Hovedinnhold

Tyrkias riviera

"ØKER MEST": Tyrkias 630 km lange sydkyst med milelange strender frister stadig flere nordmenn. Tyrkia tar innpå Hellas som nordmenns sommerferie-favoritt nr. 1, viser charterselskapens sommersalg så langt i år. Foto: DAG FONBÆK
"ØKER MEST": Tyrkias 630 km lange sydkyst med milelange strender frister stadig flere nordmenn. Tyrkia tar innpå Hellas som nordmenns sommerferie-favoritt nr. 1, viser charterselskapens sommersalg så langt i år. Foto: DAG FONBÆK
Da Gud formet Taurus-fjellene, la han igjen en liten landstripe langs Middelhavet. Det var lurt.

Denne saken handler om:

Miniguide

  • Visum: Turistvisum til Tyrkia for 4 uker (20 euro) fås kjøpt på flyplassen ved ankomst.
  • Religion: 95 prosent av tyrkerne er muslimer. I turistbyene praktiseres religionen liberalt.
  • Valuta: I 2005 kom den nye tyrkiske lira'en (1 lira tilsvarer ca. 5 norske kroner). Vekslingskontorer på annethvert hjørne i turistbyene. Tyrkerne er også glade i euro. Stadig flere restauranter tar kredittkort.
  • Språk: Analfabetismen er utbredt. I turistbyene går det greit på engelsk/tysk. Der snakkes du også til på norsk og svensk.
  • Telefon: GSM er godt utbygd i turistområdene. Landsnummeret i Tyrkia er 90.

TYRKIAS RIVIERA (VG) I løpet av sommeren kommer ca. 25 000 nordmenn til å feriere på den tyrkiske rivieraen. Med rette kaller tyrkerne selv Antalya-kysten for Tyrkias riviera. Her er strendene best, vannet varmest og klimaet mest stabilt med 9-10 sommermåneder i året.

Ikke noe annet sted i Tyrkia kan fremvise 23 «blå flagg»-strender, slik Antalya-kysten kan.

Med det er ikke først og fremst badevannet som trekker oss dit vest møter øst, henimot området vi på folkeskolen lærte å kjenne som Lille-Asia.

Hit drar du for å kombinere late feriedager med utflukter tilbake i historien, til korsfarernes og det ottomanske rikets erobringer.

Her sto sivilisasjonens vugge. Her ble verdens eldste mynt funnet, og her ligger antikke, jordskjelvrammde byer ute i havet.

Hele veien langs den 630 km lange kysten finner du rester av festningsverk og borger som viser at Antalya-kysten har vært strategisk viktig og at folket har vært underlagt vekslende regimer gjennom årtusener.

I tillegg er naturen her vakker og variert.

Mens du øst for feriebyen Alanya, mot Anamour og Syria-grensen, kjører på svingete fjellveier utenpå steile skrenter, som kan minne om Mallorcas vakre vestkyst, er landskapet vest for Alanya - i retning Antalya og Kemer - flatt og imøtekommende.

Her kjører du langs milelange, finkornede sandstrender, tett bevokst med utflytende feriesteder.

Populært

TEPPEBOMBER: Jo da, teppeselgere treffer du fremdeles på i Tyrkia. Foto: Dag Fonbæk.
TEPPEBOMBER: Jo da, teppeselgere treffer du fremdeles på i Tyrkia. Foto: Dag Fonbæk.

Også veibyggingen går raskt. Hvert eneste år blir Antalya- og Alanya-kysten belagt med flere mil ny motorvei, bred og snorrett, til glede for leiebil-turistene, som også blir flere år for år.

- Nettopp variasjonen av feriesteder er det som gjør området populært, og som gjør at det er her Tyrkia-turismen fra Norge vokser mest, sier salgsdirektør Christian Grønli i Ving.

«Flyplass-byen» Antalya er en storby, nesten uhyrlig i varmen midt på sommeren. Parkene i sentrum oppveier litt av sodoma-følelsen - men vi anbefaler heller Alanya 12 mil lenger øst, en for så vidt sjarmerende småby der turismen ennå ikke har fortrengt inntrykket av at dette er en by tyrkerne bor og lever i.

Alanya har puls og uteliv - for dem som orker i varmen.

Et godt tips i så henseende: En liten halvtimes avstikker opp i fjellene, der nomadene serverer pottitlompe med geitost, er det 8-10 grader svalere.

Mellom Antalya og Alanya finner du feriebyen Side med sitt gamle amfiteater på toppen og bungalow-hoteller strødd langsetter strendene.

For å korte ned transfertiden, bygde man nylig en ny flyplass i Gazipasa øst for Alanya (20 minutters kjøretid), men noen må ha oversett fjelltoppen litt for nær den ene enden av rullebanen - et hinder som hittil har utsatt åpningen i tre år.

Nå snakker private investorer om å kjøpe flyplassen og sprenge bort fjellet, slik at de kan begynne å fly inn turistene, nærmest direkte til stranden.

Anamour, et par fjelloverganger lenger øst, har en av Tyrkias best bevarte borger helt nede i strandkanten, bygget av korsfarerne, nå inntatt av veifarerne, et glimrende besøksmål der det ligger omgitt av sandstrender og gode lunsjtavernaer som serverer nyydelige grillede lammekoteletter.

Hit tar du deg med leiebil.

Tør du ikke kjøre i Tyrkia, sier du?

Ikke noe problem. Hiv deg bare ut i det. Unngå de største byene. Bruk hornet når du kjører forbi - og kikk litt oftere i speilet enn du er vant til.

LUNSJ I HAGEN: Arif på Onur Motel utenfor Anamour serverer norske Marianne Nyland de lekreste grillede lammekoteletter. Foto: Dag Fonbæk.
LUNSJ I HAGEN: Arif på Onur Motel utenfor Anamour serverer norske Marianne Nyland de lekreste grillede lammekoteletter. Foto: Dag Fonbæk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise