Hovedinnhold

De ti MINST besøkte landene i verden

** Sjekk hva ekspertene sier om landene

MINST BESØKTE LAND: Tuvalu har bare 20 turister i uken. FOTO: AP Photo/Alastair/Sydhav.no
MINST BESØKTE LAND: Tuvalu har bare 20 turister i uken. FOTO: AP Photo/Alastair/Sydhav.no
Lyst til å reise et sted ingen andre har vært? Da bør du dra hit.

Denne saken handler om:

Her er listen over de minst besøkte landene i verden, ifølge Aftonbladet:

1. Tuvalu.

Tuvalu har 1200 utenlandske besøkende i året. I snitt har de 20 turister i uken. Tuvalu er et land midt mellom Hawaii og Australia.

Den eneste veien for å komme til Tuvalu går gjennom Fiji. Fra Fiji er det mulig å fly til Tuvalu, og av og til går det båt.

2. Marshalløyene.

Marshalløyene har 5000 utenlandske besøkende i året. Det er en øystat i stillehavet. Marshalløyene er mest kjent for atollen Bikini, en koralløy hvor amerikanerne testet sine atombomber i femti- og sekstiårene. I dag drar dykkere dit for å dykke i de sprengte vrakene i lagunen.

3. Kiribati.

Kiribati har 5300 utenlandske besøkende i året. Kiribati er en øystat i Stillehavet. Dette er et giganisk land, siden det består av mange spredde øyer.

4. São Tomé & Príncipe.

São Tomé & Príncipe har 8000 utenlandske besøkende i året. Det er en øystat i Guineabukta omtrent 250 kilometer vest for det afrikanske fastlandet. Landet er det nest minste landet i Afrika, og består av to vulkanske øyer.

Landet har et tropisk klima med høy temperatur. Men også mye regn fra september til mai.

5. Moldova.

Moldova har 11.000 utenlandske besøkende i året. Landet er Europas fattigte land og minst besøkte republikk. Landet ligger mellom Ukraina og Romania. Det finnes angivelig ingen kjente turistattraksjoner i landet.

6. Solomonøyene.

Solomonøyene har 23.000 utenlandske besøkene i året. Det er en stat i det vestlige Stillehavet. Nasjonen består av mer enn 990 øyer. På noen av øyene er det fascinerende vulkalandskap og mulighet for spektakulære dykkeopplevelser.

7. Tonga.

Tonga har 46.000 utenlandske besøkende i året. Det er en øygruppe i det sørlige Stillehavet, med 172 små øyer. Stedet er kjent for paradisstrender og fantastiske dykkemuligheter.

8. Øst-Timor.

Øst-Timor er et land i Sørøst-Asia som har 51.000 utenlandske besøkende i året. Landet er et av de yngste i verden, og de fikk full uavhengighet først i 2002, etter en lang konflikt med okkupasjonsmakten Indonesia.

Det er et av verdens fattigste land.

9. Sierra Leone.

Sierra Leone er et land som ligger ved Atlanterhavet med 52.000 utenlandske besøkende i året. Det er ulikt resten av Vest-Afrika siden det er et fjellrikt land.

Hovedstaden Freetown er kjent for bra uteliv og fine strender.

10. Liechtenstein

Lichtenstein er et lite land i fjellkjeden Alpene mellom Sveits og Østerrike. Landet har 53.000 utenlandske besøkende i året.

Med tanke på at landet bare har 36.000 innbyggere, er det ganske mange turister.

** Listen baseres på data fra Verdensbanken, der noen land ikke inngår i utvalget: Afghanistan, Nord-Korea, Liberia, Somalia, Mauretania, Kosovo og Grønland.

- Helt åpenbart

Martin Rønningen, leder for senter for reiselivsforskning i Lillehammer, er ikke overrasket over hvilke land som er minst besøkt.

- Det er helt åpenbart: Mange av disse landene er geografiske områder som folk ikke vet hvor er. Disse landene er ukjente for de fleste. Potensielle reisende må ha peiling på at landet eksisterer, for å dra dit, sier Rønningen til VG.

Han forteller at mange av disse landene har en stor jobb å gjøre i forhold til logistikk og infrastruktur for å få flere turister.

- Hvordan ligger disse landene an med muligheter for hotell og transport? Sansynligvis ikke så veldig bra. Det er naturlig og rimelig at færre besøker landet når det er dårlig med transportmuligheter. Da blir det automatisk vanskeligere for reisende, sier Rønningen.

Anbefaler flere av landene

Gunnar Garfors hevder han har vært i alle verdens land. Også landene som står på listen over de ti minst besøkte. Han har tre favoritter på listen. Det er Kiribati, Sierra Leone og São Tomé & Príncipe. Dette er Garfoss sine erfaringer og opplevelser fra de ulike landene:

** Kiribati.
- Kiribati er prototypen på en stillehavsøy. I byen Betion finnes det resturanter og noe uteliv, men det er langt mer sjarmerende å reise ut på en av småøyene. Der er det ikke elektrisitet, folk er ekstremt vennelige og tilbyr både mat og husrom. Strendene på kiribati er fantastiske, sier Garfoss.

KIRIBATI: Verdens tredje minst besøkte land. FOTO: AP Photo/Richard Vogel
KIRIBATI: Verdens tredje minst besøkte land. FOTO: AP Photo/Richard Vogel

** Sierra Leone.
- Landet har et eminent klima. Det er sjeldent under 24 grader eller over 30. Språket er også engelsk. Gjestfriheten i Sierra Leone er enorm. Reiser man utenom hovedstaden Freetown er det få hoteller. Da stiller landsbyhøvdingen kjapt opp og organiserer hjemmeovernatting, sier Garfoss.

** São Tomé & Príncipe.
- Dette er et av de minst kjente afrikanske landene. Øygruppen vest for Gabon er en tidligere portugisisk koloni, noe deler av arkitekturen røper. Landet har også verdens beste sjokolade! Mye god mat og vennlige mennesker er det også. Men hvis du skal dit, ta fly, ikke lastebåt!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise