Hovedinnhold

Sanselige kulturskatt

Cinque Terre - en godt bevart hemmelighet

Cinque Terre er en ukjent, men fascinerende og bilfri del av det italienske kystlandskap.

Denne saken handler om:

Sted for sansene

Hvis dette var en skrap-og-lukt-artikkel, hadde du også kjent duften av nystekte panini, salt sjø og viltvoksende lavendel. Et soundtrack til reportasjen ville inneholdt latteren fra lekende barn på piazzaen, klirring av oppvask bak blafrende kjøkkengardiner, klokkeklang og siste nytt fra Vatikanet på en skurrende transistorradio. I det hele tatt. Cinque Terre er et sted for sansene. Samtlige sanser. Og særlig for smaken.

Focaccia til frokost

Etter morgenbadet i Monterosso inntas focaccia-frokosten hos Antonio. Med smeltet mozzarella og pesto på. Cherrytomater. Sjampinjong. To svette timer senere må kroppen kjøles ned med italiensk iskrem fra Vernazzas superbe gelateria. Hasselnøttsmak. Espresso. Nougat. Slurp. Neste økt er hakket lettere, men vel fremme i Corniglia er det på tide å nippe til dagens første duggfriske glass med Vernaccia.

Rett i fletta

Ops. Hvitvinen gikk rett i fletta, gitt. Flaks, da, at stien stadig blir slakere, bedre utbygd og sikret med gjerder. Etter et stykke ansjospizza i Manarola fortoner den siste stubben frem til Riomaggiore seg som den reneste autostradaen. Det er her man liksom skal bli amorøs da, og kysse og kline med reisepartneren. «Stefano + Mona forever» har noen tagget på fjellveggen i Via dell'Amore. Vi sikler mest etter grillede scampi og snubler av gårde mot mål.

Puh. Fremme i basebyen, syv timer etter avgang. Slitne og stolte. Det er nå det skal skåles i grappa! Ikke fordi det smaker godt, men fordi det smaker Italia.

Og mest av alt fordi Cinque Terre enn så lenge ikke er ødelagt av masseturismen. Skjønt de velfødde amerikanerne så smått har begynt å innta paradis. Til sommeren lanserer Star Tour byene som reisemål, som første norske charterselskap. Og siden menyen er full av langt syndigere, deiligere kost enn epler, spørs det om det blir plass til oss alle på stien neste gang.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise