Hovedinnhold

Opplev det ekte Lofoten

SVOLVÆR (VG) Lofoten er en velkjent sommeridyll, men i skreisesongen byr øyriket fram et show av vekslende vær og spektakulære sjø- og friluftsaktiviteter.

Denne saken handler om:

Av ROBIN STENERSEN
Denne helgen topper årets lofotsesong seg med VM i skreifiske i Svolvær.

For å oppleve det barske, ekte og opprinnelige Lofoten bør en reise nå, utenom den hektiske sommersesongen og med bobilkø-frie veier!

LES OGSÅ:
Opplevelsesguide Lofoten

Med nyåpnet fastlandsforbindelse, rimeligere flyreiser og helårsåpne rorbuer, hoteller, restauranter og gallerier, er Lofoten blitt et enklere feriemål. Og i mars og april yrer det av liv, temperaturene er mildere og den kjønnsmodne torsken strømmer på fra Barentshavet.

Etter mørketiden

- Denne perioden er på mange måter noe av det vakreste her. Alt våkner opp etter mørketiden, våren eksploderer og det blir en egen puls av det hele. Det er jo også noe eget ved å se Lofoten fra sjøsiden, og skjønne hvorfor bebyggelsen er vendt mot havet, sier reiselivssjef Trygve Steen i Lofoten.

FANGST: Det er både friskt og eksotisk å være fisker for en dag på Lofothavet. Her har Gry Bæra og Ola Skjeseth hatt fiskelykken med seg. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde.
FANGST: Det er både friskt og eksotisk å være fisker for en dag på Lofothavet. Her har Gry Bæra og Ola Skjeseth hatt fiskelykken med seg. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde.

Om skreifisket kanskje ikke er som før, er det nå blitt en rekke muligheter for turisten som vil prøve fiskelykken på Lofothavet selv, og kanskje lage sin egen skreimølje etterpå.

- Det er nå at eventyret begynner, smiler Hans Ivar Edvartsen om bord i fiskebåten Trollfjord. Edvartsen, og skipper Svein Magne Hanssen er blant flere i Lofoten som kjører organiserte turer for den som vil oppleve spenningen på fiskefeltet.

Har du et favorittsted i Lofoten? List opp!

På Austnesfjorden utenfor Svolvær er det overkommelig sjøgang tilpasset den ikke alt for sjøvante. Fiskebåten vaier lett i bølgene, solen skinner på steile lofotfjell som stuper ned i Vestfjorden, før været skifter hurtig men forbigående.

- Det er kjempeherlig å være ut på havet lenge av gangen. Været kan skifte fra sommer til vinter, fra sol til snøvær og vind i løpet av kort tid. Det er noe av sjarmen, sier friluftsentusiasten Gry Bæra som prøver fiskelykken sammen med VG.

LES OGSÅ:
Opplevelsesguide Lofoten

Fiskeutstyret er inkludert i prisen. Det serveres kaffe om bord og mens vi venter på napp kommer med ett havørnflokken tett innpå, i håp om en fersk matbit fra fiskebåten.

- Det er en like fantastisk og flott opplevelse hver gang en ser ørnen, sier Bæra.

Er en heldig får en også fisk, og med de stadig villere måkeskrikene rundt fiskebåten kan fiskelykken være i anmarsj. Men selveste gulltipset er et «haill» før en drar ut. Det gamle nordnorske uttrykket, der mannen hadde sin siste natt med kona før han la ut på fiske, skulle bringe fiskelykke og stor fangst.

- En bør ha haill, og helst så ferskt som mulig, for da blir fisket best, smiler Gry. Men selv om en ikke får fisk er totalopplevelsen av havet og det skiftende været aller viktigst, legger hun til.

SKREIMØLJE: Etter innsatsen på havet kan det hele krones med klassisk skreimølje med lever og rogn som tilbehør, her servert på Børsen Spiseri i Svolvær. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde
SKREIMØLJE: Etter innsatsen på havet kan det hele krones med klassisk skreimølje med lever og rogn som tilbehør, her servert på Børsen Spiseri i Svolvær. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Og det skal ikke mange forsøk med juksa og havfiskestang før kveldens skreimiddag er sikret i båten.

Vel i land kan en selv koke dagens fangst på rorbua eller få den servert på en av Lofotens mange gode restauranter.

Børsen Spiseri tilberedes ekte skreimølje: Den ferskeste lofotskreien med lever og rogn!

- Det er en spesiell følelse med skreien. At den har vandret så langt på veien hit gir en smak av høytid både å lage og spise den, forteller restaurantkokk Alex Kuosmanen mens ferskvaren tilberedes.

Restauranten er en del av Svinøya Rorbuer i Svolvær, med buene idyllisk plassert mellom fiskemottak, brygger, fiskehjeller og lokal bebyggelse.

LES OGSÅ:
Opplevelsesguide Lofoten

I likhet med flere større sentre tilbyr de et vell av aktiviteter som fisketurer, kajakk, dykking, spekkhugger- og havørnsafari, toppturer til fjells og ribsafari til turistmagneten Trollfjorden.

- I tillegg til at Lofoten er et godt reiseprodukt vil vi skape opplevelser for den individuelle turist, forteller daglig leder Ola Skjeseth. Nye rorbuanlegg og rorbusuiter er under oppføring, og forventningene om økt turistbesøk er betydelige.

UNDERHOLDENDE: Turismen genererer nå mer penger enn fiskeriene i Lofoten. Som turist kan du trekke din egen skreifangst, som hotellkokken tilbereder til middag. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde
UNDERHOLDENDE: Turismen genererer nå mer penger enn fiskeriene i Lofoten. Som turist kan du trekke din egen skreifangst, som hotellkokken tilbereder til middag. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

- Jeg så «lyset» etter møtet med en reiselivskollega fra Rovaniemi der de selger skogen til turistene. Så hvorfor skal ikke vi greie å nå turistene, med den naturutsikten vi har utenfor våre vinduer.

Iskald fornøyelse

På de fleste fiske- og safariturene til havs får en utlevert vann- og vindtette flytedrakter, men ta med gode klær og solide sko, for det kan bli kjølig på havet. Småbarna bør en vurdere bli hjemme, men større barn kan med fordel være med dersom vær og vind tillater det.

For ekte landkrabber kan det også være lurt å ta en dose sjøsykepille før en hiver seg utpå. Nå som før velger mange å ankomme Lofoten sjøveien, med Hurtigruten over Vestfjorden eller med ferge til Moskenes og Svolvær. Så kan en leie bil og legge ut på rundtur. Severdighetene og godbitene er mange, avstandene korte, og har en et par-tre dager rekker en mye på et av verdens vakreste øyriker.

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise