Hovedinnhold

Elvelangs på Midi-kanalen

FAMILIE PÅ TUR: Stille og bedagelig siger feriebåtene frem langs den 240 kilometer lange kanalen, påbegynt av Ludvig 14. for 350 år siden. Foto: Dag Fonbæk
FAMILIE PÅ TUR: Stille og bedagelig siger feriebåtene frem langs den 240 kilometer lange kanalen, påbegynt av Ludvig 14. for 350 år siden. Foto: Dag Fonbæk
Romerne drømte om å bygge den, men det var først under Solkongen Ludvig 14. at kanal-drømmen gikk i oppfyllelse.

Denne saken handler om:BEZIERS (VG) En gang var det frakteskuter og lasteprammer som fylte Midi-kanalen - den 240 kilometer lange vannveien som forbinder Middelhavet med Atlanteren.

I dag er kanalen en av de aller mest populære rutene for elvebåt-ferie i Frankrike.

14 år tok det å anlegge Canal du Midi i full lengde - fra Sete mellom middelhavsbyene Beziers og Montpellier, via Toulouse- og Garonne-elven til Bordeaux, vinhovedstaden ved Biscaya-bukten.

Akvadukter

24 mil i alt med elv, utgravd kanal, sluser og akvadukter. Ingeniørkunst i mesterklassen, som da også har fått plass på UNESCOs liste over verdens kulturarv - en arv elvebåt-ferierende i dag kan nyte, der de langsomt driver gjennom det syd-franske landskap, omgitt av vindrueranker, slake åser og dorske landsbyer med kart-avmerkede butikker for proviantering under turen.

- Midi-kanalen er god tilrettelagt for elvebåt-ferierende, sier Sabine Blot ved Beziers' turistkontor.

Hun veileder hvert år hundrevis av båtfarende langs kanalen, og minner dem stadig om mesterverket av byggekunst som lå til grunn for vannveien, opprinnelig bygget for å bringe varer tvers gjennom Frankrike framfor å seile dem rundt den iberiske halvøy, der piratene opererte.

- Det er f.eks. ikke tilfeldig at de plantet alleer av trær langs bredden på begge sider av kanalen. Trærnes røtter bidrar til å holde kanalen på plass, så den ikke flyter ut på åkrene ... forteller Sabine.

64 sluser

Et annet problem ute på landsbygda midt på 1600-tallet var å finne vann å fylle den utgravde kanalen med. Men også det klarte de, byggmester Paul Riquet og hans menn.

I alt 64 sluser (alle unntatt to er automatisert!) og 54 akvadukter må forseres om man tar for seg hele strekningen på 24 mil fra Sete til Bordeaux. Det gjør de færreste.

- Beziers-Toulouse er en populær strekning, forteller Sabine. Når man har gjort unna de ni Fonseranes-slusene ved Beziers, der mer enn 10000 mennesker passerer hvert år, kan man seile 53 sluseløse kilometer innover Herault-landsbygda.


Mer info ... om turene og båtleie på Midi-kanalen får du hos turistkontoret i Beziers (tlf 00 33 (0)4 67768400) eller på www.beziers-tourisme.fr

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise