Hovedinnhold

Sjarmerende stygg

Albania er sommerens charternyhet

HOXHAS HYTTE: Miri og kona Lelah har overtatt fem av diktator Enver Hoxhas hytter, en times tur fra kysten. Foto: EGIL SVENDSBY
HOXHAS HYTTE: Miri og kona Lelah har overtatt fem av diktator Enver Hoxhas hytter, en times tur fra kysten. Foto: EGIL SVENDSBY
SARANDE (VG) Byen er stygg, veiene hullete. Det er søppel overalt. Ingenting å kjøpe. Men stygg betyr ikke sjarmløs.

Denne saken handler om:

For Sarande i Albania, sommerens Star Tour-nyhet, er så fascinerende at du vil tilbake.

- Kommunistferge, sier taxisjåfør Durim foraktelig. Vi venter på den lille flåten som blir dratt av rustne vaiere over det smale stredet.

Flåten er i tre og er slitt, bilen oppå er ganske ny. Og selvfølgelig en Mercedes.

- Hvorfor har alle Mercedes? spør jeg troskyldig, de er jo ganske dyre, i alle fall i Norge.

- Det er den nye økonomien. Dessuten er det brukte Mercedes'er, får jeg forklart.

Albania er det land i verden med størst Mercedes-tetthet. Mer enn halvparten av bilene i landet er Mercedes'er. I Sarande var det enda flere. Vår uoffisielle telling viste at åtte av ti biler var Mercedes'er.

Det hevdes at halvparten av disse er stjålet i Vest-Europa og påsatt albanske skilter.

KOMMUNISTFERGE: En slitt treflåte med rustne vaiere, på flåten en god Mercedes. Det er Albania. - Kommunistferge, sier vår venn. Foto: EGIL SVENDSBY
KOMMUNISTFERGE: En slitt treflåte med rustne vaiere, på flåten en god Mercedes. Det er Albania. - Kommunistferge, sier vår venn. Foto: EGIL SVENDSBY
- Det riktige er nok 20 prosent, korrigerte Norges fremste Albania-ekspert, Kjell Høibraaten, i et intervju med Dagens Næringsliv nylig.

Enver Hoxhas hytter

Miri smiler bredt, for han eier fem av avdøde diktator Enver Hoxhas hytter.

En times biltur fra kysten, og ved Albanias sydligste by Sarande, ligger hyttene inne i et naturreservat. Vegetasjonen rundt gjør stedet svalt, selv på en ellers glohet dag.

For et par hundrelapper kan du bo et døgn i de relativt spartanske hyttene.

Bunkere

- Kommunistveier, sier vår taxisjåfør. Det er hans yndlingsbanneord.

- Hullete, elendige veier og veldig mange fine bunkere. Det er Albania.

HISTORISK: Albana, hun heter faktisk det, er arkeolog og har gravd frem denne 1800 år gamle romerske statuen. Foto: EGIL SVENDSBY
HISTORISK: Albana, hun heter faktisk det, er arkeolog og har gravd frem denne 1800 år gamle romerske statuen. Foto: EGIL SVENDSBY
Rundt om i fjellene, og overalt ellers, ligger det 700.000 bunkere som et vitnesbyrd på en avdød politikk.

Romersk skulptur

- Skulpturen er fra Romerriket, vi fant den for to år siden, sier arkeologen Albana.

- Vi tror den er ca. 1800 år gammel, og håper og tror vi skal finne flere.

Hun stiller seg opp ved siden av krigerskulpturen som fortsatt står ute på funnstedet i skogen i nasjonalparken Buthrotum.

- Men skal ikke skulpturen på museum? spør jeg.

- Jo da, men først må vi få reparert museet, forklarer Albana.

Ruiner

Ruiner og gamle kirker er det flust av, til tross for at religion var forbudt under Hoxhas tid.

Utenfor en 800 år gammel kirke - langt ute på landsbygda, sitter Andre Messopatam med sauesaksa.

Foran den låste kirkeporten står hans lille saueflokk, klare til klipping. Og skjødesløst parkert i buskaset, en rød flott Mercedes.

SAUER: Foran en låst kirkeport til en 800 år gammel kirke sitter Andre Messopatam og klipper sine sauer. Foto: EGIL SVENDSBY
SAUER: Foran en låst kirkeport til en 800 år gammel kirke sitter Andre Messopatam og klipper sine sauer. Foto: EGIL SVENDSBY
- Muslimer og kristne lever side om side i Albania. Her er ikke det noe problem, sier mannen.

Sol og strender

Tyskerne kommer i stadig større grupper til Albania. Litt sør for Sarande bygges det sommerpalasser. Albania besitter nemlig to veldig viktige turistfaktorer. Sol og strender. Utbyggingen utenfor de eksisterende byene er i gang.

- Her skal det bare bo tyskere. Det er helt greit. Vi trenger turister.

Jeg tror grekerne er redde for at vi skal stjele turistene fra dem, sier vår taxisjåfør litt stolt, og lar det skinne igjennom hva han mener om nabolandets borgere.

Søppel

Søppel og knuste lyse steiner ser du overalt. Du kan bruke mange ord om byen Sarande, men pen er den ikke. Jeg har sjelden vært i en, unnskyld alle albanere, styggere by enn Sarande.

Men stygg er ikke det samme som usjarmerende. For Sarande har sjarm, på sin måte, og ga meg lyst til å oppleve mer av Albania senere.

PÅ MUREN: Albanske ungjenter på koletur til Buthrotum. Foto: EGIL SVENDSBY
PÅ MUREN: Albanske ungjenter på koletur til Buthrotum. Foto: EGIL SVENDSBY
Det kan også være tankevekkende å bli minnet om at ikke alle i Europa velter seg i luksus.

Veier folk

På strandpromenaden står en eldre dame med en badevekt. Hun lever av å veie folk. Omsetningen er null. Så jeg lar henne veie meg.

Gledesstrålende kaster hun seg ned på bakken og peker på tallene for å fortelle meg hva jeg veier, på albansk.

Jeg gir henne den minste seddelen i Albania, 100 lek, for jobben. Det er ca. syv kroner. Hun smiler og stapper pakker med papirlommetørklær i lommene mine, det er hennes vekslepenger. Det nytter ikke å nekte å ta imot.

Det greske fergeselskapet jeg tok til landet hadde også tatt konsekvensen av at det er mindre penger å hente her enn de fleste andre steder. For båten jeg tok var muligens den dårligste de fortsatt har i aktiv tjeneste.

Fakta Albania

Lokalt navn på landet er Shqipërisë og hovedstaden er Tirana. Det er 3,5 mill. innbyggere.

Folkeslag: 95 prosent albanere, 3 prosent grekere, 2 prosent andre.

Religion: 70 prosent muslimer, 20 prosent gresk-ortodokse, 10 prosent romersk-katolske.

Grenser til tre land: Hellas, Makedonia og Serbia og Montenegro.

Kystlinje: 362 km.

Høyeste punkt: Maja e Korabit (Golem Korab) 2764 moh.

Uavhengighet: 28. november 1912 (fra det ottomanske riket).

Bakgrunn: Kommunisten Enhver Hoxha styrte Albania med jernhånd etter krigen. Han brøt med både Sovjetunionen og Kina og landet ble totalt isolert. Albania ble kalt «sosialismens fyrtårn i Europa». Restene etter Hoxha ses i dag best gjennom alle betongbunkerne som finnes overalt i Albania. De lot han bygge av frykt for vestlig invasjon. Kommuniststyret brøt sammen i 1990. Albania har hatt en vanskelig tid etter friheten, blant annet gjennom pyramidespill som førte landet ut i økonomisk og politisk krise. 25 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

Dette får du for pengene:

Ukestur med Star Tour, kombinasjon med Korfu, avreise 22. juli: 9145 kroner. En ukes rundreise i Albania med Star Tours Temareise, de fleste måltider inkludert, 11345 kroner.

Det meste er billig i Albania. Men skal du kun til Sarande, og ikke til større byer som Tirana eller Durres, trenger du ikke tenke på å gjøre innkjøp. Vareutvalget er begrenset, for å si det slik.

En god middag i Sarande koster en drøy 50-lapp, en øl ca. 10 kroner.

Du får et greit hotell for 150 kroner, Sarandes beste hotell, et femstjerners, koster ca. 750 kroner natten.

Trenger du transport, kan det være greit å leie en drosjesjåfør for en dag. Det kan du gjøre for 400-500 kroner, men her er det prutningsmonn.

Valuta: 100 lek er ca. syv kroner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise