Hovedinnhold

Eksotiske Kambodsja

PHNOM PENH (VG) Det er varmt i Phnom Penh. Byen ved Mekongelven bygger seg fortsatt opp etter Røde Khmers fall, og i varmen går det sakte.

Denne saken handler om:

Reisefakta

 • REISE HIT: Fly Oslo til Bangkok med Finnair, ca 5500 kr tur/retur. Ta fly, buss eller taxi videre til Phnom Penh eller Siem Reap. Har du tid er det rimeligere med buss, i tillegg er det mye spennende å oppleve på veien.
 • HVORFOR: I Kambodsja er det billig å bo, spise og reise. Er du glad i Thailand bør du prøve nabolandet neste gang. Kambodsja blir ofte kalt «det nye Thailand». Dette er en sannhet med modifikasjoner. Man drar ikke til Kambodsja primært for å ligge på stranda, men for å oppleve kultur, natur og historie i et land preget av sin nære fortid.
 • OPPLEV:
  * Ta en guidet tukutuktur gjennom hovedstaden Phnom Penh. I tillegg til Det kongelige palasset og Sølvpagodaen er det mange fine perler i byen.
  * Spis på «Friends the restaurant». Restauranten gir tidligere gatebarn utdannelse og jobb. Servicen er upåklagelig og maten er fantastisk!
  * Besøk også rettferdig-handel-butikken «Friends International» ved siden av.
  * Ta turen ut til «the Killing Fields» rett utenfor byen.
  * I Siem Reap er Angkor templene obligatorisk. Fly over tempelområdet i et tomanns-mikrofly for 400 kr, eller lei deg en elefant for dagen.
 • NÅR: Hele året, men høysesongen er i desember og januar, da fuktigheten er lav og regntiden er langt unna.
 • BO: Phnom Penh har mange hoteller til en billig penge. Et godt 3-stjerners hotell ligger på rundt 300 kroner natta. Bo på Soria Moria i Siem Reap. Hotellet drives av en norsk kvinne som også har fokus på utdanning og gode arbeidsvilkår for lokalbefolkningen. En natt koster ca 300 kroner.

- Skal jeg kjøre dere rundt i byen en tur?, naturlig air condition i tuktuken min, smiler en ung sjåfør mot oss.

Den behagelige brisen er velkommen i det vi blir guidet rundt i den frodige byen. Det Kongelige Palass, Sølvpagodaen, og broen der flere hundre mennesker døde under vannfestivalen i fjor passeres.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra Kambodsja

- Har dere lyst til å ta på snø, spør sjåføren ivrig og peker på Kambodsjas første ishall.

- Den åpnet i fjor, fortsetter han.

Selv om varmen får svetten til å sile er ikke snø, skøyter og is noe vi lengter etter, og vi minner han om at vi er fra Norge.

- Jeg vil vise dere at byen er fattig også, sier han og svinger inn i slummen. Lukten er strammere, gatene er trangere, og menneskene mange.

- Dette skal rives snart, de vil ikke ha slum i sentrum lenger. Byen utvikles og da er det flaut med fattigdom.

Slanger og krokodiller

Fra Phnom Penh har vi leid taxi som tar oss de 315 kilometerne til Siem Reap og Angkor-templene.

Syv timer på varm buss blir byttet ut med fem timer i avkjølt bil. Landskapet er flatt, og rismarkene tørre. Trehus på påler malt i blått og grønt krydrer veien. Mange livnærer seg ved å selge den illeluktende frukten durian til forbipasserende. Frukten, som kan regnes for nasjonalfrukt, lukter så vondt at den er forbudt på hoteller og flyplasser.

BUDDHA: Buddhismen står sterkt i Kambodsja. På nasjonalmuseet i Siem Reap har de et eget rom med over 1000 buddhaer. Denne er fra Angkor. Foto: MARTE VIKE ARNESEN/VG
BUDDHA: Buddhismen står sterkt i Kambodsja. På nasjonalmuseet i Siem Reap har de et eget rom med over 1000 buddhaer. Denne er fra Angkor. Foto: MARTE VIKE ARNESEN/VG

Trange franske gater, og dragepyntede broer møter oss i Siem Reap. Byen er porten til Angkor-templene, og har med to millioner besøkende hvert år blitt en av Asias største turistattraksjoner. Markedet er stappfullt av treelefanter, buddhaer, spisepinner og «Kambodsjabukser».

Er du sulten er ikke grillen langt unna. En ekte Khmer-barbecue består av slange, krokodille, gris, kylling, ku og blekksprut. Små tegninger viser hva som er hva, og grillen freser i det den blir satt på bordet. Slange smaker kylling og krokodille smaker gris, kveldsbrisen er etterlengtet og lanternene i trærne lyser opp elven.

Engasjert? Slik bruker du ferien til å redde verden

Angkor

- Hvor vil dere i dag, hvor vil dere i kveld, hvor vil dere i morgen?, spør vår selvutnevnte private tuktuksjåfør, Mr. Roth.

Han har en merkelig evne til å hoppe ut fra buskene akkurat når vi trenger han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ELEFANTTUR: Angkor-området er enormt. Lei en tuktuk, sykkel eller elefant for å komme deg rundt. Foto: MARTE VIKE ARNESEN/VG
ELEFANTTUR: Angkor-området er enormt. Lei en tuktuk, sykkel eller elefant for å komme deg rundt. Foto: MARTE VIKE ARNESEN/VG

- Angkor er stort, jeg skal kjøre dere, sier han, og nærmest dytter oss inn i tuktuken.

Angkorområdet er ikke bare stort, det er enormt, og vi er glade for at vi slo fra oss ideen om å sykle. Tempelkomplekset er verdens største religiøse struktur, og er man virkelig fan kan man kjøpe et sjudagerspass. Men Angkor er mektig og varmt, og én dag holder i massevis.

På rundtur? Les mer om nabolandene til Kambodsja:
Ti ting å gjøre i Laos || - Familieparadiset Vietnam perfekt for barn || Her får du mye for pengene i Sørøst-Asia || Bangkok fra A til Å

Strand og bad

BACKPACKERHIMMEL: Strandbarer og hengekøyer så langt øyet rekker i Sihanoukville. Her kan man leve for en billig penge. Foto: MARTE VIKE ARNESEN/VG
BACKPACKERHIMMEL: Strandbarer og hengekøyer så langt øyet rekker i Sihanoukville. Her kan man leve for en billig penge. Foto: MARTE VIKE ARNESEN/VG


Kambodsja har en strand! Den er nydelig, lang og hvit, full av små barer og heter Sihanoukville. Etter en tolv timer lang busstur er det godt å dyppe tærne i vannet. Byen ligger på sørkysten, og er et yndet mål for backpackere.

- Hej svensk, hur mår du?, møter oss overalt. Svenske flagg blander seg med britiske puber som «The Purple Midget» og «Monkey Republic». «Western Food», og «Western Staff» er alltid ønsket, og det føles som om det kambodsjanske har forsvunnet i kampen om å tekkes de vestlige turistene.

Det gjør kanskje ikke så mye når målet er late dager i solen på den andre siden av verden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise