Hovedinnhold

Tidenes snøvinter i New York - på ski over Manhattan!

NEW YORK (VG) Det gled fint fra Brooklyn, begynte å kladde opp Broadway, men silkeføre gjenoppsto fra 59. gate og hele veien gjennom Central Park opp til Harlem.

Denne saken handler om:

Ikke siden man begynte å måle har New York opplevd så mye snø som man har gjort i januar i går.

Den forrige rekorden fra 1925 på 70 cm, ble slått på torsdag. Så langt har det falt 91 cm snø over byen i januar 2011. Og det er spådd mer i dag.

LES: Her er lesernes drømmesteder 

Å måtte gi opp skiturene for en periode var et av ofrene jeg måtte gjøre da jeg flyttet hit for snart tre år siden. Og hver gang snøstormene har kommet og slept med seg et hvitt, bedøvende teppe over den ellers så bråkete og skitne byen, har jeg kjent en nesten primitiv trang til å pløye opp den urørte overflaten av lette snøkrystaller med et par skarpe, norske langrennsski.

Men snøen har stort sett blitt til slaps i løpet av et par timer, og som new yorkere flest har jeg lært meg å stønne oppgitt over snøen som blokkerer gater, stenger skoler og oversvømmer byens kloakksystem og T-banestasjoner.

I år var det likevel annerledes. Snøen ble liggende. Jeg kjente suget sterkere ettersom jeg våknet hver dag til nye, tårnende snøfonner utenfor huset.

Central Park

TIDEN OG VEIEN: Gjennom vakre Central Park gikk det unna på silkeføre. Foto: Thomas Nilsson
TIDEN OG VEIEN: Gjennom vakre Central Park gikk det unna på silkeføre. Foto: Thomas Nilsson


Og da den siste stormen var over, og gaten min lå som et urørt jorde i Sørkedalen en tidlig vintermorgen, ga jeg etter for driftene: Hjemmefra i Brooklyn og opp til Central Park er det snaut 12 kilometer, omtrent som fra Frognerseteren til Kikut.

Det gikk strålende ut av Brooklyn og over broen til Manhattan.

Men da jeg var over på den andre siden hadde borgermester Mike Bloomberg våknet og beordret mer enn 2000 brøytebiler og andre stygge antisnømonstere til å brøyte og skrape og salte og i det hele tatt gjøre alt de kunne for å fjerne moroa.

Les: Aune Sands New York / Vebjørn Sands New York 

Da jeg var kommet til 16. gate og Union Square var jeg nødt til å dukke ned i undergrunnen, det var rett og slett for mye overvann på Broadway. Da jeg dukket opp på Times Square igjen, var forholdene imidlertid mye bedre. Snøen var samlet i store hauger over hele plassen, og siden kom jeg meg opp til Central Park, som i denne sammenheng var som å komme opp på vidda: Kilometer på kilometer med utråkkede løyper helt opp til Harlem.

Mye rart i New York

Her traff jeg også den eneste skigåeren i løpet av turen. Maureen Sullivan som er født og oppvokst på Manhattan, men som studerte noen år i Boulder, Colorado, hvor hun lærte seg å gå turlangrenn.

BELØNNINGEN: En toddy på baren Stags Head - Bukkehodet - som viste seg å inneholder rundt femti prosent whisky. Slikt serverer de ikke på Skjennungstua i Nordmarka. Foto: Thomas Nilsson
BELØNNINGEN: En toddy på baren Stags Head - Bukkehodet - som viste seg å inneholder rundt femti prosent whisky. Slikt serverer de ikke på Skjennungstua i Nordmarka. Foto: Thomas Nilsson


Vi småsnakket litt om vær og føreforhold, og et lite øyeblikk var det neste som å være hjemme.

Og på puben «Stag's head» - «Bukkehodet» - på 51. gate leet de knapt på et øyenlokk da jeg kom inn. De hadde hatt besøk av en annen skigåer så sent som for et par år siden.

PS! Og dessuten: Dette er New York. Det er mye rarere ting å se i gatene enn en litt malplassert nordmann på ski.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise