Hovedinnhold

Én nordmann dør hver uke i Thailand

1000 nordmenn døde i utlandet i fjor

MINNESTUND: Sjømannskirkens diakon Hans Kristian Havgard holder minnestund etter dødsfall i et buddhistisk tempel i Pattaya i Thailand i fjor. Foto: ØYVIND SÆTHRE, Sjømannskirken
MINNESTUND: Sjømannskirkens diakon Hans Kristian Havgard holder minnestund etter dødsfall i et buddhistisk tempel i Pattaya i Thailand i fjor. Foto: ØYVIND SÆTHRE, Sjømannskirken
På fire år har antall nordmenn som dør i utlandet gått opp med over 300.

Denne saken handler om:

Vet du noe? Tips oss!

I 2008 var det 674 nordmenn som døde i utlandet, mens tallet i 2011 var 981. Det er en økning på 45 prosent på fire år.

- Landene som driver opp statistikken mest er der det også bor mye nordmenn, som for eksempel Spania og Thailand. Det dreier seg primært om naturlige dødsfall, sier Frode O. Andersen, underdirektør i kommunikasjonsenheten til Utenriksdepartementet (UD).

I fjor var det over én million nordmenn som reiste til Spania og ambassaden opererer med cirka 50.000 fastboende.

- Dette innebærer mye jobb for konsulatene våre. De gjør en enestående jobb på dette feltet og bidrar på en profesjonell måte, sier Cecilie Svensson, første ambassadesekretær ved Den norske ambassaden i Spania.

Mange fastboende

Ved konsulatet i Benidorm har de allerede håndtert 29 dødsfall hittil i år.

- Det er flere og flere nordmenn som reiser og bosetter seg i utlandet. Vi har mer penger, er generelt mer mobile og mange velger en pensjonisttilværelse i varme strøk, sier Andersen.

Thailand, som har cirka 6000 nordmenn med langtidsvisum, har siden 2005 opplevd en dramatisk økning i antall dødsfall, fra 24 dødsfall i året til 62 i fjor.

- Med så mange fastboende er nok dødsfall en type oppgave som vi bruker mye mer tid og krefter på enn de aller fleste andre utenrikstjenester, sier Øyvind Lorenzen, attaché med ansvar for konsulære saker ved ambassaden i Thailand.

Kan bli dyrt

Ved dødsfall i utlandet er en av de viktigste oppgavene til utenrikstjenesten å varsle pårørende, skaffe dødsattest og veiledning.

Men alle utgifter, inkludert gravferd og hjemsending må betales av forsikringsselskap eller pårørende, og det kan bli dyrt om man ikke har reiseforsikring som dekker kostnadene.

- Dette er en sak mellom deg som pårørende og privatperson, og begravelsesbyrået, sier Andersen i UD.

På Tenerife koster som regel en kremasjon mellom 15.000 og 18.000 kroner, mens balsamering og hjemsendelse med kiste kan koste opp mot 40.000 kroner avhengig av hvor i Norge kisten skal sendes, ifølge det honorære konsulatet på sydenøya.

Sjømannskirken bistår mange familier hvert år som opplever dødsfall i utlandet.

- For oss som kirke er det naturlig å vise omsorg til medmennesker i små eller store krisesituasjoner. Konkret kan vi bistå med praktisk hjelp, legge til rette for minnesamvær og samtale for bearbeiding av hendelsen, sier Linn Mevold Skogheim, kommunikasjonssjef i Sjømannskirken.

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise