Hovedinnhold

Delfin-yndlinger døde av party-dop

GRUSOM DØD: Delfinene må ha lidd en pinefull død, mener marinbiologer og dyrepassere etter at to publikumsyndlinger i den sveitsiske marinparken Connyland skal ha blitt forgiftet av et heroinlignende partydop under et raveparty. Først trodde man det var lyden av teknomusikk som drepte delfinene. Foto: Geir Olsen
GRUSOM DØD: Delfinene må ha lidd en pinefull død, mener marinbiologer og dyrepassere etter at to publikumsyndlinger i den sveitsiske marinparken Connyland skal ha blitt forgiftet av et heroinlignende partydop under et raveparty. Først trodde man det var lyden av teknomusikk som drepte delfinene. Foto: Geir Olsen
(VG Nett) Publikums-yndlingene Shadow og Chelmers døde likevel ikke av teknomusikk-sjokk. Delfinene ble forgiftet av partydop, slår obduksjonsrapporten fast.

Denne saken handler om:

Det gikk fryktelig galt for delfin-yndlingene Shadow og Chelmers under et raveparty i den sveitsiske marineparken Connyland før jul.

Begge de superpopulære delfinene fikk illebefinnende og døde mellom hendene på dyrepasserne sine - og politiets første teori var at delfinene med sin gode hørsel hadde fått lydsjokk av den høye teknomusikken som ble spilt under ravepartyet, der tusenvis av unge festet sammen.

- Feilmedisinert?

En stund holdt politiets etterforskere også parkens dyepassere ansvarlig for delfinenes død, fordi de angivelig skal ha gitt dyrene antibiotika på feil vis.

Men nå er obduksjonsrapporten fra det rettsmedisinske instituttet i St. Gallen lekket ut, og ifølge britiske aviser som The Sun og The Telegraph hevder toksikologer i rapporten at delfinene ble forgiftet av party-dop, som noen av festdeltagerne må ha kastet i bassenget deres
under festen.

Heroinaktig stoff

Shadow og Chelmers ble drept av et heroin-lignende stoff, og led fryktelig med store smerter i lang tid før de til slutt døde, skal det framgå av rapporten.

Obdusentene har funnet stoffet Buprenorfin i delfinkroppene, et stoff som skal ha påvirket hjernen deres på en slik måte at delfinenene ikke kom opp til overflaten for å trekke luft, slik de normalt gjør.

- Livsfarlig

- Delfiner bestemmer selv når de skal opp til overflaten for å puste. Når denne evnen svekkes, er det livsfarlig for dem, sier marinbiolog og delfinekspert Cornelis van Elk til sveitsiske medier.

Ravepartyet i Connyland-parken ved byen Lipperswil var kontroversielt allerede da det ble avviklet i november - og kritikken mot parkens eiere skyter fart nå som delfinenes død viser seg å skyldes festdeltageres ubetenktsomme omgang med party-dop.

- En grusom død

Connyland-dyrepasser Nadja Gasser mener delfinene må ha lidd en grusom død:

- De drev rundt i vannet og var tydelig syke. Vi hoppet uti og holdt rundt dem, men de skalv og var veldig ute av seg, forteller Gasser.

- En av delfinene frådet også, og tungen hang ut av munnen på den, forteller dyrepasseren.

- Forferdelig

Dødskampen varte i en time.

- Det var forferdelig. Jeg har nesten ikke sovet siden, sier Nadja Gasser.

Dyreaktivister hevder de advarte marinparken mot å arrangere rave-partyet - men så langt har ikke dyreparkens ledelse innrømmet noen skyld i delfinenens død, ifølge The Sun.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise