Hovedinnhold

Brygger på noe godt

HANSA-TEATER: Torunn Fisketjøm (t.v) Jarle Solheim og Jorunn Lullau lover mye sang på Hansa-teateret. Foto: Hallgeir Vågenes
HANSA-TEATER: Torunn Fisketjøm (t.v) Jarle Solheim og Jorunn Lullau lover mye sang på Hansa-teateret. Foto: Hallgeir Vågenes
Det sies at Bergen har føttene i sjøen, hodet i skyene og hjertet på rette plass. VG har tatt pulsen på Sommer-Bergen.

Denne saken handler om:I hvert fall er Bergen i sommerskrud en god opplevelse. Byen summer og syder. Turistene langer i seg ferdigsmurte rekebagetter på fisketorget. På én dag var 11 000 cruiseturister innom.

Her er noe av det du bør få med deg i vestlandshovedstaden.

HANSA-TEATER

I ti år har Bergen Byspill forlystet bergensere og tilreisende med humørfylt overskuddsteater, gjerne utendørs.

I sommer setter de opp igjen suksessen «Hansaspill på Bryggen», der publikum tas med på «vandreteater» i tidsriktige omgivelser i bryggens smau og indre gemakker. Torunn Fisketjøn (t.v.), Jarle Solheim og Jorunn Lullau lover mye sang og musikk fra 26. august til 18. september.

BOLLEBYEN

BOLLER: Evy Ingebretsen og Baker Brun selger nær 4000 skillingsboller hver uke. Foto: Hallgeir Vågenes
BOLLER: Evy Ingebretsen og Baker Brun selger nær 4000 skillingsboller hver uke. Foto: Hallgeir Vågenes
Hos Baker Brun på Zachariasbryggen går stekeovnen bokstavelig talt varm nå på sommeren. Hver uke selger de innpå 4000 skillingsboller over disken her i hjertet av «kanelsnurrens» hjemby.

- Skillingsbollen er en ekte bergensk godsak, sier Evy Ingebretsen (bildet) hos Baker Brun, som har hatt den i sortimentet siden starten for 114 år siden.

Også turistene spør etter «the famous skillingsbolle», ettersom den deigete bollen også er omtalt i Bergens turistbøker.

BERGENS NYE PIAZZA

«Tyskebryggen» er blitt et bedre sted å være både for fotgjengere, turister og tørste byborgere nå som veien er lagt om over kaien, og det smale fortauet foran de gamle hanseaterfasadene er gjort om til en bred, 200 meter lang piazza med tallrike vannhull. Nye skilt forteller dessuten turistene at Bryggen er en av Norges fem attraksjoner på UNESCOs verdensarvliste.

VARG VEUMS KONTOR

Ta turen opp i Strand hotells 2. etasje (Strandkaien), så støter du kanskje på Varg Veum. Hotellbaren, som naturligvis serverer Simmers Akevitt, kan fremvise en rekke remedier som har tilhørt den lett diffuse bergenske etterforsker - blant annet hans skrivemaskin, telefon og bankbok.

- Veum hører liksom til her, sier Varg-venn og barsjef, joviale Hans Bru (bildet).

SPIS EN BLINGS

Hos Vågen Fetevare i Kong Oscars gate, 100 meter fra Fisketorget, serverer Shahid Bajwa (bildet) og kollegene hans skikkelige «blings'er» til lunsjsultne bergensere.

- Vi lager dem slik folk vil ha dem, forteller Shahid, - for alle har jo sin blingsfavoritt hjemmefra.

NORGES MINSTE MUSEUM

I et anonymt loftsrom på Bryggen, bak en like anonym plankedør, finner du Norges trolig minste museum: Thetamuseet. Her, på 16 kvadratmeter, bak blendede vinduer, holdt den norske motstandsgruppen Theta til i de to første krigsårene - inntil tyskerne omsider sporet opp den hemmelige radiosentralen som fôret etterretningstjenesten i England med opplysninger om tyske flåtebevegelser langs norskekysten.

Det autentisk innredede bryggeloftet i Enhjørningsgården, der Gunn Wichstrøm har tatt plass i stolen (bildet), holder åpent tirsdager, lørdager og søndager mellom 14 og 16.

SMAUVANDRING

Hver helg i sommer går det guidede vandringer i Bergens smale smau - som her i Knøsesmauet på Nordnes, et av Bergens aller yndigste, med hvite trehusfasader, skråflaggstenger og vegglamper. Smauvandringene med guide er primært tenkt for dem som reiser på egen hånd og vil oppleve Bergen utenfor «turistløypene», bilfritt og i et behagelig tempo. Finn vandreprogrammet på www.visitBergen.com.

FANGEHULL Foto: Hallgeir Vågenes
FANGEHULL Foto: Hallgeir Vågenes
I FANGENSKAP

I dette mørke, trange og fuktige fangehullet med to meter tykke vegger satt fangene i over ett år - uten å se lys. I Rosenkrantztårnet på Bergenhus festning (bortest på Bryggen) kan de yngste gå på oppdagelsestur i tårnets trange, mørke ganger i virkelig historiske omgivelser. De eldste delene av kongsgården og forsvarsanlegget skriver seg fra 1100-tallet. Håkon Håkonsson og Magnus Lagabøte var blant kongene som regjerte her, forteller tårnguide Grete Eilertsen (bildet).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise