Hovedinnhold

Bli med ned i saltkatedralen

(VG Nett) Utenfor Polens vakre middelalderby Krakow kan du besøke en helt spesiell severdighet dypt nede i bakken.

Denne saken handler om:

VINN REISER OG KAMERA

  • Vinn reisegavekort på 15.000 kroner! Det eneste du trenger å gjøre, er å dele dine beste reisetips med VG Reises lesere. I tillegg deler vi ut en koffert hver dag til dagens beste tips!
  • Send inn ditt reisetips her!
  • Vi vil ha dine beste reisebilder! I tillegg til hovedpremien, et Sony Alpha 550 speilreflekskamera, kan du vinne to Sony Cybershot kompaktkameraer.
  • Del dine reisebilder her!

Helligdommene i Wieliczka-gruven er så spesielle at saltgruven var blant de 12 første stedene som fikk plass på UNESCOs verdensarvliste(ekstern lenke).

I gruven dypt under bakken fins hele 43 kapeller, altere, skulpturer og relieffer - alt hogd ut i salt. Aller størst er det rikt utsmykkede St. Kingas kapell, som med plass til hele 500 mennesker er verdens største i sitt slag.

Reise til Krakow:Last ned gratis reiseguide for Krakow her!

Ny rute for turister

Nå har en større del av den 306 kilometer lange og 304 meter dype gruven åpnet for turister, skriver APTN. Dermed er en ny rute åpnet for turistguidene.

- Den nye pilegrimsruten, «God bless you», går gjennom de underjordiske korridorene der du kan finne steder for tilbedelse, sier guiden Leszek Kozlowski.

Les også:Kommunistsightseeing i Krakow

Det er som at saltet henger i luften. Den mest fengslende kunsten er på veien ned til St. Kingas kapell, skriver nyhetsbyråets journalist etter guideturen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SALTKUNST: Relieffet av Josef og Maria med Jesusbarnet som flykter til Egypt, er skåret i salt av en gruvearbeider. Foto: Aftenposten
SALTKUNST: Relieffet av Josef og Maria med Jesusbarnet som flykter til Egypt, er skåret i salt av en gruvearbeider. Foto: Aftenposten

St. Antons kapell

Blant dem er St. Antons kapell. Dette ble hogd ut i 1689 i den eldste delen av gruven, som ble satt i drift i middelalderen.

I dette kapellet gikk gruvearbeiderne messe før de begynte dagens arbeid. Denne messen var viktig siden hele ti prosent av de tidligste gruvearbeiderne omkom eller ble lemlestet i løpet av et år. Dermed visste ingen hvem som ville overleve arbeidsdagen.

I et dunkelt belyst siderom fra hovedsjakten har kapellet både et utførlig utmeislet alter, helgenstatuer og steinfigurer av knelende munker, spøkelsesaktige fordi fuktighet har smeltet saltutskjæringene.

Les også:Her får du mest for pengene!

Slik kommer du dit

Wieliczka-gruven ligger cirka ti kilometer utenfor Krakow, en middelalderby som også var blant de 12 første verdensarv-stedene. Byen kom på tredjeplass da VG Netts lesere kåret sin favorittby.

Norwegian flyr direkte til Krakow fra Gardermoen og Flesland, mens Ryanair flyr dit både fra Torp og Rygge. Wizz Air flyr til Katowice, 80 kilomer fra Krakow, fra Torp og Flesland.

Fra Krakow går det lokaltog til Wieliczka fra hovedstasjonen. Du kan også ta minibuss, som stopper tvers overfor hovedpostkontoret, ifølge gruvens hjemmeside(ekstern lenke).

BLI TILHENGER AV VG REISE PÅ FACEBOOK!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise