ettermiddag oppdager han at han har mistet passet. Han tar kontakt med UDs operative senter for å få utstedt et nødpass omgående slik han rekker hjemreisen til Norge samme kveld fordi han skal på jobb dagen etter. Han får beskjed om at han dessverre er nødt til å oppsøke ambassaden i London mandag for at man skal kunne utstede et nødpass.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise