Hovedinnhold

Her er flysetet alle vil ha

Hva er ditt favorittsete?

FLY FLATE: Kort vei til utgangen, albuerom i midtgangen og ofte ledig nabosete. Derfor er stol 4C nordmenns flyfavoritt. VG Nett grafikk: TOM BYERMOEN
FLY FLATE: Kort vei til utgangen, albuerom i midtgangen og ofte ledig nabosete. Derfor er stol 4C nordmenns flyfavoritt. VG Nett grafikk: TOM BYERMOEN
Glem alt du har hørt om god benplass og eget vindu. Norges mest populære flysete har ingen av delene.

Denne saken handler om:

Det tilsynelatende høyst ordinære flysetet med nummeret 4C er nemlig en soleklar favoritt blant nordmenn som reiser mye med innenriksfly i Norge. Kundene hos reisebyrågiganten Berg-Hansen må forhåndsregistrere sin setefavoritt, og formidable 60 prosent har valgt nettopp sete 4C, som ligger langt foran og ut mot midtgangen.

VG DISKUTÉR:HVA ER DITT FAVORITTSETE?
LES OGSÅ:FLYSKREKKURS TAR AV
LES OGSÅ:SÅ STOR ER KRASJRISIKOEN

- Valg av flysete henger sammen med hva du plages med når du flyr. Har du litt klaustrofobi, vil du gjerne sitte langt foran ved midtgangen, sier Øivind Ekeberg, psykiater og professor i medisinske atferdsfag ved Ullevål universitetssykehus til VG.

- Mindre vibrasjon

I 24 år har Ekeberg drevet flyskrekkurs for SAS, og har gjort sitt ytterste for å kurere tusenvis av nordmenn for frykten for å parkere kroppen i en metallboks og fare av gårde i 850 kilometer i timen.

LES OGSÅ:ALT OM REISELIV PÅ VG NETT!

- Langt fremme i flyet er også støyen og vibrasjonen mindre enn lengre bak. Et fly kan sammenlignes med et spyd som blir kastet. Den bakre delen vibrerer betydelig mer enn «spissen», sier Ekeberg.

Myten om at de gjeveste plassene på flyet enten er på rad én eller får noen ekstra centimeter benplass ved nødutgangene, er solid torpedert av passasjerene på SAS Braathens og Norwegians Boeing 737-fly som trafikkerer innenlandsnettet i Norge.

- Komforthensyn

- De som reiser mye med jobben ønsker å komme seg raskt av og på flyet, derfor ønsker de å sitte langt foran. Men sitter du helt foran eller ved en nødutgang, må du legge all bagasje opp i hattehyllen, sier Per Arne Villadsen, administrerende direktør i Berg-Hansen Reisebureau, som selv har sete 3A som sin personlige favoritt.

- De fleste ønsker å ha setet i midten ledig. Hvis du ikke får plass ved vinduet eller midtgangen, går du heller lengre bakover i flyet fremfor å klemme deg inn i et ledig sete mellom to andre passasjerer på for eksempel fjerde rad, legger Villadsen til.

Infosjefens favoritt

Også Thomas Midteide, informasjonssjef i SAS Braathens, trives rundt flyfavoritten 4C.

- Det er akkurat passe langt fremme, og jeg liker å sitte ved midtgangen for å ha mest bevegelsesfrihet, sier Midteide.

PS! Studier av norske flypassasjerer viser at så mange som nesten halvparten av oss av og til er redde for å fly. Nesten én av fire er alltid litt redde, og fem prosent flyr aldri på grunn av flyskrekk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise