Hovedinnhold

Gigant-kapteiner i millimeter-krangel

Fem centimeter skiller «Allure-» og «Oasis of the Seas»

«MIN ER STØRRE ENN DIN»: Hernan Zini (øverst) er kaptein på 361,82 meter lange «Allure of the Seas». Eks-kaptein Bill Wright og resten av mannskapet på fem centimeter kortere «Oasis of the Seas» har kastet seg inn i en ellevill internkrangel om hva som er verdens største cruiseskip. Foto: ROYAL CARIBBEAN
«MIN ER STØRRE ENN DIN»: Hernan Zini (øverst) er kaptein på 361,82 meter lange «Allure of the Seas». Eks-kaptein Bill Wright og resten av mannskapet på fem centimeter kortere «Oasis of the Seas» har kastet seg inn i en ellevill internkrangel om hva som er verdens største cruiseskip. Foto: ROYAL CARIBBEAN
(VG Nett) For kapteinene på verdens to største cruiseskip ER det størrelsen som teller. Nå tar de skrittet helt ut, og vil la NASA måle lengden på kjempene de styrer.

Denne saken handler om:

«Allure of the Seas»

Lengde: 361,82 meter
Bredde: 64 meter
Dekk: 16
Passasjerer: 6296
Mannskap: 2394
Bruttotonn: 225,282
Spisesteder: 20
Barer: 23
Kilde: Royal Caribbean, STX Yards

Royal Caribbeans to kjempeskip «Oasis of the Seas» og «Allure of the Seas» er verdens største cruiseskip med klar margin. Og egentlig skulle de være nøyaktig like store.

Men da arbeiderne på skipsverftet i Åbo gjorde de siste kontrollmålingene av flunkende nye «Allure of the Seas», kom oppdagelsen som har skapt bølger blant besetningen på søsterskipet:

Hun er 50 millimeter lengre enn «lille»søster «Oasis of the Seas».

- Du kan vel si at det som begynte som en intern spøk har vokst en del, sier «Allure»-kaptein Hernan Zini til VG.

Etter at den potente krangelen startet for et par uker siden, har Zini gått gjennom detaljene i de to gigantenes papirer. Blant funnene er at den ett år gamle «Oasis» har en totalvekt som er 200 tonn tyngre enn skipet han er sjef på.

- La oss se på fakta: Du har to søstre. Du vet at den ene er eldre, kortere og tyngre enn den andre. Hvilken ville du valgt? Jeg er i alle fall ikke i tvil, humrer Zini overfor VG.

I går var han - og den langstrakte lillesøsteren - et stykke øst for Asorene, på sin vei mot hete dager i Det karibiske hav.

VGTV PÅ «OASIS OF THE SEAS»: Bli med om bord på cruisegiganten!

HAR STOR: Kaptein Hernan Zini. Foto: ROYAL CARIBBEAN
HAR STOR: Kaptein Hernan Zini. Foto: ROYAL CARIBBEAN

Men besetningen og de norske kapteinene på «Oasis of the Seas» hevder hardnakket at også de jobber på verdens største cruiseskip.

Nå vurderer de å involvere romfartsorganisasjonen NASA for å få gjort en ny, enda mer nøyaktig måling.

- Jeg er ikke helt sikker på at målingen er korrekt. Det finnes mange usikkerhetsmomenter når du måler på millimeteren av noe som er 362 meter langt. Blant annet kan dagstemperaturen i stålet ha noe å si for hvor langt skipet blir målt til. Men jeg er helt sikker på at Hernan Zini og resten av besetningen på «Allure» vil la det gå prestisje i å jobbe på verdens største cruiseskip, sier Bill Wright til VG.

Han er maritim direktør i Royal Caribbean, og har tidligere jobbet som kaptein på den litt mindre storesøsteren «Oasis of the Seas».

Karusell, skøytebane, surfebølger...

SKULLE GJERNE HATT STØRRE: Kaptein William «Bill» Wright. Foto: ROYAL CARIBBEAN
SKULLE GJERNE HATT STØRRE: Kaptein William «Bill» Wright. Foto: ROYAL CARIBBEAN

Millimeter-diskusjonen til tross, de to kjempeskipene er et imponerende skue: 6.400 passasjerer kan boltre seg i en gedigen, utendørs park, gågater, karusell, flere bassenger, en tidevannsbar som sakte flyter opp og ned mellom flere dekk, klatrevegger, skøytebane, to surfebølger og et utall barer, restauranter og utesteder.

«Allure of the Seas» får også en gigantisk 3D-kino og verdens første flytende Starbucks.

Blar du opp litt ekstra, kan du nyte utsikten fra gulv-til-tak-vinduene i din egen penthouse-suite over to dekk, eller få varige ferieminner i skipenes egne tatoveringssjapper.

VG-OVERSIKT: Dette koster det å reise med gigantskipene

- Begge to er helt fantastiske skip. Det finnes ingenting som flyter i dag som er i nærheten, sier Bill Wright.

- Men hvilket er størst?

- Jeg kommer i alle fall fortsatt til å si at jeg har vært kaptein på verdens største cruiseskip. Dessuten var jeg først, ler Wright.

- Først eller ikke. Tallene viser at jeg er kaptein på verdens største og lengste cruiseskip, svarer Zini spøkefullt.

- Det var ikke oss!

Internt i Royal Caribbean har Det norske veritas (DNV) fått æren av å stå bak oppdagelsen av millimeter-seieren til «Allure of the Seas».

- IKKE LENGDEN SOM TELLER: Kommunikasjonssjef Eva Halvorsen i DNV. Foto: DET NORSKE VERITAS
- IKKE LENGDEN SOM TELLER: Kommunikasjonssjef Eva Halvorsen i DNV. Foto: DET NORSKE VERITAS

- Det kan vi avkrefte. Det er verftet som utfører denne målingen, sier kommunikasjonssjef Eva Halvorsen i DNV til VG Nett.

Hun har ikke veldig stor tro på Bill Wrights temperatur-teori.

- Det er teoretisk mulig at temperaturforskjell kan påvirke hvor langt et slikt skip er, ja. Men siden det er verftet som har gjort disse målingene, er begge målingene foretatt på samme årstid på samme sted, i Åbo i Finland, sier hun.

Også prosjektdirektør Sisko Helgreen, som har ledet byggingen ved STX Yards i Åbo, bekrefter størrelseskrangelen.

Og tallet er... 361,82!

- Hernan Zini er en morsom fyr. Og han lar nok ikke sjansen gå fra seg når han kan skryte over å være kaptein på et større skip enn Bill Wright, sier hun til VG.

Ifølge STX er den nøyaktige lengden på «Allure of the Seas» 361,82 meter.

- Årsaken til at skipene ikke er nøyaktig like store, er at de er bygget av 180 ulike, store blokker som blir sveiset sammen. Da må man gjøre justeringer underveis. Deler du 50 millimeter på 180 blokker, viser det hvilken millimeterpresisjon dette arbeidet er, sier Helgreen.

- Men hvem har det største skipet?

- Det er Hernan Zini. Han kan kalle seg kaptein på verdens lengste cruiseskip i alle fall i overskuelig fremtid, sier Helgreen til VG.

SE DE UTROLIGE BILDENE: Her er årets villeste cruisenyheter!

Men rett skal være rett: Uansett hvor lange de måtte være, måles størrelsen på cruiseskip vanligvis i bruttotonn.

- Dette angir volum på skipet og gir i praksis et bilde av hvor mange lugarer og passasjerer skipet kan ta. Skipets lengde er i denne sammenheng ikke så viktig, sier Eva Halvorsen i DNV.

Både «Oasis»- og «Allure of the Seas» måler drøye 225.000 bruttotonn. Eller for å si det litt mer folkelig: Begge skipene er større enn alle Hurtigrutens 12 skip til sammen!

PS! Størrelsen har betydd penger i pungen for Royal Caribbean. Siden lanseringen i fjor har samtlige seilinger vært fullbooket, ifølge rederiet. - Det har vært en vanvittig suksess. Ingen andre skip har hatt så mange nordmenn om bord i 2010 som «Oasis of the Seas». På en av seilingene var 10 prosent av passasjerene nordmenn, sier Roar Meidal, Norden-sjef i Royal Caribbean.

Få flere reiselivsnyheter - bli tilhenger av VG Reise på Facebook! 

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise