Hovedinnhold

Opplevelses-eldorado

<p>RJUKAN: Verdenskjent for sine mange islagte fosser om vinteren. Her er Mona Langset på vei opp en av dem.<br/></p>

RJUKAN: Verdenskjent for sine mange islagte fosser om vinteren. Her er Mona Langset på vei opp en av dem.

Foto: Roger Neumann, VG
Rjukan er et eldorado for alle som vil ha en opplevelsesrik ferie, uansett årstid.

Denne saken handler om:

Isklatring

Rjukan har verdens tetteste konsentrasjon av islagte fosser. Innen en radius på 20 kilometer finnes det flere enn 190 å velge mellom, dermed er det nok å bryne seg på både for nybegynnere og eksperter. Klatresesongen er lang, men mye topper seg rundt isfestivalen som er fra 20. til 22. februar i år.


Strikkhopp

<p>UÆÆÆÆ: Juvveggene kommer tett på når man hopper fra Vemorkbrua.</p>

UÆÆÆÆ: Juvveggene kommer tett på når man hopper fra Vemorkbrua.

Foto: Mona Langset, VG

Det er ikke verdens høyeste strikkhopp, men likevel et av de råeste. Du kryper ut på en liten plattform på utsiden av Vemorkbrua, og kaster deg ut i det smale, over 80 meter dype juvet, med fjellveggene tett på, på begge sider.

Sesong fra første helg etter 17. mai og ut september. Arrangør: Telemark OpplevelserRjukanbadet

<p>VINTERVARMT: Øivind Tangstad koser seg i 36 graders vann.<br/></p>

VINTERVARMT: Øivind Tangstad koser seg i 36 graders vann.

Foto: Eivind Griffith Brænde, VG

Utendørs og innendørs bad, åpent hele året.

Utendørsbassenget med strømninger i vannet holder 24 grader, mens boblebadet holder 36.

– Det er fantastisk å sitte i boblebadet om vinteren og se solen krype ned bak fjelltoppene om ettermiddagen, sier Øivind Tangstad fra Rjukan.


Gaustabanen

<p>GAUSTABANEN: Ikke lenger bare for militæret.<br/></p>

GAUSTABANEN: Ikke lenger bare for militæret.

Foto: Trond Solberg, VG

Den tidligere militære «Fløybanen» inne i Gaustatoppen er åpen for publikum når det er nok snø til å stå på ski ned fra Gaustatoppen om vinteren, og om sommeren. Turen opp starter med en liten trikk 850 meter innover i fjellet. Deretter går du over i en 1145 meter lang kabelbane med 40 graders stigning, som trekker deg opp til endestasjonen 1800 meter over havet.


Krossobanen

<p>KROSSOBANEN: Tar Rjukanfolk og turister opp til sola.</p>

KROSSOBANEN: Tar Rjukanfolk og turister opp til sola.

Foto: Frode Hansen, VG

Nord-Europas første taubane var en gave fra Norsk Hydro til innbyggerne på Rjukan i 1928, slik at de skulle kunne komme seg opp til solen i vinterhalvåret.

Den røde og den blå vognen frakter passasjerene opp til i 886 meter over havet, med flott utsikt over Rjukan, Gaustatoppen, Vemork og området for tungtvannssabotasjen.

Fra toppen er det flotte muligheter for sykkelturer om sommeren og skiturer om vinteren. Det er merkede løyper inn til DNTs løypenett på Hardangervidda.

Om vinteren er også mulig å ake ned sikksakkveien Ryes vei, under taubanen. Løypa er 3851 meter lang, og høydeforskjellen 500 meter. Dermed er dette Norges lengste akebakke med heis.


Solspeilet

<p>SOL: Speilet gir solskinn på torget i Rjukan.</p>

SOL: Speilet gir solskinn på torget i Rjukan.

Solspeilet oppe i fjellsiden sørger for at 600 kvadratmeter av Rjukan torg nå kan bade i sol også om vinteren. Før solspeilt kom i oktober 2013, gjorde Gaustatoppen (1883 m) og de stupbratte fjellsidene sør for byen at hele Rjukan lå i skygge fra oktober til mars.


Gaustablikk skisenter

<p>GAUSTABLIKK: Skisenteret ved Gaustatoppen.<br/></p>

GAUSTABLIKK: Skisenteret ved Gaustatoppen.

Skisenteret er kjent for å åpne tidlig hvert år, ofte allerede i slutten av oktober. Skisenteret har 12 heiser, to av dem er stolheiser, og over 30 kilometer med nedfarter i ulike vanskelighetsgrader. Flere av nedfartene er flombelyste med kveldskjøring. Åpent hver dag

Området ved skisenteret er også et godt utgangspunkt for langrennsturer.


Tungtvann-turisme

<p> NESTEN EKTE SABOTØRER: Firmaet Yorway iscenesetter Gunnerside-aksjonen så levende at deltakerne slippes ut over Hardangervidda i fallskjerm.<br/></p>

 NESTEN EKTE SABOTØRER: Firmaet Yorway iscenesetter Gunnerside-aksjonen så levende at deltakerne slippes ut over Hardangervidda i fallskjerm.

Foto: YOURWAY, Stefanie Padtberg

Den historieinteresserte kan oppleve sabotør-historien nesten slik den var, nøyaktig der den utspant seg. Mulighetene er mange: Fra å besøke den nye krigsutstilling på museet på Vemork, via å gå deler av sabotørstien på egenhånd, til å bli med på guidete turer i deler av løypa, eller full iscenesettelse av Gunnerside-aksjonen som inkluderer både fallskjermhopp over Hardangervidda, og plassering av sprengladning inne på fabrikken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise