Hovedinnhold

Derfor må du låse hotelldøren i Norge

Kan gå opptil en halvtime til hotelldøren går i lås

ÅPEN DØR: De færreste tenker nok over at hotelldører som åpnes med nøkkelkort eller mobiltelefon, også må låses - hvis de befinner seg i Norge. Foto: GJERMUND GLESNES / VG
ÅPEN DØR: De færreste tenker nok over at hotelldører som åpnes med nøkkelkort eller mobiltelefon, også må låses - hvis de befinner seg i Norge. Foto: GJERMUND GLESNES / VG
Visste du at norske hotelldører ikke går i lås før etter minst ett minutt etter at døren er lukket, med mindre man låser den selv? Det er det mange hotellgjester som ikke vet.

Denne saken handler om:

VET DU NOE? TIPS OSS!

Mens hotelldører i andre land låses automatisk med en gang man går ut, har norske hoteller en særegen ordning. Døren låses med en gang man går inn på rommet, men går ikke i lås før etter mellom 60 sekunder og en halvtime etter at man forlater rommet, skriver Dagens it.

Dette skyldes den voldsomme brannen på Hotel Caledonien i Kristiansand 5. september 1986, hvor 14 mennesker mistet livet. Mange ble funnet i korridorene, som raskt ble fylt med røyk. Det tok lengre tid før røyken kom inn på rommene, men flere kom seg ikke inn igjen fordi de hadde gått ut uten nøkkelen.

- Særnorsk fenomen

- Resepsjonen bør si til gjestene at de må låse døren, og særlig til utlendingene, for dette er et særnorsk fenomen, sier Nils Morten Ringheim, salgssjef for Skandinavia i låsprodusenten VingCard Elsafe.

Det er imidlertid flere gjester som ikke får denne informasjonen.

- De mange ulike hotellene jeg har bodd på i Norge har aldri advart meg om faren for at noen sniker seg inn i rommet mitt hvis noen tar i håndtaket innen et minutt etter at jeg har forlatt rommet, skriver Forbes-skribent Marc Weber Tobias, etter sitt besøk på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo i sommer.

- Det har vært noen tilfeller der folk har kommet seg inn på hotellrommene, vedgår administrerende direktør Knut E. Berg ved Royal Christiania.

Teknisk sjef Tom Rønningen mener det må ha vært en rutinesvikt som gjorde at Tobias ikke ble informert om ordningen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise