Hovedinnhold

Hellige krigere

Litt mer om johannitterordenen

Johannitterordenen vokste fram på 1100-tallet i Jerusalem, først og fremst som en sykepleierorden som skulle ta seg av pilegrimer og korsfarere.

Denne saken handler om:

Når johanitterne gik i strid bar de en sort kappe med et hvitt kors - i dag ofte omtalt som malteserkoret.
Når johanitterne gik i strid bar de en sort kappe med et hvitt kors - i dag ofte omtalt som malteserkoret.

Ordensbrødrene var i utgangspunktet enten riddere, pleiere eller prester, men etter mange angrep fra "vantro" dvs. muslimer generelt og tyrkere spesielt, ble Johannitterne også pålagt forsvarsoppgaver.

Les også:
Riddernes Rhodos

Ridderne - eller elitesoldatene - som kom fra adelige familier i Frankrike, Italia, Tyskland, England og Spania ble da de dominerende krefter i ordenen. Offisielt talespråk var fransk, og skriftspråk latin.

Få overlevde

Ordenen slo seg ned på Rhodos i 1309. Der bygget de blant annet en fire kilometer lang mur med vollgraver for å beskytte byen som tyrkerne til slutt - etter endeløse angrep - erobret i 1522. Den store sultan Suleyman landsatte da 160.000 mann, og beleiret byen i et halvt år før den falt. Da kampene startet var det over 600 riddere bak murene. Bare 180 overlevde angrepet.

Johannitterne flyktet først til Kreta. Senere flakket de litt rundt, før de slo seg ned på Malta i 1530, der ordenen også har sitt hovedkvarter i dag.

Bøker om ridderne

Rhodosturen blir mer spennende hvis du kjenner til riddernes historie på forhånd.

Riddernes liv er levende beskrevet i den historiske romanen «Ridderne på Rhodos» av Bo Giertz. Det er utsolgt fra Lutherstiftelsens forlag. Men du kan finne den på biblioteket, og kanskje i et antikvariat.

Desmond Sewards «The Monks of War» kan bestilles gjennom Amazon. Det er en seriøs og relativt lettlest bok om både johannittere, tempelriddere og andre ridderordener.

Hør ridderne

Hver kveld etter mørkets frembrudd spilles et lyd- og lysshow i hagen til Stormesteren palass. Med lys- og lydeffekter sattes publikum 500 år tilbake i tiden, til den tyrkiske beleiringen av øya, og de avgjørende slagene som endte med at ridderne måtte forlate Rhodos. Showet spilles på flere ulike språk. Tirsdag og søndag 21:15 er det på svensk.

Gå på muren

Som regel går det an å få en guidet tur rundt hele den fire kilometer lange muren, som ble beskyttet av riddere fra ulike nasjoner. I år (2007) er muren stengt på grunn av
vedlikeholdsarbeider. Neste år skal den være åpen igjen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise